Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2022

Eteron History Pods: η Ιστορία στο κινητό μας: O Γιάννης Αλμπάνης, συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Λιάκο για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 


Eteron History Pods: η Ιστορία στο κινητό μας

efsyn.gr
 
 
Το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημιουργεί μια σειρά ψηφιακών ακουστικών εκπομπών που αφορούν την Ιστορία και τις μικρο-ιστορίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται αυτό που συνήθως «αποκρύπτεται» από την κυρίαρχη αφήγηση ● Στο πρώτο επεισόδιο ο υπεύθυνος της σειράς, δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης, Νέα γραμμή, όχι κυνήγι μαγισσών :: left.grσυνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Λιάκο Αποτέλεσμα εικόνας για Αντώνη Λιάκογια τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Tο Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή «Eteron» δημιουργεί μια νέα σειρά podcast (ψηφιακές, ακουστικές συζητήσεις/ομιλίες) υπό τον γενικό τίτλο «Eteron History Pods». Όπως φανερώνει και το όνομά τους, πρόκειται για μια σειρά podcasts που αφορούν την Ιστορία και τις μικρο-ιστορίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται αυτό που συνήθως «αποκρύπτεται» από την κυρίαρχη αφήγηση. Με τη νέα αυτή σειρά podcast, το Ινστιτούτο Eteron φιλοδοξεί «να ρίξει φως στο παρελθόν προκειμένου να μπορούμε να αναλύσουμε καλύτερα το παρόν, αναδεικνύοντας αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων», λέει ο υπεύθυνος της σειράς, δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης.

Ο ίδιος, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, συνομιλεί με τον Αντώνη Λιάκο, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα του βιβλίου «Ο ελληνικός 20ός αιώνας» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις). Η συζήτηση θα έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων φέτος.

«Οι εικόνες της Σμύρνης που καίγεται αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής μνήμης Ελληνίδων και Ελλήνων. Έναν αιώνα μετά, η Μικρασιατική Καταστροφή παραμένει ένα πολιτισμικό τραύμα. Η αναπόφευκτη συναισθηματική φόρτιση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νηφάλια ανάλυση των δραματικών γεγονότων μέσα από τα οποία αναδύθηκε η σύγχρονη Ελλάδα», λένε οι υπεύθυνοι. «Η ανάλυση είναι όμως απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να κατανοήσουμε το “τότε”, αλλά και για να στοχαστούμε το “τώρα”» καταλήγουν.

Όσο για τον κ. Λιάκο, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά (για το δράμα των προσφύγων): «Οι πρόσφυγες πέρασαν οδύσσειες... Μιλάμε για μια γενιά που θυσίασε δέκα χρόνια από τη ζωή της σε πολύ σκληρές συνθήκες και ορισμένοι μόνο από αυτούς επιβίωσαν. Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της πολύ σκληρής πραγματικότητας της προσφυγιάς όταν μιλάμε και για τους σημερινούς πρόσφυγες».

‼️ Το πρώτο επεισόδιο του Eteron History Pods είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Eteron, αλλά και σε Spotify, Apple Podcast, Google Podcast

Περιεχόμενα Podcast

01:17 Τα Βαλκάνια δεν ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Οι βαλκανικές συρράξεις αποτελούν μέρος του πολιτικού γίγνεσθαι και των στρατιωτικών ανταγωνισμών της Ευρώπης.

03:12 Η σύνδεση των εκδίωξης των μουσουλμάνων των Βαλκανίων με τους διωγμούς των χριστιανών της Μικράς Ασίας.

05:05 Ο πόλεμος στη Μικρά Ασία δεν είχε μέτωπα. Ήταν απλωμένος παντού και οι πολίτες εμπλέκονταν στις βαιότητες.

06:17 Η πρώτη συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου και Νεότουρκων για ανταλλαγή πληθυσμών.

07:30 Οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν συνείδηση των κινδύνων της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η επίδραση των προσφύγων που ήδη είχαν έρθει από τη Μικρά Ασία, ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μεγάλη Ιδέα.

09:21 Η Μεγάλη Ιδέα ήταν πάντοτε εξαρτημένη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τα ελληνικά σχέδια για τη Μικρά Ασία εξαρτιόνταν από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

13:19 Η υποτίμηση από τους Έλληνες και τους Δυτικούς του τουρκικού εθνικού κινήματος υπό τον Κεμάλ. Μια νέα Τουρκία αναδύεται.

16:32 Η συμμαχία με τους μπολσεβίκους ενισχύει τον Κεμάλ.

17:47 Η Συνθήκη των Σεβρών ήταν εξαρχής διάτρητη και όλοι επιδίωκαν την ανατροπή της.

18:28 Η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920 ήταν μόνο η πρόφαση για την αλλαγή της αγγλικής και γαλλικής πολιτικής, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε. Ο ελληνικός στρατός δεν μπορούσε να κρατήσει τα εδάφη της Μικράς Ασίας.

20:23 Μια αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή. Οι νεκροί στη Μικρά Ασία μπορεί να έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια.

23:40 Περίπου οι μισοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. Οι πρόσφυγες είχαν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

27:29 Η στάση των γηγενών απέναντι στους πρόσφυγες.

28:54 Η Οδύσσεια των προσφύγων.

31:26 Η ανταλλαγή πληθυσμών: ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι και τουρκόφωνοι χριστιανοί.

33:44 Η Ελλάδα επανιδρύεται μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο της συγκρότησης του κράτους.

35:52 Η Μικρασιατική Καταστροφή έγινε ένα πολιτισμικό τραύμα για όλους τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Max Emanuel Cencic performs works by George Frideric Handel |Bayreuth Baroque Festival 2022

Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ(1685-1759) Max Emanuel Cenčić(1976) Ο Κροάτης κόντρατενόρος Max Emanuel Cencic με τη συνοδεία της ορχήστρας Armonia...