Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2022

χάρτης, 43: στον υπολογιστή σας!

 

χάρτης, 43
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΙΟΥΛΙΟΣ 2022
Το τεύχος 43 περιλαμβάνει ποίηση και πεζογραφία με νέους και παλαιότερους συνεργάτες: Άγγελος Αδαμάκης, Άντζελα Γεωργοτά, Δήμητρα Δαρδαγάνη, Κλεοπάτρα Δίγκα, Πάνος Δρακόπουλος, Κωστής Ζάγκας, Χάρης Καλογερόπουλος, Άννα Κορφιάτη, Αγγελής Μαριανός, Μιχάλης Μοδινός, Πασκάλ Μπρικνέρ, Ελίνα Νταρακλίτσα, Λουκάς Παπαδημητρίου, Άκης Παπαντώνης, Πάνος Παπαπαναγιώτου, Στρατής Πασχάλης, Γλυκερία Πατραμάνη, Λεόντιος Πετμεζάς, Ηλίας Ποταμιάνος, Μένη Πουρνή, Ελένη Στασινού, 
 
Μεταφράσεις: Ο Ηλίας Ποταμιάνος μεταφράζει ένα κείμενο του Τσέχου Έγκον Ίρβιν Κις, η Κλεοπάτρα Δίγκα το Σονέτο 18 του Σαίξπηρ, ο Βασίλης Παπαγεωργίου ποιήματα του Σουηδού Λέναρντ Σέγκρεν και ο Βασίλης Ρούβαλης ιταλικά επιγράμματα του Σολωμού.

Βιβλιοκρισίες από τους Φοίβο Γκικόπουλο, Μαρίνα Γρηγοροπούλου, Μαίρη Κλιγκάτση, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Κωστούλα Μάκη και Έφη Χ. Πέτκου.

Στα Δοκίμια: ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ολοκληρώνει το «Τίτλοι ποιητικών συλλογών» με το μέρος Γ΄), ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς γράφει για την 1002η Νύχτα της Χαίμάς και ο Μιχάλης Κοπιδάκης για τον Μάνο Ελευθερίου.

Πυξίδες: Ο Γιώργος Βέης επιστρέφει στην υποσαχαρική Αφρική, η Αγαθή Δημητρούκα, στη σειρά με ποιήματα-κραυγές παρουσιάζει τον Μεξικανό Χοσέ Άνχελ Λέιβα που αναφέρεται στην Κύπρο • Η Ιωάννα Λιούτσια ισχυρίζεται πειστικά ότι «Μόνη πατρίδα μας είναι τα βιβλία των φίλων» • Ο υπερσαχάριος Νίκος Πρατσίνης διασχίζει το Ραμαζάνι του Καϊρου • Ο Ανδρέας Τσάκας παρουσιάζει μια επιστολή της Βιρτζίνια προς τον μέλλοντα σύζυγό της Λέναρντ Γουλφ • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου προ[σ]καλεί τον Δημήτρη Λεοντζάκο, την Ελίνα Νταρακλίτσα, τον Πάνο Παπαπαναγιώτου και την Γεωργία Τριανταφυλλίδου με την προτροπή: «Να σέβεσαι τη νύχτα»

Μια προέκταση του Αφιερώματος στον Τζόις με κείμενα της Μιχαήλας Καραμπίνη-Ιατρού και Γιώργου Χουλιάρα

Στις Διερευνήσεις, ο Ευάγγελος Γιατρούτσικος-Πράττος συζητά ένα εμβληματικό διήγημα του Πόου, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου συνομιλεί με τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρικνέρ και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος συνομιλεί με τον Γιώργο Χαντζή για την ποίηση ως περφόρμανς.

Στα Ηχηρά παρόμοια, ο Γιάννης Ευσταθιάδης παρουσιάζει τον Αμερικανό ποιητή Έντγκαρ Λη Μάστερς.

Στον Ζωολογικό Κήπο θα συναντήσουμε τέσσερα σπάνια είδη ψαριών στις φλέβες των κυμάτων διά γραφίδος Γιάννη Πάσχου κι έναν κεραμιδένιο Βοθρακό διά χειρός Έλσης Σαράτση.

 
  
 
Στο τεύχος επίσης φιλοξενούνται φωτογραφίες των Μαρίας Κοσσυφίδου, Γιόζεφ Κουντέλκα, Αλέξιου Μάινα, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, Νικήτα Σινιόσογλου, Ανδρέα Σμαραγδή, Αλέξανδρου Τσάκου και Μαίρης Χριστοφορίδη
στις 15 Ιουλίου
το αφιέρωμα στον


ΑΡΓΥΡΗ ΧΙΟΝΗ


(επιμ. Κατερίνα Κωστίου)
δείτε τα περιεχόμενα



Δεν υπάρχουν σχόλια: