Παραλία που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου ανοίγει ξανά για το κοινό μετά την αποκατάσταση
Άποψη της αρχαίας παραλίας, με τους σκελετούς των θυμάτων της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ανοιχτή για πρώτη φορά στο κοινό.
Η αρχαία ρωμαϊκή παραλία που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. άνοιξε ξανά για το κοινό στο αρχαίο Ηράκλειο (Ερκολάνο), στην Ιταλία.
Η παραλία έχει αποκατασταθεί μετά από εργασίες συντήρησης τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επανέλθει -όσο είναι δυνατόν- στην αρχική της μορφή - συμπεριλαμβανομένης της άμμου, η οποία έχει ως στόχο να δώσει στους επισκέπτες την εμπειρία του περπατήματος κατά μήκος της παραλίας, σχεδόν όπως ήταν πριν από την ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου.
Το αρχαίο Ηράκλειο (Ερκολάνο ή Ερκουλάνεουμ) είναι η μικρότερη και λιγότερο γνωστή από την Πομπηία περιοχή που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο. Σε αντίθεση με την Πομπηία, τα πρώτα θύματα του Βεζούβιου ανακαλύφθηκαν εκεί μόνο κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τότε ανακαλύφθηκαν οι σκελετοί περισσότερων από 300 ανθρώπων σε πολλά υπόστεγα, όπου πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει ενώ περίμεναν να τους σώσει από τη θάλασσα ο στρατός του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του Ρωμαίου ναυτικού διοικητή που προσπάθησε να σώσει τους κατοίκους και των δύο πόλεων, το 79 μ.Χ.
Ένα από τα θύματα που εντοπίστηκε εκεί έγινε γνωστό ως «η Κυρία με τα Δαχτυλίδια» («Ring Lady»), λόγω των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δάχτυλά της. Τα λείψανα ενός άνδρα που έχασε τη ζωή του λίγα βήματα μακριά από την ακτογραμμή, η οποία σήμερα απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2021, την πρώτη ανασκαφή στην περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
«Η αρχαία παραλία είναι ένα εξαιρετικό και μοναδικό μέρος στον κόσμο», δήλωσε ο Francesco Sirano, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. «Αν κοιτάξουμε εκεί που ήταν κάποτε η θάλασσα, γινόμαστε σύγχρονοι εξερευνητές της τεράστιας ηφαιστειακής ροής που κάλυψε την πόλη μέσα σε λίγες ώρες, μοιραζόμενοι σχεδόν την αίσθηση του ολοκληρωτικού αφανισμού».
Το αρχαίο Ηράκλειο, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά το σκάψιμο ενός πηγαδιού στις αρχές του 18ου αιώνα, λέγεται ότι ήταν πλουσιότερο από την Πομπηία και οι πολυτελείς βίλες διακοσμημένες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα – συμπεριλαμβανομένου του House of the Bicentenary, που βρέθηκε το 1938.
Άλλες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν οργανική ύλη φρούτων και ψωμιού καθώς και ξύλινα έπιπλα και εκατοντάδες απανθρακωμένους παπύρους. Τον Απρίλιο, οι ερευνητές είπαν ότι είχαν αποκρυπτογραφήσει αποσπάσματα από έναν κύλινδρο παπύρου, που έριξε φως στις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου