Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2023

Η Ελλάδα στη μέγγενη των ακροδεξιών

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/main/public/2023-08/15-ratsistika%20minimata.png.webp?itok=U9dw8xGb

Ρατσιστικό πογκρόμ από οπλισμένους ακροδεξιούς

Δημήτρης Αγγελίδης

Ρατσιστικά μηνύματα κατακλύζουν το διαδίκτυο

Χώρα παρανάλωμα - κράτος θεατής


Ανεξέλεγκτο ανθρωποκυνηγητό από οπλισμένους πολιτοφύλακες με πρωτοστάτη τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Πάρη Παπαδάκη εξελίσσεται στον Έβρο ● Ρατσιστικά μηνύματα προτροπής σε εγκληματικές πράξεις κατακλύζουν το διαδίκτυο ● Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη για τον επίδοξο «σερίφη» που κλείδωσε πρόσφυγες σε τρέιλερ φορτηγού

Eκτός ελέγχου απειλεί να βρεθεί τις τελευταίες ημέρες η ρατσιστική βία στην περιοχή του Εβρου, όπου εξελίσσεται πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών από οπλισμένες ομάδες πολιτοφυλάκων με την υποκίνηση, αν όχι την καθοδήγηση, του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη.Πάρης Παπαδάκης: Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου θα ενημερωθείτε για το πως θα  δράσουμε! - Pame Evrohttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT78XsZ2OBklHUUhPCG7NE5KxBDtDJndvB6JQ&usqp=CAU

Οι ομάδες αυτές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη οργή και απελπισία των πολιτών για την πυρκαγιά που καταστρέφει τον Έβρο την τελευταία εβδομάδα και να τις διοχετεύσουν απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να πετύχουν τους δικούς τους μικροπολιτικούς σκοπούς.

Στη διάθεση της «Εφ.Συν.» υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον βουλευτή, χρησιμοποιώντας το κρατικό αυτοκίνητο που του παρέχει η Βουλή, να πραγματοποιεί περιπολίες, έχοντας μάλιστα στη διάθεσή του αστυνομικό φάρο. Ο ίδιος παραδέχεται τις περιπολίες του σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, υποκινώντας ανοιχτά σε πράξεις βίας.

Την ίδια ώρα δημοσιεύει φωτογραφίες δήθεν εμπρηστικών μηχανισμών που βρίσκει στις περιπολίες του στα βουνά της ευρύτερης περιοχής, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες πυροσβεστικές αρχές. Σχετική καταγγελία έκαναν χθες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιοπουλος και Ελενα Ακρίτα για τα επικίνδυνα φαινόμενα που εργαλειοποιούν το κλίμα οργής το οποίο έχει δημιουργήσει η ανείπωτη τραγωδία των πυρκαγιών και υποδεικνύουν τον Πάρη Παπαδάκη ως υποκινητή του ρατσιστικού πογκρόμ.

Το φαινόμενο πολιτοφυλάκων που έχουν εξαπολύσει ρατσιστικό πογκρόμ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πρόκειται κυρίως για νεαρά άτομα που, όπως αποκαλύπτει με φωτογραφικό υλικό η «Εφ.Συν.», έχουν δημιουργήσει μικρές ομάδες περιφρούρησης οπλισμένοι με όπλα, μαχαίρια και καδρόνια που πολλές φορές τα επιδεικνύουν υπερήφανα ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα στη διάθεση της «Εφ.Συν.» βρίσκονται στιγμιότυπα από λογαριασμούς χρηστών από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και την Κομοτηνή στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι δηλώνουν την πρόθεσή τους ή την ετοιμότητά τους για ρατσιστική βία και δολοφονίες, προσκαλούν σε προετοιμασία βίαιων ενεργειών ή προβαίνουν σε υποκίνηση παράνομων πράξεων, πλημμελημάτων (παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, απλή ή επικίνδυνη σωματική βλάβη) και κακουργημάτων (βαριά επιδιωκόμενη σωματική βλάβη ή ανθρωποκτονία από πρόθεση), και μάλιστα με ρατσιστικό κίνητρο.

Σχετική μηνυτήρια αναφορά έχει κάνει πολίτης προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, περιλαμβάνοντας υλικό από ακραία ρατσιστικά μηνύματα βίας, που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό περιβάλλον. «Δώστε το ελεύθερο να βγούμε με τα όπλα», «θα πάρει κάποιος την απόφαση να πάρουμε τις καραμπίνες και στο ψαχνό», «σκοτώστε τους ρε, δεν καταλαβαίνουν αλλιώς» είναι μερικά μόνο από τα ακραία μηνύματα που δημοσιεύουν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την περιοχή του Έβρου.

Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που έχει αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ομαδάρχης τάγματος εφόδου με στρατιωτική περιβολή δίνει κατευθύνσεις σε πολίτες για ρατσιστικό πογκρόμ. «Όπου μπορεί ο καθένας. Θέλετε να ξεκινήσουμε περιπολίες από τα Πετρωτά, απ’ το νοσοκομείο από πίσω, ό,τι πληροφορίες έχει ο καθένας. Θα σας παρακαλέσω όμως. Όχι όπλα, όχι μαχαίρια, παιδιά. Θα έχετε προβλήματα. Δεν μας αφήνουν να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν μας αφήνουν. Είναι παράνομο. Θα συλληφθείτε. Δεν σε αφήνουν να κάνεις τίποτα. Μας καίνε, έχουμε υβριδικό πόλεμο, δεν μας αφήνουν». Ενώ κάποιος από το κοινό έχει την απορία: «Ούτε να σκοτώσουμε;».

Ρατσιστική βία και σε διπλανούς νομούς

Τα ρατσιστικά πογκρόμ δεν περιορίζονται στον Έβρο αλλά φαίνεται ότι τα τάγματα εφόδου έχουν αναπτύξει δράση και σε γειτονικούς νομούς. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία πολίτη της περιοχής προς την «Εφ.Συν.», που θέλει να παραμείνει στην ανωνυμία από φόβο μη στοχοποιηθεί (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»): «Στην περιοχή ανάμεσα στην Καβάλα και στην Ξάνθη (Δήμος Νέστου) το βράδυ μαζεύονται και κυνηγάνε πρόσφυγες. Είναι οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα και κάνουν κανονικό ανθρωποκυνηγητό. Καλούν συνεχώς νέους και μεγαλύτερους πολίτες να ετοιμαστούν με όπλα και να εξαπολύσουν κυνηγητό κατά των προσφύγων.

»Πολλοί από αυτούς παραδέχονται ανοιχτά την ανάμειξή τους και τις αποτρόπαιες πράξεις τους έναντι των προσφύγων. Υπάρχει μια κατάσταση πολιτοφυλακής και η αστυνομία ενώ γνωρίζει για όλα αυτά δεν επεμβαίνει. Το μόνο που λένε είναι ότι δεν θέλουμε να σκοτωθεί κάποιος. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι και οπλοφορούν κανονικά. Έχουν οργανωθεί σαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, είναι υπερβολικά οργανωμένοι και στοχευμένοι απέναντι σε πρόσφυγες, είναι πλήρως εξοπλισμένοι, χτυπάνε και ληστεύουν. Υπάρχει μεγάλος φόβος γιατί πολλά από τα συγκεκριμένα άτομα έχουν προφυλακιστεί, έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες και ο κόσμος φοβάται. Είναι πολύ επιθετικά τα άτομα, φοβόμαστε μήπως μας την πέσουν, μας απειλούν. Είναι οπλισμένοι και επικίνδυνοι».

Εισαγγελική παρέμβαση για τον «σερίφη»

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη προκάλεσε το απίστευτο περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη με τον αυτόκλητο «σερίφη» της πόλης που βγήκε παγανιά δρόμους της για να μαζέψει μετανάστες και πρόσφυγες, δημοσιεύοντας μάλιστα στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τη λεία του, «25 κομμάτια», όπως λέει, πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους έχει κλειδώσει στοιβαγμένους σαν σαρδέλες στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του.

Επικαλούμενη δημοσιεύματα η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, καλώντας την εισαγγελική αρχή να διερευνήσει τη διάπραξη αδικημάτων όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή. Αναφερόμενη στο βίντεο, που δημοσιοποίησε ο ίδιος και έφερε στο φως η efsyn.gr, η εισαγγελέας σημειώνει το εξής: «Ακούγεται, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να κατηγορεί τους μετανάστες ότι «θα μας κάψουνε» και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...