Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Το χωράφι /The field (1990)


Richard Harris Bull Mccabe John Hurt Editorial Stock Photo - Stock Image |  Shutterstock Editorial
 "Bull" McCabe: Γιατί ανακατεύεσαι, Πάτερ;  Αυτό δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας.

 Πάτερ Ντόραν: Είναι το χωράφι της Χήρας.  Έχει το δικαίωμα να το πουλήσει.

 "Bull" McCabe: Όχι. Είναι το χωράφι μου.  Είναι το παιδί μου.  Το θήλασα.  Το έθρεψα.  Έβλεπα κάθε επιθυμία του.  Έσκαψα τα βράχια από αυτό με γυμνά χέρια και έβγαλα ένα ζωντανό από αυτό!  Το μόνο που θέλω είναι αυτό το πράσινο γρασίδι, αυτό το υπέροχο πράσινο γρασίδι, και θέλεις να μου το πάρεις, και στα μάτια του Θεού δεν μπορώ να σε αφήσω να το κάνεις αυτό!

 Πάτερ  Doran: Δεν μπορείτε να βρείτε άλλο χωράφι;

 "Bull" McCabe: Άλλο χωράφι;  Άλλο χωράφι ;  Ιησού Χριστέ, είσαι τόσο ξένος εδώ όσο κάθε Γιάνκης.  Άλλο χωράφι;  Είσαι τυφλός;  Αυτά τα χέρια, τα βλέπεις αυτά τα χέρια;  Αυτοί οι βράχοι!  Ήταν ένα νεκρό πράγμα!  Δεν καταλαβαίνεις;

 Πατέρας Ντόραν: Αυτό είναι το χωράφι της Χήρας.  Αυτός είναι ο νόμος.  Το κοινό δίκαιο.

********************************

.https://image.tmdb.org/t/p/w500/ppF5pUheNoL0EPuGRIEnHz1ewp7.jpg Μέσα της δεκαετίας του ’30 στη Δυτική Ιρλανδία. Για δεκαετίες ο Μπουλ Μακάμπι (Richard Harris) καλλιεργεί ένα μικρό κομμάτι μισθωμένης γης, μετατρέποντάς το από άγονα βράχια σε γόνιμο χωράφι. Όταν η χήρα ιδιοκτήτρια αποφασίζει να το πουλήσει σε δημοπρασία, εκείνος είναι σίγουρος πως κανείς απ’ τους γείτονές του δε θα τολμήσει να υποβάλλει προσφορά εναντίον του, καθώς όλοι τρέμουν τον αυταρχικό και βίαιο χαρακτήρα του. Δεν έχει λάβει όμως υπόψη του τον πλούσιο Ιρλανδο-αμερικανό (Tom Berenger), που έφτασε με σκοπό να βιομηχανοποιήσει την περιοχή, και θέλει κι αυτός το χωράφι για να ανοίξει δρόμο.






Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Jim Sheridan ("Εις το Όνομα του Πατρός", "Το αριστερό μου πόδι" κ.α.), σκηνοθετεί ένα σκληρό κοινωνικό δράμα με αλληγορικές πτυχές, παρμένο από τη σκληρή ζωή των γεωργών της πατρίδας του, Ιρλανδίας. Ο μεγάλος Richard Harris, του οποίου το φλογερό ταπεραμέντο και οι προσωπικές πεποιθήσεις ταιριάζουν με αυτές του ήρωά του, υποδύεται μαστορικά τον σκληρό αγρότη, σε έναν ρόλο που "ανέστησε" τη καριέρα του και του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ. Αν και διαφέρει αρκετά από το πρωτότυπο θεατρικό έργο του John B. Keane (αντικαθιστώντας π.χ. τον ισχυρό Άγγλο βιομήχανο με έναν καλοπροαίρετο Αμερικανό ιρλανδικής καταγωγής και δίνοντας έμφαση στη σχέση του Μακάμπι με τους γιούς του), η ταινία συγκεντρώνει το δράμα και τον σκληρό ρεαλισμό της ιστορίας, ενώ από τη κάμερα του Sheridan "ξεπηδούν" συχνά πανέμορφες εικόνες αγροτικής ζωής, που αντιδρούν στη ζοφερότητα του σκηνικού και της ψυχής των ηρώων.

Πρωτότυπος Τίτλος: The Field
Βαθμολογία IMDb: 7,3/10
Σκηνοθεσία: Jim Sheridan
Πρωταγωνιστούν: Richard Harris, John Hurt, Sean Bean, Frances Tomelty, Brendan Gleeson, Jer O'Leary, Ruth McCabe, Tom Berenger, Brenda Fricker, Jenny Conroy, Malachy McCourt, John Cowley, Sean McGinley
Χώρες Παραγωγής: Ireland
Ομιλούμενες Γλώσσες: English

The Field (1990 film)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο φίλος μου ο πιγκουίνος- Οι φίλοι μας τα ζώα

  My Penguin Friend     Πηγή:  Η   Ναυτεμπορική  / naftemporiki.gr —H αληθινή ιστορία του Joao ...