Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που μας δίνει τα περισσότερα οφέλη
Ακούμε από γιατρούς και διατροφολόγους και διαβάζουμε στα media πως οι ξηροί καρποί είναι φανταστικοί σύμμαχοι, στον αγώνα που κάνουμε να διατηρήσουμε -ή να βοηθήσουμε- την υγεία μας.
'Συνεργάζονται' για να λειτουργεί καλά η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα κύτταρα, ενώ μπορούν να δώσουν μια χείρα βοηθείας σε ουκ ολίγα άλλα θέματα, από την απώλεια λίπους έως και την υγεία του δέρματος.
Σήμερα θα διαβάσετε ποιος τύπος ξηρού καρπού μας δίνει τα περισσότερα οφέλη.
Πρώτα θα εξηγήσουμε πως ως ξηρός καρπός προσδιορίζεται ο καρπός που αποτελείται από ένα σκληρό κέλυφος, το οποίο προστατεύει τον πυρήνα που είναι συνήθως βρώσιμος.
Για την ιστορία, στη βοτανολογία ο ορισμός αφορά κέλυφος που δεν ανοίγει για να απελευθερωθεί ο σπόρος.
Σε κάθε περίπτωση, μια χούφτα (30 γραμμάρια) ξηροί καρποί μας δίνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ακόρεστα λίπη και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Για αυτό και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.
Η ατελείωτη λίστα περιλαμβάνει από τη μείωση φλεγμονής, του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, έως τη βελτίωση της ζωής όσων έχουν μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, αλλά και την υγεία του δέρματος.
Ας δούμε τι είναι χρήσιμο να προτιμάμε, ανάλογα με το θέμα που θέλουμε να 'τονώσουμε'.
Τα καρύδια -και τα πεκάν- θωρακίζουν τον εγκέφαλο και την καρδιά
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 προτείνει πως η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει τη νοητική λειτουργία, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης και διαβήτη τύπου 2, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας. Το άρθρο σημειώνει επίσης, ότι τα καρύδια έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης, στην προστασία της όρασης, στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, στην πρόληψη εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων και σε αυτήν των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (βλ. άνοια).
30 γραμμάρια καρύδια (19 τεμάχια) έχουν 185 θερμίδες, 19 γραμμάρια λίπος, 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια υδατάνθρακες.
30 γραμμάρια πεκάν (15 πεκάν) έχουν 207 θερμίδες, 2.8g πρωτεΐνη, 21g λιπαρά, 1.7g κορεσμένα λιπαρά, 12.8g μονοακόρεστα λιπαρά, 5.6g πολυακόρεστα λιπαρά, 1.7g υδατάνθρακες, 1.9g φυτικές ίνες, 156mg κάλιο, 1.59mg ψευδάργυρο.
Τα φιστίκια Αιγίνης μας βοηθούν να τρώμε λιγότερο
Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν μόλις 4 θερμίδες το ένα. Όταν τα αγοράζουμε μέσα στο κέλυφος μειώνεται ο ρυθμός της κατανάλωσης και τρώμε λιγότερα.
Διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά (πχ φυλλικό οξύ που χρησιμοποιεί το σώμα μας για τη δημιουργία νέων κυττάρων και την υγεία της καρδιάς, βιταμίνες Β -διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των κυττάρων- και βιταμίνη Κ -παίζει ρόλο στην υγεία των οστών και έχει συνδεθεί με πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών).
Τα φιστίκια είναι επίσης, καλή πηγή μαγγανίου και εξαιρετική πηγή χαλκού.
30 γραμμάρια (49 τεμάχια) έχουν 169 θερμίδες, 13.6 γραμμάρια λίπος, 6.1 γραμμάρια πρωτεΐνη, 3.1 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1.37mg Βιταμίνη Ε, 1.18mg σίδηρο, 5.4g υδατάνθρακες.
Τα φουντούκια προστατεύουν την καρδιά
Ο συγκεκριμένος τύπος ξηρού καρπού έχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Έχει και πολλά αντιοξειδωτικά (άρα προστατεύει από χρόνιες ασθένειες). Μια μερίδα έχει σχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης -γεγονός που προστατεύει την καρδιά μας.
30 γραμμάρια (21 τεμάχια) έχουν 95 θερμίδες, 4.2g πρωτεΐνης, 19.1g λίπος, 1.4g κορεσμένα λιπαρά, 14.8g μονοακόρεστα λιπαρά, 2.0g πολυακόρεστα λιπαρά, 1.8g υδατάνθρακες, 2.1g φυτικές ίνες, 219 mg καλίου, 22 mcg φυλλικού οξέος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου