Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Έτοιμη να σκάσει σε μεγάλα χρηματιστήρια η "φούσκα" 7.000 καταχρεωμένων εταιρειών

 

https://img.huffingtonpost.com/asset/6662f4d92400003400ede0cb.jpeg?ops=scalefit_500_noupscale

Πάνω από 7.000 εταιρείες «ζόμπι» κινδυνεύουν με χρεοκοπία - Η φούσκα και τα golden boys

Γιούλα Ζαχιώτη

Μια από τις πιο επικίνδυνες φούσκες που απειλούν την παγκόσμια οικονομία είναι οι περίφημες εταιρείες «ζόμπι» οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τις 7.000 παγκοσμίως με περίπου 2.000 από αυτές να είναι στις ΗΠΑ.

Σε έρευνα του το Associated Press διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και είναι φορτωμένες με τόσα χρέη, που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τους τόκους των δανείων τους, με αποτέλεσμα να είναι μια ορολογική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

via Associated Press

Εκτός από τον ισχυρό σεισμό που θα προκαλέσουν στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα αφήσουν άνεργους πάνω από 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες.

Για πολλές από αυτές τις εταιρείες «ζόμπι» ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι πολύ κοντά, καθώς λήγουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής δόσεων δανείων που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων.

Μιλώντας στο AP ο Διευθύνων Σύμβουλος της Valens Securities, Robert Spivey, προέβλεψε ότι πολλές τέτοιες εταιρείες «θα τσακιστούν σύντομα στα βράχια».

via Associated Press

Τι είναι οι εταιρείες «ζόμπι»

Ως ζόμπι ορίζονται συνήθως εταιρείες που απέτυχαν να έχουν αρκετά κέρδη από τις δραστηριότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους των δανείων τους.

Ο αριθμός τους έχει διογκωθεί επικίνδυνα καθώς τα χαμηλά επιτόκια που ίσχυαν για χρόνια (πριν από την αύξησή τους) επέτρεπαν στις εταιρείες να συσσωρεύσουν άφθονο φθηνό χρέος. Μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων το χρέος τους εκτινάχθηκε, δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν μπορούσαν να ελέγξουν.

Το AP εκτιμά, ότι τα χρέη αυτών των εταιρειών έχουν αυξηθεί πάνω από το 1/3 την τελευταία δεκαετία στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται επιχειρήσεις όπως οι Carnival Cruise Line, JetBlue Airways, Wayfair, Peloton , η Telecom Italia και η βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

via Associated Press

Πολλές από τις «ζόμπι» εταιρείες δεν διαθέτουν μεγάλα αποθέματα μετρητών και οι τόκοι που πληρώνουν για πολλά από τα δάνειά τους είναι μεταβλητοί (όχι σταθεροί) επομένως τα υψηλότερα επιτόκια τους έχουν πλήξει.[...........................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ=> Πάνω από 7.000 εταιρείες «ζόμπι» κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ /ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ: Mantovani - Mantovani And His Orchestra - Great Concerts (Full Álbum)

Ο Annunzio Paolo Mantovani (15 Νοεμβρίου 1905 – 29 Μαρτίου 1980) ήταν ένας δημοφιλής μαέστρος και διασκεδαστής στο ύφος «easy listening».  ...