Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2024 –
Στις 14, 15 και 16 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι με τίτλο «Διάλογοι στην ομίχλη. Δύσκολα πράγματα στο παρελθόν και το παρόν».
Ο θεσμός των Αρχαιολογικών Διαλόγων ξεκίνησε το 2015 ως ένας διαρκής κριτικός και αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία (Αθήνα 2015, Μυτιλήνη 2016, Ιωάννινα 2017, Αθήνα 2018, Βόλος 2019, Σύρος 2023). Η βασική του μορφή είναι μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης ανοικτή σε όλους και όλες: αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, συντηρητές, πολίτες, συλλογικότητες και κινήματα – ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά.
«Χρησιμοποιώντας τη Θεσσαλονίκη και την αρχαιολογία ως εφαλτήρια σκέψης, επιχειρούμε να ανοίξουμε μια γενικότερη συζήτηση για όλα εκείνα τα “πράγματα” και τις ιστορίες τους που βυθίζονται μέσα στους ανέξοδους προσδιορισμούς μιας “ερωτικής” και “χαλαρής” πόλης ή δεν χωράνε στις κρυστάλλινες προθήκες του ένδοξου παρελθόντος. Αναζητούμε την ποικιλότροπη ανάδειξη των άδοξων και δύσκολων υλικών καταλοίπων, των κρυμμένων τοπίων, των μνημών, των μνημείων και των ομάδων που καλύπτονται από ομίχλη, της διαφορετικής οπτικής που εξοβελίζεται από κάθε “επιστημονική” συζήτηση, μέσα στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλόγων που μας κάνει να αισθανόμαστε πάντοτε λιγότερο άβολα» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι, με βάση τις αρχές της κριτικής, του αναστοχασμού και της αντι-ιεραρχικής συζήτησης, συντονίζονται από πολυμελή, ανοικτή ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα που ανέλαβε –με γεωγραφικά κυρίως κριτήρια– να στηρίξει οργανωτικά τους Αρχαιολογικούς Διαλόγους της Θεσσαλονίκης, διατύπωσε τους βασικούς θεματικούς άξονες. Αυτοί περιστρέφονται γύρω από τις λέξεις-κλειδιά της φετινής συνάντησης και ενδεικτικά είναι:
—Η ομίχλη, με την έννοια της ελλιπούς, στρεβλωμένης ή διαθλασμένης ορατότητας πραγμάτων του απώτερου ή του πρόσφατου παρελθόντος, όπως είναι τα άγνωστα, τα κρυμμένα, τα τυχαία ή σκόπιμα εγκαταλελειμμένα μνημεία, τα μνημεία βορά του παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, μέσα στον αστικό ιστό ή τις περιχαρακωμένες μουσειακές εκθέσεις.
—Αλλά, επιπλέον, η ομίχλη γύρω από κοινωνικές ομάδες που (εν δυνάμει) συνυφαίνονται με τα πράγματα του παρελθόντος, όπως οι «άλλοι», Εβραίοι, μουσουλμάνοι, σλαβόφωνοι, περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες κ.ά., αλλά και «εμείς», οι εκτάκτως εργαζόμενοι και μονίμως αγωνιζόμενοι.
—Η δυσκολία που παραπέμπει σε πράγματα του παρελθόντος τα οποία οι σημερινοί μας ηθικοί και πολιτικοί κώδικες χαρακτηρίζουν ως διαχειριστικά δύσκολα, επειδή σχετίζονται με τραυματικές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος.
—Αλλά, επιπλέον, οι δυσκολίες που αναφύονται όταν επιχειρούμε εναλλακτικές κριτικές ανατομίες και ανατρέπουμε τις διαχειριστικές ευκολίες με τις οποίες μας έμαθαν να βλέπουμε το παρελθόν. Στο πεδίο αυτό εμπλέκονται και συνομιλούν οι «επαγγελματίες της διαχείρισης», τα κινήματα πόλης, οι συλλογικότητες και η κοινωνία των πολιτών γενικότερα μέσα στο τοπίο που διαμορφώνεται από τις εδώ και χρόνια προωθούμενες σχετικές πολιτικές.
Πέρα από αυτά, οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι της Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν, και φέτος, να συμπεριλάβουν συμμετοχές που θίγουν και άλλα σύγχρονα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της μελέτης και διαχείρισης του παρελθόντος, με τρόπο που να προκαλεί τον ουσιαστικό διάλογο και να δημιουργεί νέα ερωτήματα, σε βάρος των οριστικών απαντήσεων.
Στη φετινή διοργάνωση εντάσσονται 17 συνεδρίες, 150 ανακοινώσεις, 8 στρογγυλές τράπεζες, 17 δράσεις, εκθέσεις και περιηγήσεις που θα επιχειρήσουν να διαλύσουν την ομίχλη της Θεσσαλονίκης με τη μορφή διαλόγων για το παρελθόν και το παρόν.
Η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ και του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας), οι οποίοι διέθεσαν τους χώρους τους για τη φιλοξενία των συνεδριών, στρογγυλών τραπεζών, δράσεων και εκθέσεων. Χώρους επίσης παραχώρησαν το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (CISCO).
Επισυνάπτονται το πρόγραμμα των Αρχαιολογικών Διαλόγων και το τεύχος των περιλήψεων.
Δύσκολα πράγματα στο παρελθόν και το παρόν
Περισσότερες πληροφορίες
Blog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου