Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024

Η Βαρκελώνη καταργεί το AirBnb για να σταματήσει τις ξεφρενες αυξήσεις των ενοικίων!Εμείς;

 https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/50779c7c1b1ca9267839579d96360bdf_XL.jpg


AirBnb: Η Βαρκελώνη πάτησε το «κουμπί» - Τέλος η βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες

ieidiseis.grNewsroom

Η Βαρκελώνη, ένας κορυφαίος προορισμός για διακοπές, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει από το 2028 την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω πλατφορμών τύπου AirBnb μια απροσδόκητα δραστική κίνηση- καθώς επιδιώκει να περιορίσει την εκτίναξη του κόστους στέγασης και να καταστήσει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Ειδικότερα, ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Jaume Collboni, δήλωσε χθες Παρασκευή (21/6) ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2028, η Βαρκελώνη θα καταργήσει τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που έχουν εγκριθεί σήμερα ως βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε ο Collboni. Αυτό σήμαινε ότι «από το 2029» -αν δεν υπάρξουν ανατροπές- «τα τουριστικά διαμερίσματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα θα εξαφανιστούν από την πόλη της Βαρκελώνης».

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, έφερε ορισμένους κατοίκους στο σημείο να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διαμέρισμα, αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς κατοικίας αυξήθηκε κατά 38%, δήλωσε ο Collboni. Η πρόσβαση στη στέγαση είχε γίνει μοχλός ανισότητας, ιδίως για τους νέους, πρόσθεσε.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, οι εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -αυξημένα έσοδα και λογιστική μεγέθυνση του ΑΕΠ- όμως οι κάτοικοι βρίσκονται αποκλεισμένοι από όλο και μεγαλύτερες περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: η ραγδαία αλλαγή των γειτονιών προς το τουριστικότερο (το περιβόητο gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών ακινήτων στο εύκολο κέρδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι πλέον το κυρίαρχο θέμα στη δημόσια συζήτηση των περισσότερων κρατών, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου. Την τελευταία δεκαετία οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, η Λισαβόνα και το Βερολίνο.

Η σοσιαλίστρια υπουργός στέγασης της Ισπανίας, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Βαρκελώνης. «Πρόκειται για την καταβολή όλων των απαραίτητων προσπαθειών για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση», ανέφερε.

Η πλατφόρμα ενοικίασης διακοπών Airbnb, η οποία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό καταχωρίσεων της Βαρκελώνης, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

«Ο Κολμπόνι κάνει ένα λάθος που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση τουριστικών διαμερισμάτων Apartur της Βαρκελώνης, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων. Τα ξενοδοχεία θα επωφεληθούν από την κίνηση αυτή. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης απαγορεύτηκε από το αριστερό κόμμα που κυβερνά τη Βαρκελώνη μεταξύ 2015 και 2023, αλλά ο Κολμπόνι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τον περιορισμό.

«Αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά προς ενοικίαση ή πώληση», δήλωσε ο Collboni για το μέτρο.

Η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει το «ισχυρό» καθεστώς επιθεώρησης για τον εντοπισμό πιθανών παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν επιτραπεί νέα τουριστικά διαμερίσματα στην πόλη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε διατάξει το κλείσιμο 9.700 παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων από το 2016 και σχεδόν 3.500 διαμερίσματα είχαν ανακτηθεί για να χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία για τους κατοίκους της περιοχής, αναφέρεται.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον αριθμό των επισκεπτών της πόλης -γνωστή για την αρχιτεκτονική της belle epoque, τα μουσεία και τις παραλίες της- να συνεχίσει να αυξάνεται, ιδίως μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αρκετές τοπικές ενώσεις έχουν καλέσει σε διαδήλωση στις 6 Ιουλίου με το σύνθημα: «Αρκετά! Ας βάλουμε ένα τέλος στον τουρισμό!».

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες και σε άλλα ισπανικά τουριστικά hotspots, όπως τα Κανάρια Νησιά και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ /ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Mantovani - Mantovani And His Orchestra - Great Concerts (Full Álbum)

Ο Annunzio Paolo Mantovani (15 Νοεμβρίου 1905 – 29 Μαρτίου 1980) ήταν ένας δημοφιλής μαέστρος και διασκεδαστής στο ύφος «easy listening».  ...