«Το όνομα του ζωγράφου Félix Vallotton (1865-1925) είναι γνωστό στους φιλότεχνους και στους μελετητές της ιστορίας της ζωγραφικής στις απαρχές του μοντερνισμού αλλά όχι τόσο γνωστό στο μεγάλο κοινό. Αδίκως, χωρίς αμφιβολία, καθώς ο γεννημένος στη Λωζάννη, αλλά πολιτογραφημένος Παριζιάνος, Félix Vallotton υπήρξε κορυφαίος δημιουργός μιας πολύ ευαίσθητης πτυχής της ζωγραφικής τέχνης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αν θα έπρεπε να τον γκρουπάρει κανείς, θα τον τοποθετούσε στην ίδια αισθητική ομάδα με τους φίλους του και κορυφαίους, επίσης, ζωγράφους Εντουάρ Βουιγιάρ, Πιερ Μπονάρ και Μορίς ντε Βλαμένκ. Ο Félix Vallotton ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, με δυνατότητα και ανάγκη έκφρασης σε πολλά μέσα (ζωγραφική, χαρακτική, λογοτεχνία, θέατρο) και σαφώς ένας εκπρόσωπος της εποχής του. Η ανάδυσή του στην εποχή μας επιχειρείται με τρόπο θεαματικό από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο, όπου παρουσιάζεται (έως τις 29 Σεπτεμβρίου) μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του Félix Vallotton. Είναι, επί της ουσίας, μία πρόταση της Βασιλικής Ακαδημίας προς το τεράστιο, διεθνές κοινό της να γνωρίσει έναν άξιο εκπρόσωπο των μεταβατικών χρόνων 1890-1920.
Ο Félix Vallotton έφτασε στο Παρίσι νεότατος, 16 ετών, προερχόμενος από το προτεσταντικό περιβάλλον της Λωζάννης. Εμεινε στη Γαλλία ώς το τέλος της ζωής του και από το 1900 ήταν Γάλλος πολίτης. Τα πρώτα χρόνια κινήθηκε σε έναν ήπιο μετα-ιμπρεσιονισμό, μέσα από τον οποίο σατίριζε την μπουρζουά ζωή αλλά δεν επιχειρούσε τη ρήξη όπως άλλοι καλλιτέχνες της γενιάς του. Αυτό το έκανε αργότερα, αλλά πάντα είχε μια απόσταση από τα πράγματα. Ηδη από το 1890, ήταν διάσημος για τις εικονογραφήσεις του, ως επί το πλείστον σατιρικές. Μετά τον πλούσιο γάμο του, το 1898, ο Félix Vallotton εγκαταλείπει την εικονογράφηση, καθώς ήταν οικονομικά ασφαλής, και προχωράει στη μεγάλη τέχνη που τώρα προσφέρεται και πάλι στο μεγάλο κοινό χάρη στην έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. »
Νίκος Βατόπουλος , Η Καθημερινή,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου