Κυριακή, Αυγούστου 20, 2023

Αποχαιρέτα το ΕΣΥ που χάνεις!

 

Αποχαιρέτα το ΕΣΥ που χάνεις!

Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί ο Χρυσοχοΐδης για να εφαρμόσει την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. στην Υγεία. Πώς θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη θέση του υπουργού Υγείας ένα πράγμα έγινε σαφές: Ο νέος ένοικος της Αριστοτέλους δεν ήρθε για να δώσει μια... προοδευτικότερη νότα από τον Θάνο Πλεύρη, αλλά για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και να σφραγίσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναγάγει προεκλογικά τα θέματα της Υγείας σε προσωπικό στοίχημά του. Επομένως, δεν υπήρχε περίπτωση να τοποθετήσει στο αρμόδιο υπουργείο κάποιο πρόσωπο που δεν θα ακολουθούσε πιστά το πλάνο του.

Αυτό δεν αφορά τίποτε άλλο από την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Ό,τι καθυστέρησε η πανδημία του κορωνοϊού θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, με απώτερο σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Ήδη ο δρόμος έχει ανοίξει με τις ενέργειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας Πλεύρη-Γκάγκα και τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Αυτό που μένει σήμερα είναι κάποιες συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα δώσουν περαιτέρω ευχέρεια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η εφαρμογή όσων έχουν πάρει την έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία.

Το τέλος του καλοκαιριού θα σημάνει ταυτόχρονα και την αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει προσωπικά αυτή τη δουλειά, εκτελώντας ουσιαστικά τον ρόλο που του επιφύλασσε πριν περίπου δύο μήνες ο Κ. Μητσοτάκης.

ΕΟΠΥΥ σαν... ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία

Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικής ασφάλισης να μετατραπεί σε έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με το μοντέλο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Μάλιστα, αναμένεται να εμπλακούν ιδιώτες και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) υποβαθμίστηκε από τους Πλεύρη-Γκάγκα.

Μπάσιμο και στα νοσοκομεία

Οι ιδιώτες δεν θα λείπουν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ήδη η παρουσία τους εκεί είναι υπαρκτή, κυρίως λόγω της συνεργασίας που είχε κάνει ο Θ. Πλεύρης τον περασμένο χειμώνα για να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των ράντζων. Το επόμενο διάστημα οι συνεργασίες θα διευρυνθούν, ενώ η εφαρμογή των ψηφισθέντων νομοσχεδίων από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τον δρόμο στους ιδιώτες.

Μάνατζερ αντί διοικητών

Μια άλλη οδός για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ είναι η αντικατάσταση των διοικητών από μάνατζερ. Ένα βασικό επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι θέλει να τελειώνει με τους πολιτευτές και τους κομματικούς στρατούς στον κρατικό μηχανισμό. Επί της αρχής αυτή η σκέψη είναι ορθή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ίδια η Νέα Δημοκρατία γέμισε τα νοσοκομεία με αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι επίσης

δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της Υγείας. Επίσης, το γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να διορθωθεί δεν σημαίνει ότι η μόνη λύση είναι να δοθεί γη και ύδωρ σε επαγγελματίες, που ως μόνο στόχο θα έχουν το κέρδος και όχι τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας.

Μετά τους ένστολους έρχονται οι ιδιώτες

Τελευταίο όχημα ιδιωτικοποίησης είναι το ΕΚΑΒ. Εξάλλου, η πρώτη πράξη του Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν να στείλει οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να συνάψουν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες διακομιδής. Η πραγματικότητα και τα περιστατικά με συμπολίτες μας να πεθαίνουν περιμένοντας ένα ασθενοφόρο ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σπασμωδική κίνηση. Νομοθέτησε τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς, πυροσβέστες και οδηγούς ΟΤΑ, αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Επέλεξε την προσωρινή λύση διότι θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εισχώρηση των ιδιωτών και στις διακομιδές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...