Με δούρειο ίππο τον Λύτρα καταργεί βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης
Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε φυσικά θα είναι η τελευταία φορά που, με αφορμή μα απεχθή υπόθεση, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη χρονική συγκυρία για να επιβάλει την ατζέντα της ποινικής καταστολής και αυστηροποίησης. Η υπόθεση της κακοποίησης της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα έδωσε ώθηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, εργαλειοποιώντας τον χώρο της Δικαιοσύνης, χωρίς να φαίνεται να προσπαθεί να εξασφαλίσει έστω υποτυπωδώς εγγυήσεις για την ασφάλεια του Κράτους Δικαίου.
Δεκατρείς νέες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Προτεραιοποιώντας για ακόμη μία φορά την ταχύτητα, σε βάρος της ποιότητας της απονομής της δικαιοσύνης, θυσιάζονται κεκτημένα δεκαετιών και καταπατώνται μια σειρά από θεμελιώδη δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις για τις οποίες, χώρες που τις αψήφησαν οδηγήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τελικά καταδικάστηκαν. Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή οι προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που επέφεραν σαρωτικές αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και έκαναν παρεμβάσεις και στο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, σε μια προσπάθεια να πείσει η κυβέρνηση πως η περισσότερη αυστηροποίηση θα οδηγήσει στην αποθάρρυνση των παραβατών. Βέβαια, το χέρι του Απ. Λύτρα δεν το φρέναρε...
Σήμερα, το υπουργείο παρεμβαίνει, κάνοντας για ακόμη μία φορά αλλαγές, αφήνοντας στην άκρη κάθε προσπάθεια για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης κατά της έμφυλης βίας. Αντιθέτως, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» πως, ασχέτως του ειδεχθούς των εγκλημάτων, με τις νέες διατάξεις το υπουργείο Δικαιοσύνης καταργεί βασικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, περιορίζει-χειραγωγεί την ελεύθερη κρίση του δικαστή, θεσπίζει αυθαίρετα και αντισυνταγματικά την ειδική μεταχείριση για μια συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων κι επιβάλλει περισσότερη φυλακή. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις εξαγγελθείσες διατάξεις:
Περισσότερες προφυλακίσεις
Μία από τις βασικές αλλαγές είναι πως πλέον η επιβολή προσωρινής κράτησης σε κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία θα είναι κανόνας και δεν θα εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας τους στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ασφάλεια δικαίου είναι εμφανείς: Πόσο συνταγματικό είναι ένα τιμωρητικό μοντέλο εφαρμογής του μέτρου της προσωρινής κράτησης σε μια συγκεκριμένη κατηγορία δραστών και ποιες οι εγγυήσεις πως δεν θα θυσιαστούν στο μέλλον θεμελιώδη δικαιώματα και για άλλους κατηγορούμενους, στον βωμό του ποινικού λαϊκισμού;
Το υπουργείο διαμηνύει πως πλέον θα είναι «εξαίρεση» το αντίθετο, δηλαδή η επιβολή περιοριστικών όρων ή ο κατ' οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ακόμη, πλέον θα προβλέπεται και η δυνατότητα προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για «σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας», σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε χτες το άρθρο 6 του Συντάγματος για την προσωπική ασφάλεια και την προφυλάκιση. Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται υπό αυτές τις συνθήκες η προφυλάκιση για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ μέχρι σήμερα αυτό συνέβαινε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Ολα τα παραπάνω πριν υπάρξει πρωτόδικη καταδίκη, ενώ για εκείνους που θα καταδικαστούν εν τέλει για έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας αφαιρείται η δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής των ποινών, προκειμένου να εκτίσουν κανονικά την ποινή τους, μέσα στις -ήδη υπερφορτωμένες- φυλακές. Ταυτόχρονα, η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής που του επιβλήθηκε.
Πριν από τη δίωξη
Εκεί όμως που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, βάλλεται καίρια ο πυρήνας της απονομής δικαίου είναι στην πρόβλεψη της επιβολής περιοριστικών όρων από έναν εισαγγελικό λειτουργό ακόμη και πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης! Προτού δηλαδή καν οι δικαστικές αρχές αποφασίσουν για το εάν πρέπει να αποδοθούν κατηγορίες σε έναν καταγγελλόμενο και χωρίς αυτός να έχει και τα δικαιώματα που προστατεύουν έναν κατηγορούμενο με την έναρξη της ποινικής δίωξης. Αν παραβιαστούν, ωστόσο, οι περιοριστικοί όροι, επιβάλλεται απευθείας ποινή φυλάκισης. Το ελάχιστο θετικό, στη συγκεκριμένη διάταξη, φαίνεται να είναι πως το καταγγέλλον θύμα θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει το ίδιο συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου