Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2022

Νύχτες Πρεμιέρας 2022


Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Οι 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

Θοδωρής Δημητρόπουλος

Σε μια πολύ ιδιόμορφη χρονιά, που είδε πολλά ελπιδοφόρα οσκαρικά φιλμ να χάνονται στον ορίζοντα και με ένα φεστιβάλ Καννών παράξενα, ιδιοσυγκρασιακά έργα, οι Νύχτες Πρεμιέρας προτείνουν κάτι πολύ ενδιαφέρον:

Τι θα λέγατε, σα να μας ρωτάνε, αν παίρναμε τις καλύτερες ή/και πιο παράξενες ταινίες από Κάννες και Βενετία, παρέα με μπόλικες ανακαλύψεις από διάφορα άλλα φεστιβάλ, και τα πλαισιώναμε όλα αυτά με ένα αφιέρωμα-τανκ με μερικές από τις διασημότερες ταινίες όλων των εποχών;

Ναι, εξαιρετική ιδέα, θα απαντούσαμε.

Έτσι, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας μοστράρουν ένα πρόγραμμα με μικρές, μεγάλες αλλά και δυσθεώρητα μεγάλες επιλογές. Από το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας μέχρι τον αριστουργηματικό νέο Παρκ Τσαν-γουκ από Κάννες, κι από τα μυθικά αμερικάνικα (κυρίως) ‘70s του New Hollywood του Νονού και του Ταξιτζή, έως την queer Βρετανία του Τζάρμαν και του Σλέσιντζερ.

Να 20 highlights που εμείς ξεχωρίσαμε, για τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας (28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου):

Απόφαση Φυγής

Η ταινία που αγαπήσαμε πιο πολύ φέτος στις Κάννες; Ένας αστυνομικός ερευνά το μυστηριώδη θάνατο ενός ευκατάστατου μεσήλικα. Η νεαρή χήρα του, μια όμορφη Κινέζα νοσοκόμα, γίνεται η βασική ύποπτος της υπόθεσης. Όταν εν τέλει αποφανθεί πως πρόκειται για αυτοκτονία, η σχέση μεταξύ εκείνης και του αστυνόμου πυκνώνει, μέχρι που ένας δεύτερος θάνατος επαναφέρει τις υποψίες εναντίον της. Ο Παρκ Τσαν-γουκ του Oldboy και της Υπηρέτριας επιστρέφει με ένα μελοδραματικό νουάρ που κάνει ό,τι θέλει με την κάμερα και τον ρυθμό– και τελικά και με τον ίδιο τον θεατή. Ταινία έναρξης και μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών (και λίγα του έδωσαν).

Το Μενού

Νεαρό ζευγάρι επισκέπτεται πριβέ εστιατόριο σε απομονωμένο νησί, για να απολαύσει – με λιγοστούς ακόμα προνομιούχους – το εκλεκτικό μενού γευσιγνωσίας που έχει ετοιμάσει αποκλειστικά γι’ αυτούς ένας διεθνούς φήμης σεφ. Μόνο που δίπλα στις σπάνιες γαστριμαργικές ηδονές, ο αινιγματικός σεφ επιφυλάσσει στους καλομαθημένους επισκέπτες μερικές σοκαριστικές εκπλήξεις προορισμένες να αναστατώσουν τους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους τους – και όχι μόνο. Ο Μάιλοντ του Succession σκηνοθετεί αυτό που φαίνεται να είναι μια από τις πιο απολαυστικές προτάσεις mainstream κινηματογραφικής διασκέδασης της νέας σεζόν, σε μια μαύρη κωμωδία με τους Ρέιφ Φάινς, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Νίκολας Χουλτ, Χονγκ Τσάου.

Moonage Daydream

Ντοκιμαντέρ χωρίς όμοιο στο είδος του, το Moonage Daydream δεν είναι ένα απλό χρονικό για τη ζωή και το έργο του Ντέιβιντ Μπόουι, αλλά μια φαντασμαγορική υπερπαραγωγή εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία και την πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία λειτουργεί ως εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία. Ανέκδοτα ντοκουμέντα, πρόσβαση στο αρχείο του Μπόουθ, remastering στα τραγούδια και μια πολύμηνη επεξεργασία στον ήχο με αποτέλεσμα μια επίθεση στις αισθήσεις που μπορεί να λειτουργήσει αυστηρά στη μεγαλύτερη δυνατή οθόνη και με τα καλύτερα ηχεία που υπάρχουν. Ό,τι θα βιώσουν, δηλαδή, οι θεατές της πολυαναμενόμενης (και ειδικής) αυτής προβολής στην αίθουσα VMAX Sphera του Village στο Mall.

Οι Δύο Όψεις του Ξυραφιού

Στο πρώτο από τα δύο ολόκλαυτα (και αμφότερα βραβευμένα) ερωτικά δράματα που γύρισε φέτος η Κλερ Ντενί, οι Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν υποδύονται ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την απροσδόκητη επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού του Λιντόν. Ερμηνείες κλάσης, σάρκα, πόθος και Tindersticks στο σάουντρακ, επιβεβαιώνουν εκ νέου πως η Ντενί είναι από τους ελάχιστους δημιουργούς που ψηλαφίζουν τον πόθο και το τίμημά του. Το βραβείο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο ήταν, απίστευτα, το πρώτο βραβείο που κερδίζει η Ντενί σε μεγάλο φεστιβάλ, ενώ λίγους μήνες αργότερα βραβεύτηκε και στις Κάννες για το έτερο φετινό της –και απείρως πιο διχαστικό αλλά εξίσου καυτό– φιλμ, Stars at Noon.

Τα Πνεύματα του Ινίσεριν

Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα, σκηνοθέτης του Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι ξανασμίγει το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του υπέροχου Αποστολή στη Μπριζ, βάζοντας τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον να ερμηνεύσουν μοναδικά δυο παλιόφιλους, σε ένα μικρό νησί της Ιρλανδίας, και να ηγηθούν της χιονοστιβάδας γεγονότων που προκαλεί η μυστηριώδης διάλυση της φιλίας τους. Ένα ασήμαντο μη-συμβάν πυροδοτεί μια τραγικωμωδία κατάμαυρου χιούμορ και θεόπικρης συμβολικής διάστασης, την οποία δε σταματάς να θες να παρακολουθείς και να ακούς. Μικρότερης εμβέλειας αλλά μεγαλύτερης ψυχής έργο από τον ΜακΝτόνα, που τιμήθηκε στη Βενετία με βραβεία σεναρίου αλλά και ανδρικής ερμηνείας (για τον φανταστικό Κόλιν Φάρελ).

 ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Οι 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: