Πέμπτη, Απριλίου 07, 2022

H Χίλντα Παπαδημητρίου προτείνει έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

 


Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου


eksi syn ena astynomika hilda


Όχι ορχιδέες για τη μις Μπλάντις* του James Hadley Chase (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, Άγρα)

agra chase oxi orchidees gia ti ms blantis 2Ο προστατευμένος, προνομιούχος κόσμος της μις Μπλάντις θρυμματίζεται όταν δύο κακοποιοί της συμφοράς αποφασίζουν να της κλέψουν το πανάκριβο διαμαντένιο περιδέραιο, αξίας 50.000 δολαρίων. Η ατζαμοσύνη τους έχει ως αποτέλεσμα τον φόνο του αρραβωνιαστικού της μις Μπλάντις και την απαγωγή της. Τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα όταν η συμμορία της Μα Γκρίσσον αρπάζει τη μις Μπλάντις και ζητάει 1.000.000 δολάρια για να την απελευθέρωσή της. Ως εδώ, ίσως έχουμε διαβάσει μια παρόμοια «ιστορία» και σε άλλα αστυνομικά βιβλία, η συνέχεια όμως είναι πιο βίαιη και τρομακτική απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Αν υπάρχει κάτι περίεργο σ’ αυτό το βιβλίο, εκτός των ακραίων σκηνών, είναι ότι το έγραψε το 1939 ένας Άγγλος, ο οποίος ως τότε δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τις ΗΠΑ αλλά συγκέντρωσε πληροφορίες από ένα λεξικό της σλανγκ και την ανάγνωση hardoiled μυθιστορημάτων. Το προσωπικό του στοίχημα, όπως είχε πει, ήταν να ξεπεράσει το Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές του James M. Cain.

Η μις Μπλάντις υπήρξε το πιο δημοφιλές ανάγνωσμα των στρατιωτών που πολεμούσαν στα μέτωπα του Δευτέρου Παγκοσμίου, και κατακρίθηκε ιδιαίτερα για τις εξαιρετικά βίαιες σκηνές του και τις σεξουαλικές περιγραφές των βιασμών της μις Μπλάντις (από τους πιο φανατικούς επικριτές του ήταν ο Τζορτζ Όργουελ). Ο συγγραφέας έγραψε μια κάπως διαφορετική εκδοχή το 1961, από την οποία έγινε η μετάφραση της ελληνικής έκδοσης. Απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους αγαπούν το είδος και ενδιαφέρονται για την εξέλιξή του.

Το χιόνι του Τζων Μπάνβιλ (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, Καστανιώτης)

kastaniotis banvile to xioni«Το πτώμα είναι στη βιβλιοθήκη», είπε ο συνταγματάρχης Όσμπορν. «Ελάτε μαζί μου». Παρά τις προσδοκίες μας, στη βιβλιοθήκη δεν μπαίνει ο Ηρακλής Πουαρό αλλά ο επιθεωρητής Στράφορντ, σταλμένος από το Δουβλίνο. Το πτώμα ανήκει σε έναν ηλικιωμένο ιερέα, και ο τόπος του εγκλήματος είναι το Μπαλιγκλάς Χάους, η έπαυλη των προτεσταντών γαιοκτημόνων Όσμπορν. Κάτι που δεν θα συναντούσαμε ποτέ στην Άγκαθα Κρίστι, μας περιμένει στη συνέχεια· ο καθολικός ιερέας κείτεται στο πάτωμα ευνουχισμένος. Και είναι προφανές ότι το σκηνικό του φόνου έχει πειραχτεί. Εντούτοις, οι προϊστάμενοι του Στράφορντ μοιάζουν να θέλουν να κουκουλώσουν την υπόθεση. Τι θα κάνει ο επιθεωρητής, ένας ατσούμπαλος ψηλολέλεκας που μικροδείχνει, όταν θα αποκλειστεί στην έπαυλη από το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα; Όλοι οι ένοικοι της έπαυλης, αφεντικά και προσωπικό, δείχνουν να κρύβουν πολλά μυστικά.

Το χιόνι είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που ο σπουδαίος Τζ. Μπάνβιλ γράφει με το δικό του όνομα (μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Benjamin Black). Ο Μπάνβιλ είναι λάτρης της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας κι εδώ χρησιμοποιεί τη δομή μιας ιστορίας φόνου και μυστηρίου στο ύφος της Άγκαθα Κρίστι. Η έπαυλη, αποκλεισμένη από το χιόνι, ο περιορισμένος αριθμός των ενοίκων, οι παγεροί διάδρομοι και τα πορτρέτα των προγόνων, όλα αυτά και πολλά άλλα ωθούν τον αναγνώστη να σκεφτεί με τη λογική του ευφυούς Ηρακλή Πουαρό· και να την πατήσει χοντρά! Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1957, μια εποχή που στην Ιρλανδία έχει γίνει επισήμως ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, αλλά η δεύτερη συνεχίζει να είναι πανίσχυρη και να ελέγχει τα πάντα. Απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που μοιάζει να ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά κάθε τόσο ξεφεύγει και μας ξεγελάει.

Ο άγγελος του Μονάχου του Φαμπιάνο Μάσσιμι (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, Πατάκης)

patakis massini o aggelos tou monaxouΤο 1931, κατά τη διάρκεια του Oktoberfest, στο Μόναχο μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται νεκρή με ένα περίστροφο κοντά της. Η υπόθεση της πιθανής αυτοκτονίας της ανατίθεται στους αστυνόμους Ζάουερ και Φόστερ, οι οποίοι αιφνιδιάζονται όταν μαθαίνουν ότι η νεκρή, η Γκέλι Ράουμπαλ, ήταν ανιψιά του Αδόλφου Χίτλερ. Η δημοκρατία της Βαϊμάρης πλέει τα λοίσθια και ο Χίτλερ είναι ήδη αρκετά γνωστός και δεόντως τρομακτικός. Οι οδηγίες προς τους Ζάουερ & Φόστερ είναι να εξιχνιάσουν την υπόθεση μέσα σε οκτώ ώρες, αλλά μόνο αν βρουν αδιάσειστα στοιχεία. Αλλιώς, ο φάκελος θα κλείσει. Τις αμφιβολίες των αστυνομικών θα εντείνουν οι απανωτές αυτοκτονίες ανθρώπων που έχουν μικρή ή ελάχιστη σχέση με την υπόθεση. Αντικρουόμενες διαταγές τους ζητούν να κλείσουν την υπόθεση και να συνεχίσουν τις έρευνες. Τι σημαίνει άραγε το σημείωμα «Λυπάμαι. Χ» που βρίσκουν κοντά στους αυτόχειρες;

Πολιτικο-ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα της σχολής του Φίλιπ Κερρ αλλά και του Βόλκερ Κούτσερ, στηρίζεται στο πραγματικό γεγονός της αυτοκτονίας της προστατευόμενης του Χίτλερ, Άνγκελα Ράουμπαλ. Η ανεξιχνίαστη αυτή υπόθεση αποτελεί τον καμβά του συγγραφέα για να αναπτύξει μια συναρπαστική ιστορία λίγο πριν οι Ναζί καταλάβουν την εξουσία. Χρησιμοποιώντας ιστορικά πρόσωπα (Χίτλερ, Χίμμλερ κ.α.), ο συγγραφέας στήνει μια αγωνιώδη πλοκή, φανταστική αλλά απολύτως αληθοφανή. Παρά τον όγκο του (637 σελίδες), καταφέρνει να μην πλατειάσει. Αληθινό page-turner. 

[.............................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ=> Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

__________________

*Παράρτημα: 

1.Διαβάστε online  το βιβλίο στο πρωτότυπο (1939 -english version) 

Pulp Friday: No Orchids for Miss Blandish | Pulp Curry

Read No Orchids For Miss Blandish Light Novel Online

2. Δείτε την ταινία που γυρίστηκε το 1948 , βασισμένη στο "κλασικό" νουάρ του Τζέιμς Χ. Τσέις No Orchids for Miss Blandish (1948) - Filmaffinity

No Orchids for Miss Blandish (film) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...