Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2021

51 βιβλία Ελληνίδων λογοτεχνών που ξεχώρισαν το 2021

 

baladeur

Λογοτεχνία από την πένα γυναικών. Υπάρχει, πράγματι, ανάγκη ανάδειξης γυναικών συγγραφέων εν έτει 2021 και σύντομα 2022; Απαντάμε καταφατικά με μια επιλογή που συνθέτει ένα εξαιρετικό, πολύμορφο και πολυφωνικό κόρπους λογοτεχνικών έργων που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που διανύσαμε. 

Επιμέλεια: Book Press

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ 

Στις αρχές του 2021 η Χίλντα Παπαδημητρίου επανήλθε με ακόμη μια ιστορία του αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου. Στο μυθιστόρημά της Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου (εκδ. Μεταίχμιο) τα θέματά της είναι επίκαιρα όσο δεν παίρνει: κακοποημένες γυναίκες, θύματα σεξουαλικού τράφικινγκ, υπόκοσμος, ναρκωτικά σε μια Αθήνα δυσώδη και γεμάτη παγίδες. Η ιστορία ξεδιπλώνεται γύρω από την αναζήτηση των δολοφόνων μιας γυναίκας που έμπαινε εμπόδιο στα σχέδια σκοτεινών κυκλωμάτων. Με τις πιο νοσηρές και καταχθόνιες πλευρές της ίδιας πόλης έρχεται αντιμέτωπη και η ηρωίδα της Κικής Τσιλιγγερίδου που ολοκληρώνοντας την «Τριλογία της Στέλλα Άνταμς» εξέδωσε φέτος το Κρύο δέρμα (εκδ. Bell). Η αστυνόμος Στέλλα Άνταμς είναι πλέον μια ολοκληρωμένη ηρωίδα με παρελθόν που παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες. Μεταξύ Αθήνας και Ύδρας ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ευτυχίας Γιαννάκη στο δεύτερο βιβλίο της «Τριλογίας του βυθού» Η φωλιά του ιππόκαμπου (εκδ. Ίκαρος) όπου ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος καλείται να χειριστεί υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Κλειστά στόματα υπερασπίζονται συμφέροντα ενώ η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψέμματος αρχίζει να γίνεται δυσδιάκριτη.

METAIXMIO HILDA PAPADIMHTRIOU BELL KIKH TSILIGGERIDOU IKAROS GIANNAKH
     

Βάζοντας στο κέντρο της αφήγησής της έναν δημοσιογράφο, τον Βύρωνα Σερέτη, η Μαρίλη Μαργωμένου πλάθει τον βασικό ήρωα στο πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Το θηρίο βγήκε βόλτα (εκδ. Καστανιώτη) κινούμενη σε γνώριμα από το ρεπορτάζ νερά. Στην έμπειρη δημοσιογράφο αναγνωρίστηκε ότι κατάφερε να μεταφέρει με ρεαλιστικό τρόπο τις εύθραυστες ισορροπίες του μικρόκοσμου των φυλακών και μάλιστα σε μια γλώσσα αυθεντική κι ολοζώντανη. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον εσωτερικό διχασμό που βιώνει ένας κατά λάθος δολοφόνος όταν ανακαλύπτει πως υπό το φως της νέας του πραγματικότητας το λάθος μπορεί και να γινόταν επιλογή. Για τους ήρωες της Έλενας Χουζούρη το θέμα των επιλογών είναι στον πυρήνα των αναζητήσεων και των προβληματισμών τους. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κ. κι ο αδελφικός του φίλος Τάσος, στέλεχος της κομμουνιστικής αριστεράς, αναγκάζονται να κινηθούν Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού (εκδ. Πατάκη) μετά την «εν ψυχρώ» εκτέλεση από την αστυνομία ενός αναρχικού με τον οποίο τους συνδέουν ισχυροί δεσμοί. Αναπλάθοντας το φορτισμένο πολιτικά κλίμα του '89 όπου κυριαρχούν σκληρές αντιπαραθέσεις σε μια Αθήνα που «βράζει», η συγγραφέας αποχαιρετά μια ολόκληρη εποχή ματαιώσεων, διαψεύσεων κι απογοητεύσεων. Σε μία εντελώς άλλη εποχή, που μοιάζει μακρινή αλλά δεν είναι, κινούνται και οι ήρωες της Σοφίας Νικολαΐδου. Η Σοβιετική Ένωση έχει καταρρεύσει και τότε είναι που οι Vory V Zakone, μια εγκληματική οργάνωση που γρήγορα μετατρέπεται σε αυτοκρατορία διαφθοράς και σήψης, εξαπλώνεται. VOR Πέρα από το νόμο (εκδ. Μεταίχμιο) τιτλοφορείται το μυθιστόρημα της Νικολαΐδου που η δράση του ξεδιπλώνεται από τη Μόσχα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. 

KASTANIOTIS MARGWMENOU PATAKIS ELENA HOUZOURH METAIXMIO SOFIA NIKOLAIDOU
     

Στα συντρίμια του Τρωικού πολέμου αναζήτησε το υλικό της η Καρολίνα Μέρμηγκα για το νέο μυθιστόρημά της. Ο Δέκατος χρόνος (εκδ. Αλεξάνδρεια) είναι στιγμή που συναντά την ηρωίδα της να παλεύει για να μην χάσει το ύστατο καταφύγιό της: την μνήμη της. Στο ιλιαδικής έμπνευσης μυθιστόρημα, ο έρωτας της Βρισηίδας και του Αχιλλέα γίνονται τραγούδι που το τραγουδά πια μόνο το κορίτσι στην ακτή ενώ αγωνίζεται να διατηρήσει τη θέση της στον ρημαγμένο κόσμο της. Από τον πυρήνα της Ιστορίας έρχεται το μυθιστόρημα που έγραψε η Άννα Γρίβα για τις Εξόριστες Βασίλισσες (εκδ.Μελάνι). Με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη του 462 μ.Χ. παρακολουθούμε την Ευδοξία, βασίλισσα του δυτικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετά το τέλος της αιχμαλωσίας της από τους Βανδάλους, να επιστρέφει από την Αφρική στη γενέτειρά της. Είναι πια μια ξένη που κι αυτή θα πρέπει να βρει (ή και να κατασκευάσει) τη θέση της στον κόσμο ως γυναίκα που αποφασίζει για τον εαυτό της. Στις βυζαντινές καστροπολιτείες του 13ου αιώνα, λίγο μετά την Δ' Σταυροφορία, μια Θράσσα (εκδ. Κλειδάριθμος) αρχοντοπούλα από την ιστορική Μοσυνούπολη της Ροδόπης, αναζητεί την δική της ταυτότητα. Η Ζωή, η ηρωίδα της Νάγιας Δαλακούρα, συμπορεύεται με άγιους και με ιππότες, με λόγιους και μυημένους σε μυστικά τάγματα.

ALEXANDREIA MERMHGKA MELANI GRIVA ANNA KLEIDARITHMOS THRASSA
     

Δυο έφηβοι που ταξιδεύουν στον χρόνο, ο Αγγελής και ο Χρυσάφης, είναι οι ήρωες της Λίλας Τρουλινού στο ιστορικό μυθιστόρημά της Το ίδιο χώμα (εκδ. Περισπωμένη). Από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, «επιστρέφουν» στην εποχή της Ενετοκρατίας, και μετά στην περίοδο της Κατοχής, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τα παραμυθικά στοιχεία που χρησιμοποιεί η Τρουλινού. Ένα ιδιαίτερο κορίτσι, υψηλής ευφυΐας αλλά που δεν γίνεται εύκολα κοινωνικά αποδεκτό εξαιτίας μιας παραξενιάς της φύσης, κόρη της Μάργης, ηρωίδας της Ιφιγένειας Τέκου στο βιβλίο της Το καλό μπλε σερβίτσιο (εκδ. Ψυχογιός) λειτουργεί σαν καταλύτης σε αυτή την ιστορία που έχει αφετηρία την Σμύρνη του 1913 και ξεδιπλώνεται μέσα από τα πάθη και τα ανθρώπινα λάθη μέχρι την Καταστροφή και την ώρα της προσφυγιάς. Αυτόν το δρόμο ακολουθεί και η Αντονέλλα, κόρη μιας οικογένειας δοσίλογων, που θέλοντας να βγάλει από επάνω της το οικογενειακό βάρος φεύγει από την κατοχική Αθήνα για την ελληνόφωνη ορεινή Καλαβρία στην Κάτω Ιταλία με τον σύζυγό της, στο μυθιστόρημα της Δέσποινας Χατζή Το Πανδοχείο (εκδ. Μίνωας). Πάθη και μεγάλες κοινωνικές αδικίες από την πληγωμένη Ελλάδα στον φτωχό ιταλικό Νότο σε μια αφήγηση που εκτείνεται σε πάνω από τέσσερις δεκαετίες[.....................................]

ΣΥΤΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΣΤΗΛΕΣ | Bookpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...