Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2024

ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΑΝΟΗΤΕΣ :«Στα Μονοπάτια της Σκέψης»: Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky)

 

Ο Νόαμ Τσόμσκι θεωρείται από πολλούς σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο διαμαρτυρίας και ανεξαρτησίας, ειδικότερα της ολοκληρωτικής πολιτικής των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο , ακόμα και στην ίδια την Αμερικανική ήπειρο.

Ο Τσόμσκι υπήρξε  επί μακρόν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Το 2017 εντάχθηκε στο Κολέγιο Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην Τούσον.

Μεταμόρφωσε τη μελέτη της γλωσσολογίας με το βιβλίο-ορόσημο του 1957, «Syntactic Structures», στο οποίο έγραψε ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν απλώς τη γλώσσα αλλά γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα που εξηγεί πώς μπορούν να διατυπώνουν και να κατανοούν προτάσεις που δεν έχουν ξαναδεί ή ακούσει ποτέ πριν.

Δείτε στη σειρά εκπομπών της ΕΡΤ που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης, το επεισόδιο όπου ο Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky) παρουσιάζει τις απόψεις του για την ουσία της δημοκρατίας και ασκεί κριτική στα κυρίαρχα φιλοσοφικά και πολιτικά ρεύματα της σύγχρονης εποχής.

Ύστερα από μία μικρή Εισαγωγή (3:00), η εκπομπή χωρίζεται σε τρία κεφάλαια:
1. Η ελευθερία της ανθρώπινης βούλησης (5:00)
2. Τα μονοπώλια των Μ.Μ.Ε. (28:36)
3. Πώς μπορούμε να αντισταθούμε (37:43)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ /ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Mantovani - Mantovani And His Orchestra - Great Concerts (Full Álbum)

Ο Annunzio Paolo Mantovani (15 Νοεμβρίου 1905 – 29 Μαρτίου 1980) ήταν ένας δημοφιλής μαέστρος και διασκεδαστής στο ύφος «easy listening».  ...