Οι γιατροί αντιδρούν στη ΣΔΙΤ μεταξύ «Αττικού» και «Ιασώ»
Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί, αυτή τη φορά με αφορμή την πρώτη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παιδιατρική φροντίδα σε επίπεδο Αττικής μεταξύ του ομίλου «ΙΑΣΩ» και της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που στεγάζεται στο «Αττικόν» Νοσοκομείο.
Μια σύμπραξη που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι (τον Ιούλιο) και προχωράει στην πράξη στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», που θα ρυμουλκείται από την επιχειρηματική δραστηριότητα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς. Μετά την άμεση αντίδραση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών τον περασμένο Ιούλιο για «το επιχειρηματικό deal (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) που αποδεικνύει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» υλοποιείται ταχύτατα», ήρθε η καταγγελία του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), που θέτει τη διευθύντρια της εν λόγω κλινικής και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου, προ των ευθυνών της ξεκαθαρίζοντας ότι «το νοσοκομείο ανήκει στο ΕΣΥ και θα λειτουργεί με τη νομοθεσία τους ΕΣΥ». Και το σωματείο εργαζομένων του «Αττικόν» σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι «όσοι θεωρούν το νοσοκομείο και το ΕΣΥ τσιφλίκι και ατομική τους ιδιοκτησία χωρίς να λογαριάζουν δικαιώματα, θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι...».
Η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας αποδεικνύει ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτόξευσαν τα κέρδη τους, μένοντας θεατές στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών να προστατεύσουν την υγεία των ασθενών τους. Τι προβλέπει η ΣΔΙΤ «Αττικόν» - «ΙΑΣΩ»; Σύμφωνα με τον όμιλο «ΙΑΣΩ», οι άξονες της «συνεργασίας» περιλαμβάνουν «την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής, καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο «ΙΑΣΩ» Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ «Αττικόν»», την «αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας» και τη «διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για κατά παράβαση της νομοθεσίας παραχώρηση ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών για εκπαίδευση και εργασία στην ιδιωτική κλινική και καταγγέλλουν τη διευθύντρια της Κλινικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι στηριζόμενη πάνω στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής ετοιμάζεται να στέλνει και ασθενείς στο «ΙΑΣΩ», «όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού».
Καλούν την κ. Παπαευαγγέλου «και όσους καθηγητές διευθυντές του νοσοκομείου Αττικόν υιοθετούν τις τακτικές της να σταματήσουν να αποδεικνύονται οι καλύτεροι επισπεύδοντες της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, στρώνοντας το έδαφος για την προώθηση αντίστοιχων κυβερνητικών αποφάσεων. Αυθαιρετούν διαρκώς με βάση τη δική τους εργασιακή σχέση και προοπτική που συμπεριλαμβάνει και δημόσια θέση και ιδιωτικό ιατρείο. Και αυτή τη σύμπραξη θέλουν defacto να την επιβάλουν. Τους καλούμε να σηκώνουν επιστημονικό ανάστημα απέναντι στις κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες υγείας, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό, κάνουν το παν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και εργολάβων της υγείας, απάλλαξαν προκλητικά τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ΜΕΘ από την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, ανέχονται τα ράντζα και την επικίνδυνη νοσηλεία στους διαδρόμους».
Το «Αττικόν» Νοσοκομείο και οι κλινικές του είναι και θα παραμείνουν δημόσια, ξεκαθαρίζει η ΕΙΝΑΠ. «Οι ΣΔΙΤ δεν θα περάσουν. Προειδοποιούμε ότι αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι σε γιατρούς ΕΣΥ και ειδικευόμενους δεν θα γίνουν ανεκτές, πολύ δε περισσότερο όταν συνοδεύονται από καταπάτηση των νόμιμων και κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων (ωράριο, ρεπό, άδειες, μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κ.λπ.)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου