Τρίτη, Αυγούστου 22, 2023

Τι γυρεύει ο εγκληματίας πολέμου Τόνι Μπλερ στο Κολωνάκι;

 https://tvxs.gr/app/uploads/2023/08/17ambriefing-europe-blair-tvgl-jumbo.jpg

Τι γυρεύει ένας εγκληματίας πολέμου στο Κολωνάκι;
 
 
Στ. Κούλογλου: Ευρωβουλευτές συγκροτούν την «Προοδευτική Ομάδα» για αλλαγή  της πολιτικής λιτότητας | ΣΥΡΙΖΑ ΠΣΣτέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.


Η είδηση δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή: «Οι στενές σχέσεις του Τόνι Μπλερ µε την Ελλάδα είναι γνωστές αφού τα τελευταία χρόνια έχει συµµετάσχει στο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών µε το ινστιτούτο που φέρει το όνοµά του και αποτελεί ουσιαστικά programming partner του διεθνούς συνεδρίου…..

Τώρα οι σχέσεις του µε τη χώρα µας ενισχύονται περισσότερο, µιας και όπως έγινε γνωστό το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ, το οποίο έχει συµβουλευτικό χαρακτήρα, µε σκοπό να υποστηρίξει ηγέτες στη στρατηγική και στην πολιτική που θα ακολουθήσουν, προχώρησε πριν από λίγες ηµέρες στη σύσταση ανώνυµης εταιρείας µε έδρα τη χώρα µας και συγκεκριµένα το Κολωνάκι. Ενδιαφέρον».

Ενδιαφέρον πράγματι, να ανοίγει δουλειές στην Αθήνα ο βοηθός αρχιτέκτονα του μεγαλύτερου εγκλήματος του 21ο αιώνα. Με δεκάδες ψέματα που ξεδιάντροπα ξεστόμιζαν, οι Μπους- Μπλερ δικαιολόγησαν την παράνομη εισβολή στο Ιράκ το 2003. Στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Κατέστρεψε μια χώρα και τερατογένησε το Ισλαμικό Κράτος, που με τη σειρά του ματοκύλισε το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Προκάλεσε, και προκαλεί ακόμη, κύματα προσφύγων.

Διαβάστε: Ιράκ: 20 χρόνια μετά το μεγαλύτερο έγκλημα του αιώνα, ιδού ο ένοχος

Αλλά σε μία διεθνή κοινότητα που έχει αποθεώσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, οι Μιλόσεβιτς και οι Πούτιν παραπέμφθηκαν -και σωστά- στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, αλλά οι δύο ένοχοι της ιρακινής τραγωδίας κάθε άλλο παρά τιμωρήθηκαν. Ο Τζόρτζ Μπους το έριξε στη ζωγραφική και ο Μπλερ στον πλουτισμό.

Οι κατηγορίες για διαφθορά και φοροδιαφυγή

Μετά την αποχώρηση του από τη βρετανική πρωθυπουργία το 2007, ο Τόνι Μπλερ αξιοποίησε τις διεθνείς επαφές του για να ιδρύσει δεκάδες συμβουλευτικές εταιρείες και joint ventures. Σύμφωνα με τον Guardian, κατάφερε να μαζέψει μια περιουσία 31 εκατ. ευρώ καθώς και να χτίσει μια «Μπλερούπολη»: 12 σπίτια και 27 διαμερίσματα, των οποίων η αξία εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά και φοροδιαφυγή καθώς και ότι χρησιμοποίησε τη θέση του ως διεθνούς απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή (ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος), για να κάνει business, ο Μπλερ δήλωσε ότι τερματίζει τις πολλές δουλειές. Ανακοίνωσε ότι θα αφιερώσει το 80% του χρόνου του για το ..φιλανθρωπικό Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ (ΤΒΙ) προκειμένου να παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Αφρική. Το υπόλοιπο 20% θα το αφιερώνει, όπως εξήγησε, για να βγάζει το μεροκάματο.

Στην πραγματικότητα, το ΤΒΙ χρηματοδοτείται γενναία από την Παγκόσμια Τράπεζα, την αμερικανική δημόσια υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη(Usaid), από διάφορες πολυεθνικές όπως την Microsoft, τον Μπιλ Γκέιτς ενώ το 2018 αποκαλύφθηκε ότι χρηματοδοτήθηκε με 9 εκατ λίρες από τη Σαουδική Αραβία.. Και όσο για το μεροκάματο, ο Μπλέρ συνεχίζει να δίνει διαλέξεις, με αμοιβή που συνήθως ξεπερνά τα 100.000 ευρώ τη φορά. Τι ήρθε λοιπόν να κάνει στην Αθήνα;

Η αστεία εξήγηση διπλωμάτη στην Καθημερινή

Στις 18 Αυγούστου, η Καθημερινή επανήλθε στην είδηση. «Ενας παλαιός διπλωμάτης» που δεν κατονομάζεται, έδωσε στον συντάκτη ( Σ.Παπαντωνίου) της παραπολιτικής στήλης της εφημερίδας μια ολότελα αστεία εξήγηση:

«μου έλεγε πως η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα έχει εντοπίσει τα τελευταία χρόνια μια έντονη στροφή της χώρας μας προς τις ΗΠΑ, και η ενεργοποίηση του ιδρύματος Μπλερ στη χώρα έχει σκοπό να ενισχύσει τις οπισθοχωρημένες σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας, αφού το Λονδίνο δεν θέλει να απολέσει αυτή την παραδοσιακή σχέση. ‘’Οι μεγαλύτεροι φιλέλληνες άλλωστε ήταν, ιστορικά, Βρετανοί’’, μου πρόσθεσε η ίδια πηγή, εξηγώντας την αγωνία τους .

Το «σκυλάκι το κανίς του Μπους», όπως αποκαλεί η Monde Diplomatique τον Μπλερ, αγωνιά για την αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα; Αυτό μοιάζει σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Εδώ το New Labor, το μεταλλαγμένο μπλερικό εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας, απαγορεύει στους βουλευτές του να συμμετέχουν σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και να ασκούν κριτική στο ΝΑΤΟ. Ξαφνικά ο Μπλερ θέλει να περιορίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα;

To κόλπο του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου

Το Ινστιτούτο Μπλερ αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου σε ξένες κυβερνήσεις. Υποτίθεται αφιλοκερδώς, αλλά ο πραγματικός στόχος είναι να κλείσει εμπορικές συμφωνίες της εκάστοτε κυβέρνησης με εταιρείες με τις οποίες ο Μπλερ συνεργάζεται. Παίζει δηλαδή τον ρόλο του μεσάζοντα, με το αζημίωτο. Προφανώς αυτό θέλει να κάνει και στην Ελλάδα.

Μετά τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά του σκάνδαλα , ο Μπλέρ παρουσιάστηκε σε διάφορες αφρικανικές χώρες προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες.Το πρώτο βήμα είναι να κολακεύσει ο ίδιος τον τοπικό ηγέτη, όπως έκανε στη Ρουάντα με τον πρόεδρο Πολ Καγκάμε. «Είσαι ένας άνθρωπος με όραμα, ένας ηγέτης που πάντα θαύμαζα. Τώρα χρειάζεσαι συμβουλές για το πώς να κυβερνήσεις, και εγώ είμαι ο άνθρωπός σου», φέρεται να του είπε στο Λονδίνο το 2007, σύμφωνα με τον βιογράφο του Tom Bower.

Διαβάστε: Ο Τόνι Μπλερ και ο Κεν Λόουτς

Κάτι παρόμοιο πιθανώς θα κάνει και με τον κ.Μητσοτάκη, προς μεγάλη χαρά του τελευταίου που θα το πουλήσει ως άνοιγμα προς την κεντροαριστερά για να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση της Ρουάντα, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός παρέλειψε να αναφερθεί στη λεηλασία και τις σφαγές για τις οποίες ευθύνεται ο στρατός της Ρουάντα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή στις δολοφονίες εξόριστων αντιπάλων. Στις υποκλοπές του Μητσοτάκη θα κολλήσει;

Ο Μπλερ προτείνει να φτιάξει μια ομάδα συμβούλων που θα συμβουλεύει την κυβέρνηση πώς να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία. «Όταν ήμουν πρωθυπουργός», είπε στον πρόεδρο της Ρουάντα το 2007, «ήρθα αντιμέτωπος με το φρένο του κρατικού μηχανισμού. Δημιούργησα μια Μονάδα και είχε μεγάλη επιτυχία. Μεταμόρφωσε τα πάντα».

Το 2001, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο Μπλερ δημιούργησε τη «Μονάδα που παραδίδει έργο». Πρόκειται για μια ομάδα λίγων τεχνοκρατών, που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον ίδιο, ξεπερνώντας συχνά και το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό το μοντέλο, ένα είδος επιτελικού κράτους ακόμη πιο στενού και τεχνοκρατικού, «πούλησε» ο Μπλερ στους διάφορους ηγέτες της Αφρικής.

Η εταιρεία που συνεργάζεται ο Μπλερ αναλαμβάνει τη δουλειά

«Η ιδέα έχει ως εξής», εξήγησε στη Monde Diplomatique ένας πρώην υπάλληλος του ινστιτούτου Μπλερ. «Οταν μια αναπτυσσόμενη χώρα αδυνατεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επειδή η διοίκηση είναι απρόθυμη ή επειδή προσκρούει σε πολιτικές αντιστάσεις, φτάνουμε με την εργαλειοθήκη μας. Δημιουργούμε μια δομή που θα μας επιτρέψει να επιβλέπουμε τα θέματα και να μεταφέρουμε πληροφορίες. Όταν τα πράγματα κολλάνε, μπορούμε να τα ξεμπλοκάρουμε αξιοποιώντας στο έπακρο την άμεση σύνδεσή μας με τον πρόεδρο (ή τον πρωθυπουργό-ΣΣ)».

Μετά την εκλογή του το 2010, ο πρόεδρος της Γουινέας ζήτησε τη συμβουλή του Μπλερ, που τον προέτρεψε να επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες εξόρυξης των πλούσιων κοιτασμάτων αλουμινίου της χώρας.

«Λίγους μήνες αργότερα», γράφει η Le Monde Diplomatique, «το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala Development Company, το οποίο συμβούλευε ο κ. Μπλερ, αγόρασε διάφορα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2013, σε συνέδριο εταίρων και ιδιωτών επενδυτών, ο κ. Μπλερ έπλεξε το εγκώμιο του απολυταρχικού προέδρου της Γουινέας, χαρακτηρίζοντάς τον οραματιστή».

Παράλληλα υπογράφηκε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Γουινέας και της Guinea Alumina Corporation, μιας εταιρείας που ανήκει στην Mubadala Development Company. Αυτήν που συμβουλεύει ο Μπλερ, φυσικά επ αμοιβή.

Το Ινστιτούτο Μπλερ συνεργάζεται σήμερα με 14 αφρικανικές κυβερνήσεις, απασχολεί κοντά στα 250 άτομα και έχει κύκλο εργασιών 38 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί να μην «συμβουλεύσει» και την κυβέρνηση μιας χώρας, κοντά στην Αφρική;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...