Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2021

Νίκος Αλιβιζάτος : Συμμαχώντας με το διάβολο

Η agenda, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑΗ agenda, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Αλιβιζάτος | από το iefimerida.grΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής 

kathimerini.gr

 [....................]

 Γιατί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων –και δεν αναφέρομαι μόνο στις δηλώσεις του κ. Δρίτσα– έδειξαν ότι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρομοκράτες της 17Ν, όσο και αν αποδοκιμάζεται η δράση τους στα λόγια, εξακολουθούν να θεωρούνται πολιτικοί εγκληματίες, οι οποίοι, ως τέτοιοι, δικαιούνται ευμενή μεταχείριση. Ξαναθυμήθηκα έτσι μια σειρά αd hominem διατάξεων, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ειδικά για τον αρχιτρομοκράτη. Μεταξύ αυτών και η δυνατότητα έκτισης της ποινής του σε αγροτική φυλακή. Μου ήρθαν επίσης στο μυαλό κάποιες άλλες διατάξεις του κ. Παρασκευόπουλου, που αντιμετώπιζαν ευνοϊκά τους διαδηλωτές όταν τα σπάνε. Και τούτο στη λογική «παιδιά είναι, δεν βαριέσαι». Πού να οφείλεται η έκδηλη αυτή συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική βία;
 
Θα ήταν, βέβαια, τραγικό λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι την πολιτική βία ηγάπησε στον τόπο μας μόνον η Αριστερά.

 [...........................]

  Σε ό,τι με αφορά, πάντως, νομίζω ότι θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοψήφισμα του 2015, έδωσε σοβαρά δείγματα ωρίμανσης. Όσο και αν αμαυρώνουν την εικόνα που άφησε υποθέσεις όπως οι τηλεοπτικές άδειες και η δράση του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν ήταν αυτές που έδωσαν τον τόνο στη διακυβέρνησή του. Σήμερα, ωστόσο, λες και μετάνιωσε για τη «δεξιά» παρέκκλισή του και αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά η σχεδόν ανοιχτή συμπόρευσή του με τους θιασώτες της βίας.
 
Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς τη σημαντική συμβολή της στη διάλυση της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, υπό τη σημερινή ηγεσία της, έκανε σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισονομίας και για τον σεβασμό των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Με κριτήριο τα ισχύοντα στην Ευρώπη, οι μομφές που διατυπώνονται εις βάρος της για «αστυνομοκρατία» είναι αστειότητες. Μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων για ψύλλου πήδημα και οι βόμβες μολότοφ στις «ειρηνικές» διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες, που θα πρέπει κανείς να τις ανέχεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.
 
Αυτή τη διαφαινόμενη προσέγγιση ως προς τον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη δηλητηριάζει η υπόθεση Κουφοντίνα. Από τη σκοπιά μου, δεν πίστεψα ούτε στιγμή ότι η διαφορά είναι νομική. Μια απρόσεκτη διατύπωση του Νόμου πώς τους ξέφυγε εκείνο το «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο μετήχθη»– σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα του χειρισμού της υπόθεσης από την αρμόδια γενική γραμματέα στο πρώτο στάδιο της σημερινής σύγκρουσης έδωσαν λαβή να προβληθεί ως παραβίαση ενός δικαιώματός του η μεταγωγή του στις φυλακές του Δομοκού. Τέτοιο δικαίωμα, ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ ούτε υπάρχει, και ορθά αυτό επισημαίνεται από την κυβέρνηση.
 
Η υπόθεση, με άλλα λόγια, είναι αμιγώς πολιτική.

 [....................................]

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ : Η agenda, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ 

______________________

ΔΕΙΝΟΝ ΤΟ ΓΗΡΑΣ , ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ

 The Devil Has All the Best Tunes - Birthplace of Country Music

Δεινόν το γήρας, κύριε καθηγητά, λέει η σοφή προγονική ρήση και στην περίπτωσή σας ταιριάζει απόλυτα , κρίνοντας την ποιότητα των επιχειρημάτων σας. "Φτωχά" επιχειρήματα  και αντιφατικά, μακριά από το άλλοτε λαμπρό πνεύμα σας. 

Η πρόθεσή σας ξεκάθαρη: να λειτουργήσετε  ως νομικό δεκανίκι του αυταρχικού  Μητσοτάκη , δυσφημίζοντας την Αριστερά , ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , ως κόμμα   που , ενώ από το «2015 και μετά  έδωσε σοβαρά δείγματα ωρίμανσης» , τώρα ερωτοτροπεί με την ακραία Αριστερά υπερασπίζοντας τον τρομοκράτη Κουφοντίνα.

Η συλλογιστική όμως  που αναπτύσσετε  πάσχει δομικά , διότι από τη μία μεριά υποστηρίζετε ότι ο Νόμος που έφτιαξε η Δεξιά πριν από ένα χρόνο για την περίπτωση ειδικά του Κουφοντίνα είναι ελαττωματικός (Η ακριβής διατύπωσή σας: "Μια απρόσεκτη διατύπωση του Νόμου πώς τους ξέφυγε εκείνο το «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο μετήχθη»– ") , ενώ  από την άλλη λέτε ότι το αίτημά του να εφαρμοστεί ο Νόμος και να μεταχθεί στον Κορυδαλλό  δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό. Αλήθεια, αν σας έγραφε κάτι τέτοιο ένας ασκούμενος δικηγόρος , κύριε καθηγητά, θα τον περνούσατε ; Προφανώς όχι, διότι  ένα τόσο έωλο επιχείρημα δεν αντέχει στη βάσανο της στοιχειώδους λογικής.

Το θέμα είναι απλό : ή εφαρμόζεις το Νόμο που υπάρχει ή δεν τον εφαρμόζεις. Όλα τ΄άλλα είναι μπουρμπουλήθρες , και αποσκοπούν στο να βγάζεις τα απωθημένα σου  κατά της Αριστεράς, που τη βάζεις να έχει (μικρο)πολιτικά κίνητρα και να φλερτάρει ξανά (;) με την ακραία βία, χωρίς να της αναγνωρίζεις το δικαίωμα να υπερασπίζεται όχι έναν απεχθέστατο εγκληματία αλλά το Κράτος Δικαίου. 

Η   κατηγορηματική επίσης  άποψή σας στην Καθημερινή  ότι η Δεξιά , «υπό τη σημερινή ηγεσία της, έκανε σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισονομίας και για τον σεβασμό των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού» και ότι «οι μομφές που διατυπώνονται εις βάρος της για "αστυνομοκρατία" είναι αστειότητες» , μετά τα γεγονότα της ωμής  αστυνομικής βίας  των τελευταίων ημερών και ειδικότερα τα χθεσινά φρικιαστικά  της πλατείας των Πετραλώνων καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ζούμε σε ένα καθαρά οργουελικό κράτος και μόνο εσείς δεν το έχετε αντιληφθεί, αλλά ακόμα κι αν το έχετε, δε σας πειράζει. 

Θλίβομαι γιατί άλλος ένας πνευματικός άνθρωπος , ένας επιστήμονας ολκής , αμαύρωσε  την προοδευτική ταυτότητά του , παρέδωσε την ψυχή του στο  διάβολο.  

 Gerontakos, 8/3/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Top 10 Young Ultra-Contemporary Painters You Need To Know

Table of contents: 00:00 — Introduction 01:22 — 10. Tschabalala Self 01:57 — 9. Njideka Akunyili Crosby 02:29 — 8. Simon Fujiwara 03:14 ...