Τετάρτη, Αυγούστου 30, 2023

 

Ποιοι είναι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Τα προφίλ και οι θέσεις τους

reader.gr

ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Οι δύο βαριές ήττες οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο από όπου ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε σε έναν κύκλο εσωκομματικών διαδικασιών με σκοπό την ανασύνταξη και την ανασυγκρότησή του.

Η βασική προτεραιότητα όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ανάδειξη νέου ή νέας αρχηγού. Πολλά ονόματα ακούστηκαν την ώρα που υπήρξαν πολλές συγκρούσεις εντός του κόμματος για τον τρόπο και τον χρόνο της εκλογής της νέας ηγεσίας η οποία θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα.

Τελικά τα ονόματα που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πέντε: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης. Πριν αναφερθούμε στους υποψηφίους οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο τρόπος που γίνεται η εκλογική διαδικασία αλλά και η εποχή καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη.

Έφη Αχτσιόγλου

Έφη Αχτσιογλου
Eurokinissi

Το πρώτο όνομα στο οποίο πήγε το μυαλό όλων αμέσως μετά την παραίτηση Τσίπρα. Η Έφη Αχτσιόγλου συγκαταλέγεται ανάμεσα στη νέα γενιά μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησε και σε υπουργική θέση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. 

Πήγε εντυπωσιακά καλά στην εκλογική της περιφέρεια και παρουσιαζόταν ως το μεγάλο φαβορί μέχρι να ταράξει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη τις ισορροπίες που φαινόταν ότι είχαν διαμορφωθεί. Δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει κάποια ανατροπή. Προς το παρόν είναι αδύνατον να γνωρίζουμε.

Σε άρθρο της στο Reader η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για την προοπτική ενός ΣΥΡΙΖΑ που «πρέπει να είναι μια ανοιχτή δύναμη με συνέχεια αλλά και με την δυνατότητα να γίνει ο ίδιος η αλλαγή που θέλουμε να έρθει». 

Πρακτικά η υποψηφιότητά της είναι ακριβώς αυτό: αλλαγή αλλά σε συνέχεια της υπάρχουσας κατάστασης. Νέο και φρέσκο πρόσωπο που όμως μεγάλωσε μέσα στο κόμμα, γνωρίζει καλά τους συσχετισμούς και ακολουθεί την παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Τσακαλώτος
Eurokinissi

Εκ των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής από το 2012 και υπουργός οικονομικών τη δύσκολη τετραετία 2015-2019. Άριστος γνώστης της οικονομίας που έχει κερδίσει στην Ευρώπη την εικόνα του αριστερού μεν αλλά πραγματιστή πολιτικού έχοντας κερδίσει τον σεβασμό ανθρώπων εντός και εκτός κόμματος. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει με την υποψηφιότητά του την ανάγκη της σφυρηλάτησης μίας σταθερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ («χάσαμε τις εκλογές επειδή είχαμε θολή ταυτότητα») με προγραμματικές θέσεις και πολλή δουλειά η οποία θα μετατρέψει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, «με συλλογικότητα, με λογοδοσία, με τον πρόεδρο να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους»

Πρόκειται για μία υποψηφιότητα που προφανώς έχει βρει στήριξη από σημαντικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος παρουσιαζόταν ως ο άτυπος επικεφαλής της αριστερής αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως ποτέ να τον αμφισβητήσει.

Νίκος Παππάς

Νίκος Παππάς
Eurokinissi

Από τις υποψηφιότητες που περίμεναν οι περισσότεροι και άνθρωπος που μπαίνει στη μάχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπώντας μέρος των λεγόμενων προεδρικών. Ο Νίκος Παπάς είχε θέση-κλειδί στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον οδήγησε στην εξουσία το 2015.

Με τις θέσεις και τη ρητορική του φαίνεται να μιλά με όρους παράταξης και όχι κόμματος σε μία προσπάθεια να ανοιχτεί στους περίφημους πασοκογενείς ψηφοφόρους που βρίσκονται εντός ή στην περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαίο ότι είναι υπέρ της διευκόλυνσης των διαδικασιών προκειμένου να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύει ότι στόχευση της επόμενης μέρας πρέπει να είναι το άνοιγμα στη μεσαία τάξη και η ολοκλήρωση της διεύρυνσης που ξεκίνησε το 2019. Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον».

Στέφανος Τζουμάκας

Στέφανος Τζουμάκας
Eurokinissi

Η πρώτη από τις δύο υποψηφιότητες που αποτέλεσαν έκπληξη. Άνθρωπος με μακρά πορεία στα κινήματα και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της γενιάς της Μεταπολίτευσης (ο ίδιος βρέθηκε στο Πολυτεχνείο). 

Η υποψηφιότητά του παρουσιάζεται από τον ίδιο ως η πλέον πολιτική, με θέσεις και όχι εμμονή στην εικόνα. Ο κύριος Τζουμάκας μιλάει για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να τολμήσει προκειμένου να γίνει και πάλι κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα περιχαρακωμένο στα ποσοστά του.

Σε άρθρο που έγραψε στο Reader μίλησε για μία «πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».

Στέφανος Κασσελάκης

Κασσελάκης
Eurokinissi

Η υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής που ήρθε όμως να ταράξει όλες τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί εσωκομματικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος εκτός κομματικών μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέτει στο κέντρο της υποψηφιότητάς του την ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας αριστεράς.

Φαίνεται από τις πρώτες στιγμές ότι γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας με προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορές που δείχνουν ότι στόχος του δεν είναι απλά να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυνάμει αντίπαλος του σημερινού Πρωθυπουργού. 

Στηρίζεται από τον Παύλο Πολάκη και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μέρος των κομματικών μηχανισμών. Φαίνεται όμως ταυτόχρονα να κάνει γκελ (τουλάχιστον από τις αντιδράσεις στα social media) και σε ψηφοφόρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ.  

Στο βίντεο ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του μίλησε για χώρα κληρονόμων-πρωθυπουργών, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα: «Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...