Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2021

Μετάλλαξη Όμικρον : η διασπορά στη χώρα είναι ραγδαία!

Γκίκας Μαγιορκίνης: Πριν από μήνες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη "Mu" στην  Ελλάδα - Δεν έχει ιδιαίτερη δυναμικήΜαγιορκίνης: “Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας”


Ανησυχία επικρατεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων δείχνουν ότι η διασπορά είναι ραγδαία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, αφενός η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, αφετέρου το ιικό φορτίο που αποδίδεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή δεκαπλαστιάστηκε σε μόλις τέσσερις ημέρες στην Αττική.

Ίσως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα η Αττική σημειώνει ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ σε άνοδο βρίσκονται τόσο ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα, όσο και οι μολύνσεις σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, όπου επίσης έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει η τελευταία ανάλυση στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στην πόλη. Ειδικότερα, από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν η μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύτηκε από το ΑΠΘ πρώτη φορά στα λύματα, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καταγράφεται ήδη αύξηση στη συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους, ενώ παράλληλα στις πέντε πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις διαφαίνονται ενδείξεις ανοδικής τάσης στη συγκέντρωση συνολικού ιικού φορτίου του SARS-CoV-2.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε πως στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και άλλα 154 ύποπτα, τα οποία εκτίμησε πως πολύ πιθανόν να είναι θετικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως αναμένεται κορύφωση της Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά, και είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι πολύ πιθανόν να δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι έχουμε δει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε: «Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», είπε χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10% με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» είπε.

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10.000 – 12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)