Πέμπτη, Ιουνίου 06, 2024

«Εσύ είσαι γενναίος: Δεν σε τρομάζουν /Η πέτρα και στο σίδερο, /Που σκευωρούν τη συντριβή. /Μιλάς ελεύθερα! Μπορείς! Ομως εμείς/… Στου φόβου το αγκίστρι σπαρταράμε».

 


Πολιτικός σεισμός Συλλόγου Τεμπών, λοιμός ψευδών

Παναγιώτης Γεωργουδής

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2024-05/tempi-irakleio-ekdilosi-1-1020.jpg.webp?itok=4ErF0jevΑπό την εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης | «Συμπόσιο Πολιτισμού»


«Στο πρόσωπο που ακόμα καίγεται,
Απ’ τη σκισμάδα των χειλιών,
Ένα μικρό φιλί απανθρακωμένο
Προβαίνει να ριχτεί στο δρόμο.
Μητέρα.
Δε μπορώ να τραγουδήσω.
Στο παρεκκλήσι της καρδιάς μου
Τα ψαλτήρια καίγονται.
Στερνή κραυγή-
Κάνε τουλάχιστον εσύ,
Μέσ' απ’ τη φλόγα που σε καίει,
Ν’ αντιλαλήσει ο στεναγμός σου
Στους αιώνες!
Η πολιτεία αμπάρωσε το δρόμο με σκοτάδι».

Μαγιακόφσκι

΄Σ΄αυτό το χύμα σκοτάδι που έχει κατακλύσει την ελληνική κοινωνία , η μητσοτακική εξουσία του κράτους Πινοσέτ διαλύθηκε.Ταρακουνήθηκε συθέμελα το καθεστώς για πρώτη φορά προαναγγέλλοντας την πτώση του, το Σάββατο 18 Μαΐου, στο Ηράκλειο από δυόμισι χιλιάδες Κρητικούς πολίτες που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργάνωσε ο πολιτισμικός φορέας «Συμπόσιο Πολιτισμού», στο πάρκο Γεωργιάδη με ομιλητές τους χαροκαμένους γονείς του Συλλόγου Τέμπη 2023, την πρόεδρο Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη.

Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, οι χαροκαμένοι γονείς, η νομική τους εκπρόσωπος Ελεονώρα Γεωργίου, λειτουργώντας σαν τραγικοί ποιητές του Δημόσιου Λόγου και του Δημόσιου Χώρου σε μια περίοδο κοινωνικού φόβου, ξεμπάζωσαν τα κυβερνητικά ψεύδη με την Αλήθεια των επιχειρημάτων τους και διατράνωσαν πως το κυβερνητικό μπάζωμα της Αλήθειας τέλειωσε και οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«σύ μέν θρασύς τε και πικραίς
δύαισιν ουδέν επιχαλάς,
άγαν δ’ ελευθεροστομείς.
Εμάς δε φρένας ερέθισε διάτορος φόβος».

____________
«Εσύ είσαι γενναίος: Δεν σε τρομάζουν
Η πέτρα και στο σίδερο,
Που σκευωρούν τη συντριβή.
Μιλάς ελεύθερα! Μπορείς!
Ομως εμείς…
Στου φόβου το αγκίστρι σπαρταράμε».

«Προμηθέας Δεσμώτης», Αισχύλος, μετ.-σχόλια-επιλεγόμενα, Γιώργος Μπλάνας, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Ελευθεροστομούν λοιπόν οι χαροκαμένοι γονείς και σπάνε τον φόβο του κυβερνητικού σκοταδιού, ανοίγοντας δρόμο σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες που υπομένουν τα δεσμά τους. Η γλώσσα τους είναι γλώσσα των αξιών όλης της κοινωνίας, είναι σύμβολα της Αλήθειας, επομένως της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής απελευθέρωσης από τα δεσμά του Ψεύδους και της Ανηθικότητας.

Η έκθεση-καταπέλτης του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη ανατίναξε τα μητσοτακικά φράγματα. Το οστό νεκρού που βρέθηκε στα μπάζα αποδεικνύει τη βεβήλωση και την ιεροσυλία κατά των νεκρών. Μόνο που τα βεβηλωμένα οστά γίνονται πλέον τα ιερά πόμολα στην πόρτα της Αλήθειας. Οι νεκροί στην ελληνική σκέψη είναι ιεροί, όπως ιερή είναι η Αλήθεια, η Ελευθερία «απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά», η Δικαιοσύνη, επομένως η Δημοκρατία, ιερός είναι ο ναός του Κοινοβουλίου που τον μπαζώνουν οι κυβερνώντες με τα πολιτικά τους απόβλητα.

Για πρώτη φορά μέσα σε μια κοινωνία παρατεταμένης παρακμής και πολύπλευρης ήττας, οι οικουμενικές αξίες (Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλήθεια, Ηθική, Ισότητα, Αδερφοσύνη, Φιλία κ.λπ.) ξεσήκωσαν έπειτα από πολύ καιρό τόσους πολίτες και έδωσαν μια κινηματική προοπτική στην καλλιέργεια των οικουμενικών αξιών και στο φως τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

  Διάσημοι πίνακες ζωγραφικής με ζώα ΠΗΓΗ : ikastik...