Σάββατο, Αυγούστου 26, 2023

Η δράση των φασιστικών ταγμάτων στον Έβρο και ο ο γεμάτος κατανόηση και συμπαράσταση ομοτράπεζος του Μητσοτάκη Γρυσπολάκης

 

Ιωακείμ Γρυσπολάκης
Αριστερά, ανάρτηση του Ι. Γρυσπολάκη στο Facebook. Δεξιά, «Συνάντηση εργασίας» με... μαγιό

Οι «εκλεκτοί» σύμμαχοι του «σερίφη» της Αλεξανδρούπολης

Ενώ μέσα σε δύο 24ωρα ο «σερίφης» της Αλεξανδρούπολης, που κλείδωσε στοιβαγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο κλειστό τρέιλερ του φορτηγού του διαφημίζοντας στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τη λεία του («25 κομμάτια», όπως έλεγε), μετονομάστηκε από Μέσα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση σε «επιχειρηματίας της περιοχής» και «πολίτης». Ενώ στον Εβρο οπλισμένοι πολιτοφύλακες με πρωτοστάτη τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη, επιδίδονται σε ανθρωποκυνηγητό προσφύγων. Βγήκε και ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν πρόεδρος του Δ.Σ. του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, να υπερασπιστεί εμμέσως τον «σερίφη» και να ταχθεί υπέρ τέτοιων τακτικών και πράξεων αυτοδικίας.

Διότι ο εκλεκτός της υπουργού Πολιτισμού για τη σημαντική θέση σ’ ένα από τα κορυφαία μουσεία της χώρας και δυστυχώς ένα από τα πέντε που μετετράπηκαν σε ΝΠΔΔ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή, που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Ομως, στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Εβρο, από πολίτες, που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση και συμπαράστασή μου»!

Και πιο κάτω απαντώντας σε σχόλιο άλλου χρήστη επέμεινε: «Η παραποίηση ενός γεγονότος και η παραπληροφόρηση φέρνουν σύγχυση στους πολίτες. Οι τρεις πολίτες, που συνέλαβαν τους παράνομους μετανάστες, διαπίστωσαν ότι ήσαν έτοιμοι να βάλουν φωτιά εντός του αστικού ιστού. Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία κατέφθασε και τους συνέλαβε».

Προτού καν οι τρεις «πολίτες» (ο «σερίφης» και οι βοηθοί του) απολογηθούν στον ανακριτή, ο κ. Γρυσπολάκης σπεύδει να υιοθετήσει την υπερασπιστική τακτική που προβάλλουν όσοι ενήργησαν αυθαίρετα συλλαμβάνοντας ανθρώπους ή μάλλον «κομμάτια» όπως τους αποκάλεσαν και όπως έγραφε ο Πρίμο Λέβι («Αν αυτό είναι ο άνθρωπος») ότι αποκαλούσαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι ναζί.

Αλλά για να τα θυμίσουμε όλα, με τον κ. Γρυσπολάκη είχε ασχοληθεί επισταμένως στο παρελθόν ο «Ιός» της «Ελευθεροτυπίας». Υπήρξε άλλωστε εισηγητής κατά καιρούς αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια και φανατικός υπέρμαχος της παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός και ως «πρύτανης των ΜΑΤ» από την κατασταλτική και αυταρχική στάση του απέναντι στους φοιτητές, με την ανακήρυξη ως μη νόμιμης της εκπροσώπησης του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σύγκλητο, με την κατάργηση του επιδόματος ενοικίου προς τους φτωχότερους φοιτητές, με την πρόσληψη ιδιωτικής ασφάλειας «φουσκωτών» που ξυλοκοπούσαν τους φοιτητές, την ακύρωση της εξεταστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2006 κ.λπ.

Υστερα από μια μεγάλη πολιτική διαδρομή, ο ίδιος δεν κρύβει τα τελευταία χρόνια ότι υποστηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεχομένως κι ότι συνδέεται φιλικά μαζί του. Αλλιώς πώς εξηγείται πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook με φωτογραφία του να συντρώει στην Κρήτη χαλαρά με τον πρωθυπουργό που επίσης χαλαρός φωτογραφίζεται φορώντας μόνο το μαγιό του και με λεζάντα «Οταν οι διακοπές συνδυάζονται με τα καθήκοντα και τις συναντήσεις εργασίας»;

Το θέμα πάντως χθες επεσήμανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας στη δική του σελίδα στο Facebook: «Για τον Γρυσπολάκη ζούμε σε μία χώρα που η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί το μισό πολιτικό προσωπικό, υπουργούς, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατού αλλά είναι ανίκανη να μας προστατεύσει από οργανωμένα σχέδια εμπρησμών. Η συνωμοσιολογία πάντα ήταν στοιχείο της άκρας δεξιάς και της διαδικασίας εκφασισμού της κοινωνίας. Το γεγονός ότι μιλάμε για άνθρωπο διορισμένο από την Μενδώνη σε διοίκηση μουσείου δείχνει το βάθος του προβλήματος και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι βασικός χορηγός της άκρας δεξιάς. Ο ρατσιστικός, ακροδεξιός λόγος δεν έχει καμία θέση στον πολιτισμό. Η απομάκρυνσή του θα ήταν αυτονόητη για κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου o κ. Γρυσπολάκης παρεμπιπτόντως αξιοποιήθηκε για την εμπειρία του ως πρόεδρος του «Συνδέσμου για την Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη - Βενιζέλειο Ωδείο». Κατά τα φαινόμενα ο ίδιος φροντίζει και για τη διάδοση των… Κακών Τεχνών στον Εβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα εθνικά μας χούγια

  ...