Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2021

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ασφυκτικές συνθήκεςγια την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

 https://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_large/public/2021-11/AP195859067344.jpg?itok=_RTGBSqF

Τον Μητσοτάκη εγκαλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ελευθερία του Τύπου

Αντώνης Ρηγόπουλος

Επιστολή προς πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα απέστειλε για μία ακόμη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά με θέμα τις απειλές κατά της ελευθερίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που το ΕΚ απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα, αφού τον περασμένο Απρίλιο ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Στην επιστολή που εστάλη στα τέλη Νοεμβρίου, η Ομάδα του ΕΚ για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα τονίζει ότι πρόσφατες υποθέσεις θέτουν και πάλι το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Στην αναλυτική επιστολή, η Ομάδα του ΕΚ τονίζει την αντιμετώπιση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, που μετά την ευθεία ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα pushbacks, η οποία τον εξόργισε, πλέον αντιμετωπίζει σωρεία δικαστικών υποθέσεων SLAPPs, ενώ εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την προσωπική της ασφάλεια. «Μπορείτε να μας πείτε τις ενέργειες που πρόκειται να κάνετε για να εξασφαλίσετε την προσωπική της ασφάλεια, αλλά και όλων των δημοσιογράφων στην Ελλάδα;», ρωτά η ευρωομάδα τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, αναφέρεται και στην υπόθεση SLAPP που αντιμετωπίζει η ιστοσελίδα Alerthess μετά τη μήνυση που άσκησε εναντίον της η Ελληνικός Χρυσός. «Πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη χρήση SLAPPs εναντίον δημοσιογράφων και τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει;», ρωτά το ΕΚ.

Τρίτον αναφέρεται εκτενώς και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη, για τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ μετά την απόφασή του να ερευνήσει δημοσιογραφικά ένα θέμα που είχε σχέση με το προσφυγικό. «Πώς πρόκειται η ελληνική πολιτεία να απαντήσει στις φερόμενες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ώστε να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να αποφύγει την ανεπιθύμητη παρακολούθηση;», καταλήγει η ερώτηση.

Τέλος, η ευρωομάδα ζητά τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020, μετά το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, η επίτροπος Γιούροβα τόνισε για το θέμα ότι «Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια. Γνωρίζουμε τι και που συμβαίνει, και σκοπεύουμε να ζητήσουμε να καταρτιστούν κατάλογοι με όσους συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για κρατική επιχορήγηση και να υπάρχουν διαφανείς συμβάσεις ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος δημόσιος έλεγχος για το που πηγαίνει το κρατικό χρήμα». Η Επίτροπος είχε τονίσει, ακόμη, ότι «πρέπει να προσέχουμε που πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πρέπει να παίζουμε τους χρήσιμους ηλίθιους για να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προπαγάνδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...