Συναγερμός στην Ελβετία: Σχεδόν όλες οι κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν έχουν παρουσία δισφαινόλης Α (BPA)
Ελβετικό τεστ βρήκε δισφαινόλη* σε 10 από τα 12 δείγματα κονσερβοποιημένου τόνου, σε δόσεις υψηλότερες από αυτές που προτείνονται ως ασφαλείς από την EFSA.
Testing Finds High BPA, Glycidol Levels in Canned Tuna ...
Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά, τουλάχιστον έως ότου η Ευρώπη υιοθετήσει σοβαρά όρια, όπως αυτά που προτείνει η EFSA για τη δισφαινόλη Α . Αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μιας δοκιμής από το ελβετικό περιοδικό καταναλωτών Saldo σχετικά με τη μόλυνση με δισφαινόλη των κονσερβοποιημένων τόνων.
Αυτή η χημική ένωση, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει μεταξύ άλλων, ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Οι καταναλωτές εκτίθενται σε BPA κυρίως μέσω της διατροφής, λόγω της παρουσίας BPA σε μια σειρά οικιακών σκευών και συσκευασιών τροφίμων και ποτών.
Οι ελβετικές αναλύσεις
Η έρευνα περιελάμβανε την αποστολή δειγμάτων κονσερβοποιημένου και βάζου τόνου σε εργαστήριο για να αναλυθούν για την παρουσία δισφαινόλης Α. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: Και οι δέκα κονσέρβες τόνου που αναλύθηκαν περιείχαν δισφαινόλη Α, μια ουσία η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πιθανό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων και αλλεργικής πνευμονίας, ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις.
Οι μολυσμένες κονσέρβες
Μεταξύ των προϊόντων που αναλύθηκαν, πολλά αφορούν μόνο την ελβετική αγορά, όπως ο “Λευκός τόνος σε ελαιόλαδο” της Albo, ο οποίος παρουσίασε επίπεδα δισφαινόλης Α 50 φορές υψηλότερα από το νέο όριο που προτείνει η ΕΕ (12 νανογραμμάρια την ημέρα για έναν ενήλικα 60 κιλών, 20.000 φορές κάτω από το ισχύον όριο των 4 μικρογραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους), ενώ τα προϊόντα της Rio Mare και της M-Classic είχαν επίπεδα 20 φορές υψηλότερα. Παρά τους ισχυρισμούς των εταιρειών ότι δεν χρησιμοποιούν δισφαινόλη Α στις κονσέρβες, οι δοκιμές δείχνουν ότι η μόλυνση προέρχεται από τις επενδύσεις των ίδιων των δοχείων.
Τα δύο προϊόντα συσκευασμένα σε γυαλί – “Λευκός τόνος σε ελαιόλαδο” της Qualité & Prix και “Φιλέτα λευκού τόνου σε ελαιόλαδο” της Migros Sélection – δεν παρουσίασαν ίχνη της ουσίας αυτής.
Τι έχει συμβεί στο παρελθόν
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο ίδιος συναγερμός σήμανε από το γερμανικό περιοδικό OekoTest για τις ντομάτες σε κονσέρβα με αναλύσεις που έδειξαν ξεκάθαρα την παρείσφρηση της δισφαινόλης Α στα κονσερβοποιημένα προϊόντα (18 στις 20 κονσέρβες!). Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο, πολλές εταιρείες που έχουν αγορά μόνο στη Γερμανία, αλλά και ονόματα που είναι πολύ γνωστά στην Ιταλία, όπως η Cirio, η King’s Crown της Aldi, οι αποφλοιωμένες ντομάτες που παράγει η La Doria για τη Lidl και η Mutti.
Οι εξηγήσεις των εταιρειών
Η αντίδραση των εμπλεκόμενων εταιρειών ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με το OekoTest «Όλες διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούν κονσέρβες που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α για το εσωτερικό στρώμα. Ορισμένες μάλιστα μας παρείχαν πιστοποιητικά», εξήγησαν οι Γερμανοί. Προσθέτοντας: «Μήπως η εξάπλωση της δισφαινόλης Α στο περιβάλλον έχει καταλήξει να μολύνει τις ντομάτες και επομένως η πηγή δεν είναι η κονσέρβα;».
Μια αμφιβολία που θεωρείται απίθανη από την OekoTest, μόνο και μόνο επειδή ακριβώς όπως και στη δοκιμή που μόλις δημοσιεύθηκε από τη Saldo, τα δύο μοναδικά προϊόντα που περιέχονται σε γυαλί – Naturata και La Selva – δεν έδειξαν την παρουσία αυτής της μόλυνσης στο προϊόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου