Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2023

Εντυπωσιακή ανακάλυψη για την καταγωγή του Ιουστινιανού

 

Αρχαιολόγοι στο Κοσσυφοπέδιο: Βρήκαμε στοιχεία ότι ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ήταν Δαρδανικής καταγωγής


Μια μικτή ομάδα διεθνών και τοπικών ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Christophe J. Goddard υποστηρίζει ότι ανακάλυψε μια μνημειακή επιγραφή ιστορικής σημασίας, αφιερωμένη στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, στον αρχαιολογικό χώρο της Ulpiana κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Αυτή η επιγραφή αφιέρωση από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ.) και τη σύζυγό του Θεοδώρα, «Urbem Dardania», που σημαίνει «πόλη στη Δαρδανία», είναι μια από τις ελάχιστες λατινικές αφιερώσεις του αυτοκρατορικού ζεύγους στον ύστερο ρωμαϊκό κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά νέα χώρα, η επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου έχει πλούσια ιστορία. Στη ρωμαϊκή εποχή, η Ulpiana χρησίμευε ως πολιτικός, νομισματικός και πολιτιστικός κόμβος της χώρας. Βρίσκεται περίπου έντεκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πρίστινα, η Ulpiana είναι ένας ρωμαϊκός-προβυζαντινός οικισμός.

Η Ulpiana είναι ρωμαιοϊλλυρική πόλη. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές πραγματοποιούνται εκεί από το 1954. Ίχνη προ-ρωμαϊκής ζωής ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών από το 2009 έως το 2011. Η Ulpiana ήταν σημαντικό μέρος για το Βασίλειο των Δαρδάνων. Κατοικήθηκε από Δάρδα και Ιλλυριούς κατά την Κλασική περίοδο.

Η αποκάλυψη αυτού του μωσαϊκού, καθώς και η ανακάλυψη μιας επιβλητικής επισκοπικής βασιλικής το 2022, είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Αρχαιολογική Αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο*, που αναμένεται να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2024.

Η επιγραφή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού θεωρείται η πιο σημαντική ανακάλυψη στην αρχαιολογία του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό παρέχει στοιχεία για τη Δαρδανική καταγωγή του μεγάλου βυζαντινού αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527-565) γεννήθηκε στο Ταυρέσιο, που πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στα σημερινά Σκόπια.

Ο Arben Hajdari, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, δήλωσε στο BIRN ότι αυτή η επιγραφή έχει τεράστιο ιστορικό βάρος, αντιπροσωπεύοντας τα πιο σημαντικά ευρήματα που έγιναν ποτέ στην αρχαιολογία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Χατζντάρι τόνισε ότι κρίσιμο στοιχείο της επιγραφής είναι η αναφορά της πόλης της Δαρδανίας, υποδεικνύοντας ότι ο λαός των Δαρδανών δεν ρωμαϊκοποιήθηκε και δεν έχασε την ταυτότητά του.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου του γεγονότος ότι η αρχαιολογική βιβλιογραφία έχει επενδύσει πολλά, με πολλά άρθρα και μελέτες που επιχειρούν να υποστηρίξουν ότι οι Δάρδανοι είχαν χάσει την ταυτότητά τους, είχαν εκρωμαιστεί και εξαφανιστεί κατά τον Μεσαίωνα. Αυτή η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη», εξήγησε.

Πηγή: Hellas-now info



Δεν υπάρχουν σχόλια: