Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2021

Τι συμβαίνει στο Γυμνάσιο Πανοράματος;

 

Τι συμβαίνει στο Πανόραμα: Ρατσισμός, ομοφοβία και συγκάλυψη


εικόνα sooc

Έντονη αναστάτωση κι ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Πανοράματος το περιστατικό ρατσιστικής – ομοφοβικής επίθεσης σε βάρος δύο μαθητριών του 1ο Γυμνάσιο της περιοχής, από ομάδα συμμαθητών τους, διότι σε εκδήλωση ανταλλαγής δώρων, πρόσφεραν σημαιάκια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η αγριότητα του περιστατικού με 25 μαθητές να προπηλακίζουν, να απειλούν για σωματική βία και να βρίζουν χυδαία τις δύο μαθήτριες, πέρα από την ανησυχία που έχει διασπείρει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της δικαιοσύνης με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο να έχει παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιστατικό. Ζητεί να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της φθοράς, της παράνομης βίας και όποιο άλλο αδίκημα προκύψει, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας, που θα διεξαχθεί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, θα κληθούν να καταθέσουν μαθητές, γονείς κι άλλοι εμπλεκόμενοι.

Πιέσεις και εκβιασμοί – Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και η καθαίρεση της προέδρου

Μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, αλλά και προσπάθεια να αποσιωπηθεί το γεγονός, με απειλές και πιέσεις κυρίως από την πλευρά των γονέων των μαθητών, που προπηλάκισαν και απείλησαν τις μαθήτριες.

Επίσης υπάρχουν καταγγελίες και αναφορές για εκβιασμούς με μηνύσεις στους γονείς των δύο μαθητριών για να μην δώσουν συνέχεια, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν και στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων να μη εκδώσει ανακοίνωση και να μη καταδικάσει το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε έντονη αρνητική διάθεση από την πρόεδρο του συλλόγου, που δεν ήθελε να εκδοθεί ανακοίνωση και να υπάρξει αποσιώπηση. Τελικά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, καθαίρεσε την πρόεδρο και εξέδωσε ανακοίνωση που είναι ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος σύσσωμος καταδικάζει το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στο σχολείο μας στις 17-12-2021. Δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να στηρίξουμε παντοιοτρόπως, όποιο παιδί, γονέα, εκπαιδευτικό, υποστεί ρατσιστικές οχλήσεις. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε να μην σπέρνεται η διχόνοια στο σχολικό περιβάλλον είναι η συστηματική προσφορά γνώσης. Πληθώρα σχολικών εργαστηρίων και παιδαγωγικών μέσων μπορεί να οχυρώσει την σχολική κοινότητα, αναδεικνύοντας το γεγονός πως δεν υπάρχουν κατάλληλα δώρα, υπάρχει μόνο κατάλληλη συγκυρία για ουσιαστική παρέμβαση στη σχολική κοινότητα αποδοχής της διαφορετικότητας και πάταξης φασιστικών πρακτικών. Προσπάθειες συγκάλυψης αυτού του περιστατικού και ανάλογων περιστατικών στο σχολείο μας δεν θα γίνουν ανεκτές. Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Πανοράματος».

Πως περιγράφουν οι ίδιες οι μαθήτριες το περιστατικό

Οι ίδιες οι μαθήτριες, θύματα της επίθεσης, πάντως σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο περιγράφουν με πολύ παραστατικό τρόπο τα γεγονότα και το μέγεθος της επίθεσης, που ως εικόνα θυμίζει λιντσάρισμα, ενώ αναφέρονται σε ομάδα αγοριών “με κουκούλες και σουγιάδες που πουλάνε χόρτο στο σχολείο” :

Οι καθηγητές εγκατέλειψαν το σχολείο – Περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης  

Το ρατσιστικό περιστατικό, που σε πολλά θυμίζει τα γεγονότα ρατσιστικής φασιστικής βίας από ομάδα ακροδεξιών σε σχολείο της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, και έχει αναστατώσει γονείς και μαθητές του 1ου Γυμνασίου, έγινε αφορμή να έρθουν στην δημοσιότητα μία σειρά από αναφορές και καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, με σχολικό εκφοβισμό (bulling) και επιθετική δράση ομάδας μαθητών, με οπαδικά και ακραία χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, αυτά τα περιστατικά συνδέονται άμεσα με τη διεύθυνση του σχολείου, η οποία αντί να τα αντιμετωπίσει και να τα περιορίσει, επιλέγει την ανοχή και την συγκάλυψη. Καταγγελίες στην Parallaxi, αναφέρουν ότι πέρσι σημειώθηκε στο σχολείο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης με θύμα μία μαθήτρια. Η μαθήτρια κατήγγειλε το γεγονός στη διεύθυνση του σχολείου και αντί να τιμωρηθεί ο θύτης – μαθητής, τελικά τιμωρήθηκε το θύμα, δηλαδή η μαθήτρια. Η οικογένεια της μαθήτριας αντέδρασε έντονα και κατήγγειλε το γεγονός στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την τελευταία δεκαετία, λόγω του νοσηρού – αρνητικού κλίματος και της ανοχής της διεύθυνσης σε ακραίες συμπεριφορές μαθητών, πολλοί καθηγητές έχουν ζητήσει μετάθεση και έχουν φύγει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, από το σχολείο έχουν φύγει περίπου 10-12 καθηγητές, διότι όπως αναφέρει ένας εξ αυτών «τα περιστατικά αντι να αντιμετωπίζονται δυστυχώς συγκαλύπτονται»

Αυτό άλλωστε αναφέρει και μία εκπαιδευτικός, η Ελπίδα Χοχλιούρου σε ανάρτηση της: «ένας από τους πολλούς λόγους που βρέθηκα εκουσίως εκτός υπηρεσίας για το έτος 2021 – 2022 είναι η κατάσταση που βίωσα στο συγκεκριμένο σχολείο, κάτι που δεν μπορούσα να αποδείξω μια που οι τρόποι αυτών που παίζουν στα δάχτυλα τους ενέργειες αυτού του τύπου είναι συνήθως χωρίς αποδείξεις. Λυπάμαι πολύ… που δεν ενήργησα γραπτώς και παρέμεινα σε προφορικές ενημερώσεις και ταπεινές συστάσεις που εν τέλει δεν είχαν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Επίσης κάνει λόγο και για ηχητικά μηνύματα απειλές :”Παρεπιπτόντως ηχητικά μηνύματα που τυχόν υπάρχουν μπορούν να ενοχοποιήσουν το άτομο που τα ηχογράφησε, αλλά όχι τον εκβιαστή – θύτη. Οι δε θύτες συνήθως δημιουργούν ομάδες και εμπλέκουν και αυτούς σε ενέργειες ανήθικες που ξεπερνούν τα όρια οποιασδήποτε ευπρέπειας και σεβασμού που αφορούν τη συμπερίληψη και καλοπροαίρετη συνύπαρξη στο πλαίσιο του χώρου του σχολείου. Οι ενημερώσεις που έχω είναι ότι συνεχίζονται να έρχονται άτομα σε δύσκολη θέση και προτρέπονται να κατεβάσουν τα post τους με το τι πραγματικά έγινε”.

Η κυρία Πόπη Πλέσσα αναφέρει ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν χρόνια στο σχολείο και αναγκάστηκε να πάρει τις κόρες της από κει:

”Εγώ τότε είχα απευθυνθεί στη σχολική σύμβουλο η οποία είχε επισκεφθεί το σχολείο και στο συνήγορο του Πολίτη για αντιπαιδαγωγικη σχολική πολιτική. Το παιδί μου έφυγε στο λύκειο σε άλλο σχολείο. Ευτυχώς. Το ίδιο και η μικρή μου κόρη. Επιλέξαμε άλλο γυμνάσιο.”

“Φταίνε” οι ΛΟΑΤΚΙ σημαίες… 

Το πως αντιμετώπισε η διεύθυνση του σχολείου το συγκεκριμένο περιστατικό, γίνεται άμεσα αντιληπτό από την ανακοίνωση που έβγαλε μετά το γεγονός, όπου γίνεται λόγος γενικώς για “κυρώσεις” αλλά και για σημαίες που δεν είναι κατάλληλες για το σχολείο και προκαλούν αντιδράσεις και διχόνοια …

“Οι δύο μαθήτριες μας ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά ότι θέλουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από το σχολείο χθες, γιατί όπως μας εξήγησαν, δέχτηκαν απειλές. Μετά από άμεση έρευνα του περιστατικού, επιχειρήσαμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Προειδοποιήσαμε μάλιστα κάποιους από τους μαθητές που φέρονται να συμμετείχαν  στο περιστατικό πως θα τους επιβληθούν κυρώσεις, σε περίπτωση που συνεχίσουν ανάλογες απειλές. Θεωρούμε αυτά τα θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα και επιχειρούμε με πολλούς τρόπους, όπως πρόσφατα μέσα από το θέατρο, αλλά και τα εργαστήρια, να στείλουμε το μήνυμα κατά του ρατσισμού στα παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ωστόσο, ότι όταν εμφανίζονται σημαίες είτε οπαδικές, είτε αυτές που παρουσιάστηκαν εντός του χώρου του σχολείου, δημιουργούνται αντιδράσεις. Δημιουργούνται στρατόπεδα και σπέρνεται η διχόνοια. Εκτιμούμε ότι δεν ήταν το κατάλληλο δώρο, για το χώρο του σχολείου“, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, την οποία αξίζει να σημειωθεί, δεν υπογράφει ο σύλλογος διδασκόντων, αλλά μόνο η διευθύντρια του σχολείου.

Στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα και το δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας Χορτιάτη, με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να ζητούν από την διοίκηση του δήμου να παρέμβει με ενέργειες απόκρουσης των περιστατικών ρατσιστικής βίας, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του σχολείου .

“Αυτά τα περιστατικά δεν είναι ανεκτά και είναι καταδικαστέα. Ο σχολικός εκφοβισμός και η  ρατσιστική – ομοφοβική βία δεν χωράνε στα σχολεία μας”, τονίζει η δημοτική σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη, Γεωργία Βουλγαρίδου, που είναι και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου. Όπως τονίζει ” όλοι μαζί, μαθητές γονείς και καθηγητές, πρέπει να μην επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα που πλήττουν το χώρο της εκπαίδευσης”, ενώ σημειώνει πως “το περιστατικό δεν πρέπει να συγκαλυφτεί και δεν είναι τυχαία η παρέμβαση της δικαιοσύνης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...