Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης : πρόεδρος υπό προθεσμία

 


«Ντόμινο αμφισβήτησης» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από κορυφαία στελέχη


Νίκος Ανδρουλάκης
Μπαράζ εσωκομματικών χτυπημάτων στον Νίκο Ανδρουλάκη | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ευθεία αμφισβήτηση από Νίκο Παπανδρέου και Κωνσταντινόπουλο • «Καρφιά» από Αποστολάκη, Πάνα, Γερουλάνο • Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο • Εκλογές το φθινόπωρο του 2025 λέει η ηγεσία

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς ένα-ένα κορυφαία στελέχη βγαίνουν δημόσια και θέτουν θέμα ηγεσίας, ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσφύγει στη βάση του κόμματος για εσωκομματικές εκλογές. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο και μέσα στον Ιούνιο η κεντρική επιτροπή, όπως ξεκαθάρισε στο ρ/σ του ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

Την αρχή της αμφισβήτησης έκανε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με επιστολή στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών και εσωκομματικές εκλογές εντός 2024. Ακολούθησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου με άρθρο στο Πρώτο Θέμα. 

«Η τρίτη θέση συνιστά ήττα»

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω», σημειώνει ο Νίκος Παπανδρέου και προσθέτει πως «η τρίτη θέση συνιστά ήττα». 

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

«Mεγάλο restart της παράταξης»

Την ανάγκη να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την επανεκκίνηση της δημοκρατικής παράταξης εξέφρασε ο Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξη στον Real Fm . «Από το 2021 πιστεύω σε ένα μεγάλο restart της παράταξης που είχε έτσι και αλλιώς πάντα πρωταγωνιστικό DNA. Άλλωστε από το 2015, η Φώφη Γεννηματά είχε βάλει το διακύβευμα της μεγάλης παράταξης και είχε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της σε αυτή την κατεύθυνση», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι, δεν έχουμε ούτε τα αυτιά ούτε τα μάτια μας κλειστά. Όλα όσα πρέπει να συζητηθούν, θα τα συζητήσουμε. Ό,τι είναι να πω, θα το πω στα όργανα του κόμματος. Στην παρούσα φάση δεν θα ήταν καλό να μην πιάσουμε το μήνυμα των πολιτών», σχολίασε. 

«Καρφιά» προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη «πετάει» και η Μιλένα Αποστολάκη με δήλωσή της στο Πρώτο Θέμα. «Απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος» τονίζει η βουλεύτρια ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως η απώλεια του στόχου της δεύτερης θέσης δημιουργεί προβληματισμό. 

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, μίλησε στο Talk Radio και υποστήριξε πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία». Σε παρόμοιο κλίμα και ο Παύλος Γερουλάνος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ που σχολίασε δηκτικά ότι «τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να στηρίξουν την πολιτική». Απέφυγε να απαντήσει εάν θα βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση εκλογών, αλλά δήλωσε πως θα συμβάλει στην ενδυνάμωση.

«Θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το καταστατικό» 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας και σχολίασε ότι τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις δεν βοηθούν αυτή την προσπάθεια. Επεσήμανε ότι ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες είναι ο εγγυητής της ενότητας και σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που θέτει το καταστατικό. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει από 'δω και πέρα να κοιτάξει μπροστά με κινήσεις εξωστρέφειας και τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις δεν ομνύουν σε αυτή την προσπάθεια. Τα όργανα θα συγκληθούν. Υπάρχει ένα καταστατικό το οποίο που τηρείται και είναι αυτό που οδηγεί στην ενότητα και πρέπει να το σεβόμαστε. Το καταστατικό προβλέπει την εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο του 2025. Σε αυτό θα κινηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Σε άμυνα» ο Ανδρουλάκης

Προς το παρόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως απορρίπτει την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών. «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό», αναφέρουν κύκλοι του κόμματος. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων», επισημαίνουν με νόημα «καρφώνοντας» τον βουλευτή. 

Από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε κορυφαία πρόσωπα της παράταξης να θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση της κομματικής βάσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Coolio : "Gangsta's Paradise" LYRICS

Coolio (Artis Leon Ivey Jr., 1 Αυγούστου 1963 - 28 Σεπτεμβρίου 2022) - Βικιπαίδεια