Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023

Politico: Μην αρρωσταίνετε στην Ελλάδα - Λείπουν οι γιατροί από τα νησιά

https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/00d1ab9e02a147c25d33bd18eeec8c20_XL.jpg?t=20230815_135608

Politico για διακοπές σε ελληνικά νησιά / Γεμάτα τουρίστες αλλά χωρίς γιατρούς – «Μην αρρωστήσετε»


Μπορεί τα περισσότερα ελληνικά νησιά να μοιάζουν ειδυλλιακά και να ξεχειλίζουν κάθε καλοκαίρι από τουρίστες, ωστόσο μάλλον πρόκειται για «μαγική» εικόνα, αφού το σύστημα υγείας τους έχει τραγικές ελλείψεις.

Στο ζήτημα αναφέρεται ρεπορτάζ του Politico, με τίτλο «Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα! Τα νησιά είναι γεμάτα με τουρίστες, αλλά έχουν έλλειψη γιατρών».

«Ο θάνατος μιας βαριάς εγκύου έφηβης και του αγέννητου παιδιού της είναι μόνο δύο από τους τουλάχιστον εννέα θανάτους που πιθανώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και υγειονομικό προσωπικό, πριν ακόμη η χώρα βρεθεί υπό πολιορκία από τις μανιασμένες πυρκαγιές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια τονίζει πως ορισμένα νοσοκομεία στα νησιά δεν έχουν μόνιμους γενικούς γιατρούς και βασίζονται σε βραχυπρόθεσμες καλύψεις. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στα ασθενοφόρα. Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει πως σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο για όλο το 24ωρο.

Διαβάστε επίσης: Καταιγίδα παραιτήσεων στο ΕΣΥ / 7 αποχωρήσεις μέσα σε λίγες μέρες – Υποστελέχωση και εξάντληση

«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο Politico ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

«Η συντριπτική πλειονότητα των κέντρων υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου πασχίζουν να αντεπεξέλθουν, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά. Αλλά ακόμη και εκεί που το κράτος αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους, οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού», γράφει ακόμη το δημοσίευμα.

«Έχουμε στείλει αρκετούς διασώστες (υγειονομικούς) από την υπόλοιπη χώρα στα νησιά για να καλύψουμε τις ανάγκες της εποχής», δήλωσε στο ίδιο μέσο ο κ. Μαθιόπουλος. «Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να κόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές γι’ αυτό, αλλά προφανώς πρόκειται για πρόχειρες λύσεις».

Τον Ιούνιο, μια 63χρονη γυναίκα στο νησί της Κω πέθανε στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, καθώς μεταφερόταν στο τοπικό νοσοκομείο μετά από κατάρρευση, ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν απασχολημένο, ανταποκρινόμενο σε άλλο επείγον περιστατικό, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: Κάσος / Δραματική έκκληση του δημάρχου για εξεύρεση γιατρών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, έντεκα άτομα απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο. Η Κως, ένα νησί 40.000 μόνιμων κατοίκων, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαθέτει τρία νέα ασθενοφόρα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει μόνο ένα, καθώς διαθέτει μόνο 10 τραυματιοφορείς, δύο από τους οποίους συνταξιοδοτούνται το επόμενο έτος.

Αφού παραθέτει κι άλλες περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ασθενοφόρο, το Politico αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό για να καλύψει τα κενά, με τις αντιδράσεις ωστόσο να κάνουν λόγο για αντιεπιστημονική απόφαση, αφού θα πρόκειται για ανεκπαίδευτο προσωπικό, δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για τους ασθενείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει υποσχεθεί τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μετά την επανεκλογή του, και νέες προσλήψεις, ωστόσο η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως πρόκειται για κάλυψη θέσεων που αδειάζουν λόγω συνταξιοδοτήσεων και όχι για ουσιαστική λύση του προβλήματος, με την πρόσληψη δηλαδή περισσότερων εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ / Ένστολοι αρνήθηκαν να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αποχωρήσει από τον δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας, κάτι που η ίδια αρνείται.

Ωστόσο, πέρα από τις προσλήψεις, το Politico αναφέρει πως ειδικά όσον αφορά τα νησιά, ο τρόπος ζωής και τα έξοδα καθιστούν τις περιοχές αυτές απρόσιτες για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων άλλωστε προτιμούν τη βραχυχρόνια μίσθωση παρά τη μόνιμη -και χαμηλότερη- από το ιατρικό προσωπικό.

Μια από τις συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι η εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού, η οποία με τη σειρά της ωθεί πολλούς σε παραίτηση…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...