Γιατί διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης;
Με την εισήγησή του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο νέος πρόεδρος αποκάλυψε για πρώτη φορά το πραγματικό πολιτικό του σχέδιο ● Να δημιουργήσει ένα κόμμα, στο οποίο θα υπάρχει ένας μόνο αρχηγός στην «κορυφή» και όλα τα υπόλοιπα μέλη στη «βάση».
Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο ένας πολιτικός αρχηγός να ξεκινά τη θητεία του με κάποιες διαγραφές «αντιπολιτευόμενων» στελεχών, έτσι ώστε να επικυρωθεί η επικράτησή του στα μάτια των κομματικών μελών και της κοινής γνώμης. Αλλά ο τρόπος που μεθόδευσε τις δικές του «διαγραφές» ο κ. Κασσελάκης δεν έχει προηγούμενο.
Γιατί στην πραγματικότητα, αυτό που επέλεξε δεν ήταν η διαγραφή λίγων ή πολλών στελεχών. Στόχος του είναι –όπως αποδείχτηκε από την Παρασκευή– η κατάργηση του ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα και η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, όπως εκείνος τον φαντάζεται. Ενός κόμματος, στο οποίο θα υπάρχει ένας μόνο αρχηγός στην «κορυφή» και όλα τα υπόλοιπα μέλη στη «βάση». Και προϋπόθεση γι’ αυτή τη μετάλλαξη σε ένα σχήμα όπου ο «ένας» θα αποφασίζει μόνος του, χάρη στην «αδιαμεσολάβητη» σχέση του με τη «βάση», είναι βέβαια η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος.
● Ακολουθώ τον τρόπο που προσέγγισα την περίπτωση Κασσελάκη εξαρχής (βλ. «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια», «Εφ.Συν.» 21.10.2023, https://tinyurl.com/2x2bdrcp), εφόσον ο ίδιος δεν βρήκε πειστικό τρόπο να απαντήσει, πέρα από το ότι οι νεοφιλελεύθερες και αντιαριστερές του δημοσιεύσεις, καθώς και η ταύτισή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξαν προϊόντα κακής ψυχολογίας μιας δύσκολης εποχής. Παραθέτω, δηλαδή, τη δική του περιγραφή για το πώς και γιατί αποφάσισε να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
● Η βασική εισήγηση του κ. Κασσελάκη προς την Κ.Ε. δεν έγινε το Σάββατο, που είχε οριστεί η συνεδρίαση, αλλά την Παρασκευή, με μια λιγόλογη ανάρτηση, στην οποία ανακοίνωνε ότι αν δεν περάσουν οι διαγραφές που προτείνει από τα όργανα που προβλέπει το Καταστατικό (Κεντρική Επιτροπή και Επιτροπή Δεοντολογίας) θα οργανώσει «δημοψήφισμα» στα μέλη και τους φίλους του κόμματος (ναι, τους φίλους). Στην ίδια, όμως, ανάρτηση πρόλαβε να πει ότι από τον Αλέξη Τσίπρα κληρονόμησε ένα γραφείο σε έναν «άδειο όροφο», μια «λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα», και μια «Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες». Μ’ άλλα λόγια, ο κ. Κασσελάκης δήλωνε ότι το πρόβλημα αφορά όλο το κόμμα και όχι τέσσερα στελέχη που τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν.
● Στη συνέχεια απευθυνόταν στον «λαό» για να του εξηγήσει ότι κληρονόμησε ένα «άρρωστο κόμμα», κάτι που εύστοχα παραλληλίστηκε με τη χουντική προπαγάνδα περί «γύψου», αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Κατάργησε και το Καταστατικό του κόμματος το οποίο προβλέπει τις «τάσεις» (άρθρο 29, Τάσεις και ρεύματα ιδεών), λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση».
● Η ανάρτηση αυτή, μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. αποδεικνύει ότι σκοπός του κ. Κασσελάκη ήταν να προκαλέσει τους πάντες, σε σημείο που έφτασαν ακόμα και οι πιο σοβαροί από τους υποστηρικτές του να αντιδράσουν. Βέβαια ο ακραίος χαρακτήρας αυτής της τοποθέτησης ήταν σκόπιμος. Η χτεσινή «Αυγή», που η ύλη της έκλεινε από την Παρασκευή, είχε και άρθρο διευθυντικού της στελέχους, στο οποίο αναφερόταν «το τέλος του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ ως συνομοσπονδίας ομάδων και τάσεων» και αποκαλυπτόταν ως νέο μοντέλο «μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική», στις οποίες θα μετέχουν μεταξύ άλλων «στελέχη από τη NASA, το MIT και το London School of Economics».
● Το Σάββατο, στην εισήγησή του στην Κ.Ε. ο κ. Κασσελάκης υπήρξε πάλι εξαιρετικά απόλυτος, έτσι ώστε το σχέδιο της διάλυσης να προχωρήσει. Μιλώντας με γραπτό κείμενο, ξεκίνησε με μια ομολογία: «Καλή η δημοκρατία, καλύτερη όμως η σύνθεση βάσει πολιτικών προτάσεων». Και συνέχισε με ανάλογα επιχειρήματα: «Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν».
● Σε όλη του την ομιλία γινόταν φανερό ότι δεν έχει ούτε θέλει να αποκτήσει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και απλώς αισθάνεται διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί δηλαδή ότι «κληρονόμησε» μια αρχηγική θέση, όχι την προεδρία ενός κόμματος. Φυσικά για τον εαυτό του είχε μόνο καλά λόγια: «έχετε απέναντί σας έναν βαθιά αξιοκρατικό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο». Αλλά τα υπόλοιπα στελέχη τα θεώρησε «διασπαστές» και «μικρούς» ανθρώπους. «Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Πόσες φορές ο Αλέξης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους. […] Τα τελευταία αρκετά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα και δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Ολοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν».
● Στο τέλος του ξέφυγε και η απέχθειά του για το ίδιο το κόμμα. «Τέλος η κομματίλα», θα κραυγάσει, απαγγέλλοντας τη γλωσσοπλαστική έμπνευση του λογογράφου του.
Ας μη γελιόμαστε. Η περίφημη «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τη βάση που επικαλείται σε κάθε ευκαιρία ο κ. Κασσελάκης και η δυσφήμηση του ίδιου του κόμματος και των στελεχών του θυμίζει πολύ την «Αρχή του Αρχηγού» που βέβαια δεν έχει σχέση με καμία Αριστερά. Η Αριστερά είναι εκείνη που πρώτη επέλεξε τη δημιουργία οργανωμένων κομμάτων με δημοκρατική δομή, έτσι ώστε να αφουγκράζεται και να εκφράζει την κοινωνία, ενώ η Δεξιά ακολούθησε το μοναρχικό σχήμα (αρχηγός από τη μια, οπαδοί από την άλλη). Τα κόμματα της Δεξιάς οργανώθηκαν πολύ αργότερα σε μίμηση των αριστερών κομμάτων, αλλά φυσικά χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εσωκομματική δημοκρατία.
Λέτε να τα γνωρίζει αυτά ο κ. Κασσελάκης; Είμαι σίγουρος ότι τα αγνοεί και ασφαλώς δεν τον ενδιαφέρουν. Το δικό του μοντέλο είναι εντελώς διαφορετικό: αισθάνεται ως νέος διευθύνων σύμβουλος σε μια ανώνυμη εταιρεία που μόλις άλλαξε ιδιοκτήτη. Και γι’ αυτό στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Documento», μια εφημερίδα που τον υποστηρίζει με θέρμη, δεν δίστασε να επιμείνει στις νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες του στον ΣΕΒ, ακόμα και για τις περιβόητες «stock options», για τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γιατί διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου