Αποκάλυψη της ανάμειξης των ΗΠΑ στην απομάκρυνση του νόμιμου πρωθυπουργού του Πακιστάν
Ο Imran Khan, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Λαχόρη του Πακιστάν, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023. Ο Χαν δήλωσε ότι το στρατιωτικό κατεστημένο του Πακιστάν θέλει να εμποδίσει το κόμμα της αντιπολίτευσης να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ανοίγοντας το δρόμο για μια αδύναμη κυβέρνηση, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποτρέψει μια οικονομική κρίση. Φωτ: Betsy Joles/Bloomberg via Getty Images
Καταδίκη και τριετής φυλάκιση του Ιμράν Χαν
Πριν από περίπου δέκα ημέρες ,στις 5 Αυγούστου, ο Ιμράν Χαν, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, με την κατηγορία της διαφθοράς, και τέθηκε υπό κράτηση, για δεύτερη φορά, μετά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της χώρας(18 Απρίλη 2022) –πάλι με την ίδια κατηγορία. Οι υπερασπιστές του απορρίπτουν τις κατηγορίες ως αβάσιμες και σαθρές.
Η ποινή αυτή εμποδίζει τον Χαν, τον πιο δημοφιλή πολιτικό του Πακιστάν (χώρας με 230.000.000 κατοίκους , με μεγάλη φτώχεια και πολλαπλά προβλήματα), να συμμετάσχει στις εκλογές που αναμένονται αργότερα φέτος και που ήταν πολύ πιθανόν να κερδίσει.
Το «απόρρητο» τηλεγράφημα και η πίεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απομάκρυνση του Ιμράν Χαν λόγω της ουδετερότητας του στην Ουκρανία.
Ο δημοσιογραφικός οργανισμός Intercept, σε άρθρο του στις 8 Αυγούστου, φέρνει στο φώς της δημοσιότητας τηλεγράφημα, με την ένδειξη «απόρρητο», –που περιήλθε στην κατοχή του, από ανώνυμη πηγή του πακιστανικού στρατού.
Στο τηλεγράφημα αυτό που απευθύνει ο Πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ, προς την Πακιστανική κυβέρνηση, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι :
Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σε διπλωματική συνάντηση στις 7 Μαρτίου 2022 μεταξύ δύο αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεν –συμπεριλαμβανομένου του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για το Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας Ντόναλντ Λου –και του πρεσβευτή του Πακιστάν στις ΗΠΑ Ασάντ Ματζίντ Χαν, ενθάρρυνε την πακιστανική κυβέρνηση να απομακρύνει τον Ιμράν Χαν από πρωθυπουργό.
Τόσο η συνάντηση όσο και Η δυναμική της σχέσης μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ που περιγράφεται στο τηλεγράφημα, συνάδει με δημοσιεύματα στην πακιστανική εφημερίδα Dawn και σε άλλες και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τα γεγονότα.
Στο τηλεγράφημα:
οι ΗΠΑ διατυπώνουν αντιρρήσεις για την εξωτερική πολιτική του Χαν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
αποκαλύπτονται όλες οι πιέσεις και υποσχέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Πακιστανική Κυβέρνηση ενάντια στον Ιμράν Χαν.
αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Πακιστάν αν απομακρυνθεί ο Χαν, ενώ αντίθετα, πάγωμα των σχέσεων και απομόνωση του Πακιστάν από ΗΠΑ και Ευρώπη..
Η απομάκρυνση του Ιμράν Χαν από την εξουσία και …η συνέχεια.
Ένα μήνα μετά τη διπλωματική αυτή συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους προκλήθηκε ψηφοφορία δυσπιστίας στο κοινοβούλιο, η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του Χαν από την εξουσία. Η ψηφοφορία πιστεύεται ότι οργανώθηκε με την υποστήριξη του ισχυρού στρατού του Πακιστάν που μεθόδευσε την απομάκρυνσή του κατόπιν του αιτήματος των ΗΠΑ.
Έκτοτε, ο Χαν και οι υποστηρικτές του έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα με τον στρατό και τους πολιτικούς συμμάχους του( βλέπε άρθρο ΚΟΜΜΟΝ εδώ)
Αμερικανικές αρνήσεις
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαψεύσει στο παρελθόν και επανειλημμένα, ότι προέτρεψε την πακιστανική κυβέρνηση να ανατρέψει τον πρωθυπουργό.
Στις 8 Απριλίου 2022, αφού ο Χαν ισχυρίστηκε ότι υπήρχε τηλεγράφημα που αποδείκνυε τον ισχυρισμό του για αμερικανική ανάμιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ απάντησε : "Επιτρέψτε μου να πω πολύ ωμά ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς".
Στις αρχές Ιουνίου του 2023, ο Χαν παρακάθισε σε συνέντευξη στο Δε Ιντερσέπτ (The Intercept )και επανέλαβε και πάλι τον ισχυρισμό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε και τότε, απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό,σε προηγούμενες διαψεύσεις,
Ο Χαν δεν υποχώρησε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ξανά την κατηγορία καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου, τουλάχιστον τρεις φορές σε συνεντεύξεις Τύπου και ξανά σε ομιλία ενός αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών για το Πακιστάν, ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ως "προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση ".
Η κοινωνία και ο στρατός
Για χρόνια, η πελατειακή σχέση της αμερικανικής κυβέρνησης με τον πακιστανικό στρατό, ο οποίος εδώ και καιρό ενεργεί ως ο πραγματικός εξουσιαστής στην πολιτική της χώρας, θεωρήθηκε από πολλούς Πακιστανούς ως αδιαπέραστο εμπόδιο στην ικανότητα της χώρας να αναπτύξει την οικονομία της, να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά και να ακολουθήσει μια εποικοδομητική εξωτερική πολιτική. Η αίσθηση ότι το Πακιστάν στερείται ουσιαστικής ανεξαρτησίας εξαιτίας αυτής της σχέσης - η οποία, παρά τα προσχήματα της δημοκρατίας, έχει καταστήσει τον στρατό μια ανέγγιχτη δύναμη στην εσωτερική πολιτική - καθιστά την κατηγορία για ανάμειξη των ΗΠΑ στην απομάκρυνση ενός δημοφιλούς πρωθυπουργού ακόμη πιο εμπρηστική.
Ενώ το δράμα σχετικά με το τηλεγράφημα διαδραματίζεται δημόσια και στον Τύπο, ο πακιστανικός στρατός , συγκλονισμένος από τη δημόσια εκδήλωση υποστήριξης προς τον Χαν –με μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων και ταραχών τον Μάιο– , εγκαθίδρυσε μια σειρά αυταρχικές εξουσίες για τον εαυτό του που:
μειώνουν δραστικά τις πολιτικές ελευθερίες,
ποινικοποιούν την κριτική του στρατού,
επεκτείνουν τον ήδη εκτεταμένο ρόλο του θεσμού στην οικονομία της χώρας και δίνουν στους στρατιωτικούς ηγέτες μόνιμο βέτο σε πολιτικές και πολιτικές υποθέσεις.
Ελέγχει τον Τύπο τον οποίο διέταξε να σταματήσει να καλύπτει τον Ιμράν Χαν.
Ακόμα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καθεστώς ακραίας λογοκρισίας, με την καθοδήγηση του πακιστανικού στρατού, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μην μπορούν ουσιαστικά ούτε καν να αναφέρουν το όνομα του Χαν. Η καταστολή του άλλοτε ατίθασου Τύπου του Πακιστάν έχει πάρει ιδιαίτερα σκοτεινή τροπή με δολοφονίες και εξαφανίσεις διακεκριμένων δημοσιογράφων.
Χιλιάδες πολίτες ιδιαίτερα γυναίκες , νεολαία, διανοούμενοι και φτωχά στρώματα κυρίως υποστηρικτές του Χαν, και σύσσωμο το επιτελείο του κόμματός του έχουν συλληφθεί από τον στρατό, μια καταστολή που εντάθηκε μετά τη σύλληψη του Χαν νωρίτερα φέτος και την κράτησή του για τέσσερις ημέρες, προκαλώντας διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Έχουν προκύψει αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας, με αναφορές για αρκετούς θανάτους υπό κράτηση. Μάλιστα η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα, ψήφισε νόμο που επιτρέπει έρευνες χωρίς ένταλμα και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τους πληροφοριοδότες μέσα από τον κρατικό μηχανισμό.
Η δίκη κατά του Ιμράν Χαν,o Μπάιντεν και ο στρατός.
"Ο Χαν καταδικάστηκε με σαθρές κατηγορίες μετά από μια δίκη όπου η υπεράσπισή του δεν είχε καν τη δυνατότητα να παρουσιάσει μάρτυρες. Είχε προηγουμένως επιβιώσει από μια απόπειρα δολοφονίας, όπου είχε δολοφονηθεί ένας δημοσιογράφος που είχε ευθυγραμμιστεί μαζί του και έχει δει χιλιάδες υποστηρικτές του και το επιτελείο του να φυλακίζονται.
Σε ενημέρωση Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Χαν έλαβε δίκαιη δίκη, ο Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα του Πακιστάν".
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής, τώρα σφυρίζει αδιάφορα , καθώς το Πακιστάν κινείται προς την κατεύθυνση να γίνει μια ολοκληρωμένη στρατιωτική δικτατορία", δήλωσε ο Ραφίκ (Rafiq), μελετητής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. ‘’Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη γεωπολιτική αντιπαλότητα, είτε πρόκειται για τον Ψυχρό Πόλεμο, είτε για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο πακιστανικός στρατός ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τις ΗΠΑ προς όφελός του –για να διατηρήσει την ηγεμονία στη χώρα ".
Η πηγή του Δε Ιντερσέπτ, ( μέλος του στρατού), μίλησε για την αυξανόμενη απογοήτευσή τους (μάλλον των βαθμοφόρων του στρατού) από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τον αντίκτυπο στο ηθικό του στρατού μετά την εμπλοκή του στον πολιτικό αγώνα κατά του Χαν, και την ευρεία απογοήτευση του κοινού από τις ένοπλες δυνάμεις εν μέσω της καταστολής. Πιστεύουν ότι ο στρατός –τουλάχιστον τα ανώτερα στελέχη του –ωθεί το Πακιστάν προς μια κρίση παρόμοια με εκείνη του 1971 που οδήγησε στην απόσχιση του Μπαγκλαντές.
Η πηγή πρόσθεσε ότι ήλπιζαν ότι αυτό το έγγραφο που διέρρευσε θα επιβεβαίωνε τελικά αυτό που οι απλοί άνθρωποι, καθώς και οι βαθμοφόροι των ενόπλων δυνάμεων, υποψιάζονταν εδώ και καιρό για τον πακιστανικό στρατό, και θα ανάγκαζε σε μια αναμέτρηση εντός του θεσμού.
Η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Πακιστάν - επιβεβαιώνοντας τη μεταφορά των διεθνών συγκρούσεων στη ΝοτιοανατολικήΑσία.
Ένα μήνα μετά τη συνάντηση που περιγράφεται στο τηλεγράφημα και λίγες ημέρες πριν από την απομάκρυνση του Χαν από το αξίωμα, ο τότε αρχηγός του στρατού του Πακιστάν Καμάρ Μπαζούα (Qamar Bajwa) έσπασε δημοσίως την ουδετερότητα του Πακιστάν και εκφώνησε ομιλία στην οποία χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή "τεράστια τραγωδία" και επέκρινε τη Ρωσία. Η ομιλία καταφανώς ευθυγραμμίστηκε με την παρατήρηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λου, που καταγράφει το τηλεγράφημα, ότι η ουδετερότητα του Πακιστάν ήταν πολιτική του Χαν, αλλά όχι του στρατού.
Γεγονός είναι ότι :
Η εξωτερική πολιτική του Πακιστάν έχει αλλάξει σημαντικά μετά την απομάκρυνση του Χαν, με το Πακιστάν να κλίνει πιο ξεκάθαρα προς την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Εγκαταλείποντας τη στάση της ουδετερότητας, το Πακιστάν έχει πλέον αναδειχθεί σε προμηθευτή όπλων για τον ουκρανικό στρατό- εικόνες βλημάτων και πυρομαχικών πακιστανικής παραγωγής εμφανίζονται τακτικά σε πλάνα από το πεδίο της μάχης. Σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε την πακιστανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να ταξιδεύει στο Πακιστάν αυτόν τον Ιούλιο.
Αυτή η ανακατεύθυνση προς τις ΗΠΑ φάνηκε να εξυπηρετεί τον πακιστανικό στρατό.
Στις 3 Αυγούστου, μια πακιστανική εφημερίδα ανέφερε ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε την υπογραφή αμυντικού συμφώνου με τις ΗΠΑ που καλύπτει "κοινές ασκήσεις, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, βάση και εξοπλισμό". Η συμφωνία επρόκειτο να αντικαταστήσει μια προηγούμενη 15ετή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που έληγε το 2020….
΄Ιδωμεν ….
Πηγές :
https://theintercept.com/2023/08/09/imran-khan-pakistan-cypher-ukraine-russia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου