Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2021

Ο ζωγράφος που αγαπούσε τα τερψιλαρύγγια αγαθά

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/auctionmediaphotos/5/d/1/1556571073766145.jpgΆφθονα  ψάρια, φρούτα, λαχανικά, πουλιά και ζώα, εικόνες με αγαθά όλων των ειδών σε  γιγαντιαία ζωγραφικά  σκηνικά, γεμάτα με τη ζωή, αποτελούν τα αγαπημένα θέματα του Γιοάχιμ Μπεκελάερ (φλαμανδικά: Joachim Beuckelaer (περ. 1533 – περ. 1573/4) ,  Φλαμανδού  ζωγράφου, ειδικευμένου στις απεικονίσεις αγορών και κουζινών, με περίτεχνες απεικονίσεις σκευών και εφοδίων ενός νοικοκυριού.

Joachim Beuckelaer - Wikidata

Γιοάχιμ Μπεκελάερ - Βικιπαίδειαhttps://live.staticflickr.com/8345/8220736389_0ac97ffb07_b.jpg

Τα έργα του απεικονίζουν  σκηνές της αγοράς και της κουζίνας, οι διαφορετικοί  μάλιστα τύποι τροφίμων αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία του φυσικού κόσμου, σύμφωνα με την μεταφυσική θεωρία των τεσσάρων στοιχείων , που βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής φιλοσοφίας :

 τα λαχανικά και τα φρούτα  τη γη, τα ψάρια το νερό, πουλερικά  τον αέρα και τα ζώα τη  φωτιά. Στο βάθος των πινάκων του  υπάρχουν βιβλικές σκηνές.

Ο Μπεκελάερ  δημιούργησε μέσω των πινάκων του την εντύπωση ύπαρξης μεγάλης αφθονίας και ποικιλίας τροφίμων στην κοινωνία της εποχής του . Γνωρίζουμε βεβαίως ότι  τα τρόφιμα που εμφανίζονται ήταν άμεσα διαθέσιμα στις Ολλανδικές περιοχές  για το μεγαλύτερο μέρος του δέκατου έκτου αιώνα. Ωστόσο, αυτές οι εικόνες ζωγραφίστηκαν σε μια εποχή πολιτικής και θρησκευτικής καταστολής και σοβαρής οικονομικής ύφεσης.Ίσως, λοιπόν,  δείχνουν μια ιδεατή  Χρυσή Εποχή, όπου  το φαγητό θα ήταν  άφθονο για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους πλούσιους.

Οι τέσσερις πίνακες που ακολουθούν μπορεί να έχει ανατεθεί στην Αμβέρσα από έναν αλλοδαπό, ίσως τον πολύ πλούσιο και καλλιεργημένο Fernão Ximenes, πρόξενο του  πορτογαλικού έθνους. Μέχρι το 1884 οι πίνακες ήταν στη Φλωρεντία, στο Palazzo Panciatichi-Ximenes d'Aragona.Τώρα βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας

Joachim Beuckelaer | The Four Elements: Earth - National ...

Τα τέσσερα στοιχεία: Γη

Τα τέσσερα στοιχεία:Νερό
Τα τέσσερα στοιχεία:Αέρας

Τα τέσσερα στοιχεία:Φωτιά

**********************************

 

 https://images.rkd.nl/rkd/thumb/650x650/74c63902-c92a-a304-9f12-ed2eec78ce00.jpg

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: