Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023

FIFA- UEFA: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

 

https://pictures.tribuna.com/image/cfe9b358-c340-4d9c-962b-ecc6e4ec7f7f

FIFA-UEFA: Σκοτεινές διαδρομές, σήψη και διαφθορά, στο έδαφος ισχυρών συμφερόντων και ανταγωνισμών μέσα κι έξω από τα γήπεδα

Βασίλης Σκουρής

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, λέει ο θυμόσοφος και στην περίπτωση των FIFA- UEFA στο ποδόσφαιρο έχει απόλυτο δίκαιο.

Και μπορεί ο πρόεδρος της UEFA Αλ. Τσέφεριν να εμφανίστηκε δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό και αυτός ως ...εξυγιαντής του ποδοσφαίρου, αλλά η βρώμα και η δυσωδία πηγάζει πρωτευόντως και από αυτούς τους θεσμούς: Ποιος δεν θυμάται τους νεκρούς αλλά και τις μίζες για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, τα κορυφαία στελέχη του ποδοσφαίρου που καταδικάστηκαν για δωροδοκίες και άλλα αδικήματα, ποιος δεν βλέπει τις σκοπιμότητες που υπάρχουν.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το θέμα, με τίτλο «Οι θεματοφύλακες της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο εμφανίζονται σαν ...σωτήρες»:

Η επίσκεψη του προέδρου της UEFA Αλ. Τσέφεριν στη χώρα μας και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και προέδρους ΠΑΕ παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως κίνηση που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της λεγόμενης οπαδικής βίας.

Να αναφέρουμε βέβαια ότι ο Τσέφεριν έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα, για να παραστεί στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, και η κυβέρνηση επιχείρησε να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός για επικοινωνιακούς λόγους μετά τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια από τους Κροάτες ναζί και τους Ελληνες ομοϊδεάτες τους.

Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ η UEFA εμφανίστηκε σαν τον φορέα εκείνον που μπορεί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, ταιριάζει απόλυτα το «βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Καθότι αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται η UEFA - όπως και η FIFA - είναι η με κάθε τρόπο ένταση της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Δηλαδή όλα εκείνα που αποτελούν τη βασική αιτία και για τα φαινόμενα της λεγόμενης οπαδικής βίας.

Σπεσιαλιτέ των υψηλών κλιμακίων του ποδοσφαίρου είναι τα παιχνίδια παρασκηνίου, οι εξυπηρετήσεις συμφερόντων, τα παιχνίδια εξουσίας, η διαφθορά, τα αλληλοκαρφώματα, η μάχη για το μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα» των κερδών, οι δωροδοκίες και η εμπλοκή σε στημένα παιχνίδια (με τις στοιχηματικές εταιρείες να έχουν κατακλύσει τον χώρο). Τα πλοκάμια της σαπίλας τυλίγουν για τα καλά τις κορυφές της διοίκησης του αθλήματος.

Ολα αυτά βέβαια δεν είναι «παθογένειες», ούτε κάποια «ιδιαιτερότητα» διεφθαρμένων στελεχών, που «δυσφημούν» το άθλημα. Αντίθετα, αποτελούν φαινόμενα σύμφυτα με την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο, τους οικονομικούς, ακόμα και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς γύρω απ' αυτό.

Γι' αυτό άλλωστε, όσα μέτρα κι αν παίρνονται, όσες υποθέσεις κι αν αποκαλύπτονται, όσοι «υπεύθυνοι» κι αν τιμωρούνται, τα φαινόμενα διαφθοράς, εξαγοράς, διαπλοκής και οι κάθε είδους «δουλίτσες» στελεχών των FIFA - UEFA για λογαριασμό ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, κυβερνήσεων, ή και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επαναλαμβάνονται απρόσκοπτα, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα πιο κάτω...

Το «προϊόν»

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν ο Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβελάνζε ανέλαβε τα ηνία της FIFA και δήλωσε ότι σκοπός του είναι να φτιάξει ένα «προϊόν προς πώληση που λέγεται ποδόσφαιρο», ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για την είσοδο των πολυεθνικών στον χώρο, τα πράγματα πήραν για τα καλά τον δρόμο τους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα σαπίλας και διαφθοράς στο σύστημα της διοίκησης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου περιλαμβάνει τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με το ιστορικό της ανάθεσης του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, οι αποκαλύψεις περί χρηματισμού παραγόντων της FIFA ώστε να μεροληπτήσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ, όπως και περί των παράνομων συναλλαγών του τότε προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ και εκείνου της UEFA Μισέλ Πλατινί, με κρυφές διαδρομές ανταλλαγής πακέτων εκατομμυρίων δολαρίων κ.λπ., οδήγησαν στην αποπομπή των δυο τους και άλλων σημαντικών παραγόντων της FIFA και Συνομοσπονδιών - μελών της.

Αυτό τάραξε προσωρινά τα νερά στα υψηλά κλιμάκια των δύο ποδοσφαιρικών οργανισμών, με αποτέλεσμα να γίνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που μέχρι τότε έπαιζαν ενεργό ρόλο στο μοίρασμα της «πίτας» των κερδών, όπως επίσης και αλλαγές στις συμφωνίες με τις πολυεθνικές - χορηγούς κ.λπ.

Ωστόσο, η περίπτωση του Μουντιάλ του Κατάρ, με όλα όσα τη συνόδευαν, όσο κι αν θεωρήθηκε «μέγα σκάνδαλο» από την πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το τράβηγμα της «κουρτίνας» για τα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια της διοίκησης του ποδοσφαίρου.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και ο ίδιος ο Βραζιλιάνος Χαβελάνζε, που άνοιξε τον δρόμο για τη διαδικασία επιτάχυνσης της εμπορευματοποίησης του αθλήματος, αποπέμφθηκε τελικά, με τις κατηγορίες της διαπλοκής, για τις σχέσεις του με γερμανική πολυεθνική αθλητικών ειδών. Ο δε Μπλάτερ, τότε δεξί χέρι του Χαβελάνζε, ήταν από τους βασικούς επικριτές του Βραζιλιάνου και κατήγορός του, προτού αναλάβει ο ίδιος το τιμόνι και βρεθεί στην ίδια θέση χρόνια μετά.

Συλλήψεις...

Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι διαφορετικά σε ό,τι έχει να κάνει με την UEFA, όπου τα όσα συνέβησαν σε επίπεδο διοίκησης, με την αποπομπή του Πλατινί, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εχουν απασχολήσει κατά καιρούς και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ανάλογα σκηνικά, με χρηματισμούς παραγόντων και διαφθορά.

Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιπτώσεις που οι ανταγωνισμοί κορυφώνονται, π.χ. σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες για την επιλογή διοργανώτριας χώρας διεθνών - και ιδιαίτερα επικερδών - αθλητικών διοργανώσεων, βλ. Μουντιάλ ή Euro, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθαν στο φως κινήσεις παρασκηνίου με κατεύθυνση ψήφων προς συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν του Απρίλη του 2021, όταν εν μέσω πανδημίας έγινε έφοδος των ελβετικών αρχών στα γραφεία της UEFA, που είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις παραγόντων και συνεργατών της Συνομοσπονδίας με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Άλλη περίπτωση είναι μια λίγο παλιότερη έφοδος της ελβετικής αστυνομίας στα γραφεία της UEFA, το 2016, με αφορμή το ότι στα περιβόητα «Panama Papers» ονομάζονταν μια σειρά στελέχη της UEFA και της FIFA. Στο σκάνδαλο με offshore εταιρείες ενεπλάκη και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τα έγγραφα που κατασχέθηκαν αφορούσαν σύμβαση που είχε υπογράψει ως τότε γενικός γραμματέας της UEFA.

Στα έγγραφα αυτά αναγράφονταν συμφωνίες που χρονολογούνται από το 2003 έως το 2006, είχαν συνυπογραφεί από τον Ινφαντίνο και για πρώτη φορά συνέδεαν την UEFA με μία από τις εταιρείες οι οποίες σχετίζονται με εκείνη που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο που έριξε από την προεδρία της FIFA τον Μπλάτερ!

Αντίστοιχα περιστατικά χρηματισμών παραγόντων κάτω από το τραπέζι, συμφωνιών, οικονομικών ατασθαλιών, σχέσεων με χορηγούς και πολυεθνικές, έχουν υπάρξει και σε επίπεδο εγχώριων Ομοσπονδιών, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί στα πολυτελή γραφεία στη Λοζάνη, όπου κάποιοι αποφασίζουν για τις τύχες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, «βρωμάει», αλλά η σαπίλα κάθε άλλο παρά στο ...κεφάλι του ψαριού μένει.

«No politica»

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλ. Τσέφεριν, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε συγκλονισμένος από τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα. Ποιος; Η UEFA, που όπως προαναφέραμε αποτελεί θεματοφύλακα των επιχειρηματικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα «ιερατείο» της σήψης και της διαφθοράς. Που κάνει τα στραβά μάτια στους ναζί και πουλάει τη λεζάντα του «No Politica», αθωώνοντας ουσιαστικά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγές.

Ολόκληρη UEFA κινητοποιείται όταν κάποιος ποδοσφαιριστής μετά από γκολ σηκώνει τη φανέλα και φαίνεται ένα μήνυμα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αλλά κάνει ότι δεν βλέπει τους ναζί συνεργάτες του Αζόφ να περνούν μέσα από τρία κράτη και να δολοφονούν...

Τον Οκτώβρη του 2022 η UEFA τιμώρησε τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Γιατί; Επειδή στις εξέδρες του «Παρκ ντε Πρενς» οι οπαδοί της σήκωσαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης! Το πανό αναρτήθηκε στον αγώνα κόντρα στην (ισραηλινή) Μακάμπι Χάιφα, για τους ομίλους του Champions League, και προκάλεσε την αντίδραση της UEFA, καθώς έστελνε μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, γράφοντας «Η Γάζα υπάρχει, η Γάζα αντιστέκεται, ελεύθερη Παλαιστίνη».

Αυτό είναι το «No Politica»...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...