Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2020

ΜΕ ΜΙΑ "ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΡΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ !

 


Την Τετάρτη η ώρα της αλήθειας στο ΚΑΣ για τα αρχαία της Βενιζέλου


Μετά από αρκετές αναβολές η ώρα της αλήθειας στην εξέταση της μελέτης του τεμαχισμού και απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου που έφτασε τον Αύγουστο στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για να τη στείλει για θετική εισήγηση στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έφτασε.

Το θέμα είναι πλέον προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ  

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη – Ι. Παπαγεωργίου – Δ. Σβολόπουλος – Θ. Βλαχούλης

4. Έγκριση ή μη μελέτης προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό «Βενιζέλου», στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης.

Όπως αποκάλυψε η parallaxi πριν λίγες μέρες η μελέτη που έχει κατατεθεί από την Αττικό Μετρό ΑΕ και εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ, που εξειδικεύεται στις αποσπάσεις μνημείων και έχει κάνει και όλες τις μικρότερης κλίμακας αποσπάσεις στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι εκείνος που παίρνει την πλειοψηφία των αποσπάσεων, εκπονήθηκε λένε όσοι την είδαν μάλλον με βιασύνη και περιέχει ελλείψεις που έχουν εντοπίσει οι αρχαιολόγοι, ένα σχέδιο επί του εργοταξίου της απόσπασης που θα πρέπει να επιλύσει επί τόπου ζητήματα σοβαρά.

Πηγές των αρχαιολόγων που είδαν τη μελέτη μιλούν περισσότερο για μια ”έκθεση ιδεών” παρά για εμπεριστατωμένη λύση καθώς μιλά για επιλογές ανάλογα με τις συνθήκες (που δεν τις προσδιορίζει) και το βάρος (που δεν το υπολογίζει) και ανάλογα με τα φορτία (για τα οποία δεν υπάρχουν στατικές μελέτες). Στη μελέτη που δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο ΚΑΣ, αναφέρεται ότι η πλάκα όπου θα επανατοποθετηθούν τα αρχαία θα είναι σε ένα συγκεκριμένο ύψος, οπότε τα αρχαία οικοδομήματα θα κοπούν ψηλότερα γιατί θα τοποθετηθούν, πάνω σε μια υπόβαση.

Η μελέτη υπόβασης, κρίνεται απαραίτητη γιατί χάρη σε κείνη θα κριθεί το ύψος κοπής των αρχαιοτήτων. Δεν υπάρχει όμως. Από τα ερωτηματικά της υπάρχουσας μελέτης είναι ένα ακόμα ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται,  οι ανισοσταθμίες του επιπέδου των αρχαιοτήτων. Για παράδειγμα ο δρόμος είναι σε συγκεκριμένο βάθος, αλλά στο πλάι του έχει έναν τεράστιο αγωγό απορροής υδάτων με βάθος πυθμένα πάνω από 3 μέτρα. Το βάθος του πυθμένα αυτού του εντυπωσιακού αγωγού δεν είναι δυνατόν να φαίνεται στην επανατοποθέτηση γιατί η πλάκα μπετόν θα είναι λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του αρχαίου δρόμου, συνεπώς θα εμφανίζεται ένα εικονικό βάθος 20 με 30 εκατοστά, κάτι που θα κάνει να μοιάζει το τελικό αποτέλεσμα με σκηνικό και όχι με αυθεντικό μνημειακό τοπίο. Σημειωτέον ότι αυτός ο αγωγός μήκους όσο κι ο δρόμος (γύρω στα 79 μέτρα, πλάτους περί το 1,5 μέτρο και βάθους πυθμένα πάνω από 3 μ.), δεν έχει ανασκαφτεί, οπότε θα χρειαστεί ανασκαφή. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τις στάθμες στους χώρους των οικοδομημάτων νότια του δρόμου, στην πλατεία αλλά και στο σημείο διασταύρωσης των δύο οδών (του Decumanus, που είναι κάτω από την Εγνατία, και του cardo, που είναι κάτω από τη Βενιζέλου), αφού και εκεί ο δρόμος αλλού είναι ψηλότερα και αλλού χαμηλότερα, ανάλογα με την έκβαση της ανασκαφικής έρευνας και ανάλογα με το που βρισκόταν η στάθμες των αρχαίων δαπέδων. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν σημειακά νέες ανασκαφές.

Με άλλα λόγια, η απόσπαση θα πρέπει να γίνεται τμηματικά και όπου απαιτείται να διακόπτεται και να γίνεται ανασκαφή και μετά να συνεχίζεται η απόσπαση. Και εν τέλει σε ποιά στάθμη θα επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες στα σημεία αυτά; Ουδείς ξέρει, ούτε και η “μελέτη” το αποσαφηνίζει. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι χρόνοι που θα χρειαστούν για όλες αυτές τις προσαρμογές και τις ανασκαφές. Δεν αποσαφηνίζεται, επίσης, σε ποιο βάθος τελικά θα κοπούν οι προς απόσπαση αρχαιότητες και πόσο θα καταστρέψουν τις υποκείμενες αρχαιότητες, που όπως φάνηκε από τα δύο φρεάτια ανατολικά και δυτικά, όπου ήδη έγινε η ανασκαφή μέχρι το φυσικό βάθος, κατά την εφαρμογή της μελέτης της in situ παραμονής (κατά τα έτη 2018-19) και που έχει δώσει μια πυκνή στρωματογραφημένη επίχωση περί τα 3,5 μέτρα. Δηλαδή, η αφαίρεση των αρχαιοτήτων απαραίτητα θα καταστρέψει και τις αρχαιότητες που βρίσκονται πιο κάτω και θα διαταράξει την ανεπανόρθωτα την αρχαιολογική στρωματογραφία τους.

Αυτά και άλλα πολλά αντίστοιχα προβλήματα καλούνται να επιλύσουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, στελέχη των οποίων θα βρεθούν επιτόπου για να τα επιλύσουν, προκειμένου να εισηγηθούν το θέμα στο ΚΑΣ που κατά κάποιες πληροφορίες ακούγεται ότι θα συμπεριλάβει το θέμα σε συνεδρίαση στις 15 Σεπτεμβρίου, αν φυσικά οι 4 Κεντρικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ καταφέρουν να βρουν ικανοποιητικές προτάσεις και λύσεις για την απόσπαση. Η απόφαση του ΚΑΣ θα βασιστεί στις εισηγήσεις 4 διαφορετικών διευθύνσεων του ΥΠΠΟ. Ποιες είναι οι 4 διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ (εκτός της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης που θα κάνει την αρχική εισήγηση) που θα κάνουν την συνεισήγηση στο ΚΑΣ): 2 Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δ/ντρια Π. Βελένη) 1) Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ε. Κουντούρη είχε εισηγηθεί υπέρ της απόσπασης στο ΚΑΣ του Δεκεμβρίου 2019) 2) Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ι. Παπαγεωργίου είχε εισηγήθηκε στο ΚΑΣ του Δεκεμβρίου ‘19 αρνητικά για την απόσπαση). Επίσης οι δύο Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης και Τεχνικών Έργων (Δ/ντρια Α. Ανδρουλιδάκη) 3) Διεύθυνση Αναστήλωσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Δ. Σβολόπουλος εισηγήθηκε στο ΚΑΣ του Δεκεμβρίου 2019 αρνητικά για την απόσπαση) 4) Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Θ. Βλαχούλης εισηγήθηκε υπέρ της απόσπασης).

Αν η μελέτη απόσπασης περάσει την Τετάρτη επόμενη δοκιμασία είναι η εκδίκαση των τριών προσφυγών στο ΣτΕ.

Με μια αιφνιδιαστική χρονική μετάθεση το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρνει την συζήτηση των προσφυγών για το ζήτημα του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων ένα μήνα νωρίτερα. Συγκεκριμένα οι τρεις προσφυγές επρόκειτο να συζητηθούν στις 4 Δεκεμβρίου και αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να συζητηθούν στις 6 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ η δεύτερη από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από κοινού με 25 επιστήμονες και προσωπικότητες της πόλης. Η τρίτη κατά σειρά αίτηση ακύρωσης εναντίον της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την αίτηση συνυπογράφουν τέσσερις φορείς, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος άλλωστε το είχε προαναγγείλει, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΔΔ και Δημοσίων Υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, καθώς και επτά προσωπικότητες από τον χώρο της αρχαιολογίας και της επιστήμης. Οι δύο αυτές προσφυγές έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι και η τρίτη αίτηση ακύρωσης θα εξεταστεί επίσης την ίδια ημερομηνία.

Το κλίμα της βιασύνης για να τελειώνει η υπόθεση με τις ενστάσεις συλλόγων, ομάδων πολιτών κλπ και να προχωρήσει ο τεμαχισμός και η απόσπαση είναι ενδεικτικό και από τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού την προηγούμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη όταν ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι θα αποφανθεί για το ζήτημα η δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. H (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελείται από δικαστές τριών βαθμίδων: α) εισηγητές (συνολικά 50, εκ των οποίων οι 5 δόκιμοι), οι οποίοι προετοιμάζουν τις εισηγήσεις επί των υποθέσεων, β) παρέδρους (συνολικά 57), οι οποίοι έχουν συμβουλευτική ψήφο, και γ) συμβούλους (συνολικά 59, εκ των οποίων 10 Αντιπρόεδροι και 1 Πρόεδρος), οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν την αποφασιστική ψήφο. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις απορριφθούν προφανώς δεν θα συζητηθεί και η αίτηση αναστολής.

Σύμφωνα με αποψινό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ και του Απόστολου Λυκεσά:

Στον εισαγγελέα για τη διαφάνεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στον εισαγγελέα καταφεύγει αύριο η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς –κίνηση που μοιάζει περισσότερο με έκκληση στη δημοκρατία παρά με διαμαρτυρία– προκειμένου να λάβει δικαστική εντολή να της παραχωρηθεί, ως έχουσας «έννομο συμφέρον», αντίγραφο της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ) μεθαύριο Τετάρτη.

Το θέμα εισάγεται στο ΚΑΣ τέταρτο κατά σειρά και φυσικά έχει το ενδιαφέρον του το γεγονός ότι η συνεδρίαση γίνεται δια τηλεδιασκέψεως, ενώ μέχρι την ώρα που σύρονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό αν ακόμη και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ως είθισται. Εννοείται πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όσοι διαφωνούν με την απόσπαση δεν έχουν τη δυνατότητα να παραστούν εκφράζοντας αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και παρατηρήσεις αφού δεν τους έχει δοθεί η μελέτη αν και την έχουν ζητήσει.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα η κυβερνητική βιασύνη έχει καταστεί προφανής αφού οι εντάσεις όσων διαμαρτύρονται για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να συζητηθούν αρχές Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα μήνα νωρίτερα από ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά όταν η εκδίκαση είχε προσδιοριστεί για αρχές Δεκεμβρίου. Ειδικά για την μελέτη απόσπασης υπάρχει φραγή πληροφοριών και τα μόνα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί είναι το δημοσίευμα της «ΕφΣυν» στις 9 Σεπτεμβρίου (Προβληματική η μελέτη απόσπασης των αρχαίων).

Με δήλωση του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Φωκίων Δεληγιάννης κάνει γνωστό πως «θα καταφύγουμε αύριο στον εισαγγελέα ζητώντας έστω αυτής της οδού να μας παραχωρηθεί η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων για να μπορούμε να την κρίνουμε κι εμείς. Όλες οι άλλες προσπάθειες μας έχουν δυστυχώς αποτύχει αφού μας αρνήθηκαν δια… της σιωπής τους. Και ο νοών νοείτο».

Η «ΕφΣυν» δημοσιεύει σήμερα τα δύο αναπάντητα αιτήματα της Κίνησης Πολιτών προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΠΘ) σημειώνοντας ότι αναμένεται και σχετική ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τα αιτήματα της Κίνησης Πολιτών
Κύριοι,

πριν από 13 ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 ως Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σας είχαμε αποστείλει την παρακάτω αίτηση:

«Αξιότιμοι,

λαμβάνω την τιμή ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ένωσης Προσώπων με την επωνυμία “ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ”, να σας υποβάλλω το αίτημα να χορηγήσετε στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΏΝ αντίγραφο της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης, η οποία υποβλήθηκε από τον μελετητή κ. Δημήτριο Κορρέ στις 31-7-2020 και αυθημερόν στάλθηκε από την Αττικό Μετρό Α.Ε. στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έννομο συμφέρον της Ένωσης Προσώπων με την επωνυμία “ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ” είναι άμεσο και ενεστώς, δεδομένου ότι προβλέπεται μεταξύ των άλλων στους καταστατικούς σκοπούς της, όπως αυτοί προσδιορίζονται και περιγράφονται στο από 18-11-2019 Καταστατικό της, ότι σκοπός της Κίνησης είναι:

Α) Η πραγματοποίηση κάθε ενδεδειγμένης ενέργειας για την προστασία, ανάδειξη και σωστή διαχείριση του πολιτιστικού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης, η απόκρουση κάθε απειλής που υφίσταται ή ενδεχομένως παρουσιαστεί σε αυτό καθώς και η αποτροπή πάσης φύσεως επεμβάσεων, που συνεπάγονται την καταστροφή, την αλλοίωση ή την με οποιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση των κάθε είδους στοιχείων του, τα οποία καταρχήν επιβάλλεται να διατηρούνται, αναλόγως και προς το είδος και τον χαρακτήρα τους, στον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Β) Η απόκρουση ενεργειών, επεμβάσεων και χρήσεων μη συμβατών προς την κατά προορισμό χρήση των πολιτιστικών δημιουργημάτων ή μνημείων, όπως, επίσης, και η απόκρουση παραλείψεων ειδικότερα, που θα μπορούσαν, να προσβάλλουν, ρυπάνουν ή να αλλοιώσουν το περιβάλλον της πόλης ή να παραμορφώσουν την ιστορική φυσιογνωμία και πολιτιστική ταυτότητα της ή να υποβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών σ’ αυτήν.

Γ) Η ανάδειξη κάθε κατασκευής, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς λόγω του ιστορικού, αρχαιολογικού, καλλιτεχνικού, επιστημονικού, κοινωνικού ή τεχνικού ενδιαφέροντός της. Ως στοιχεία της αρχαιολογικής κληρονομιάς θεωρούνται όλα τα κατάλοιπα και αντικείμενα καθώς και άλλα ίχνη ανθρώπινης ύπαρξης από το παρελθόν, των οποίων συγχρόνως: i) η διαφύλαξη και η μελέτη επιτρέπει την ανάπλαση της ιστορίας του ανθρώπου και της σχέσης του με το φυσικό περιβάλλον, ii) οι κύριες πηγές πληροφορίας είναι οι ανασκαφές, οι ανακαλύψεις αλλά και κάθε άλλη μέθοδος έρευνας του ανθρώπινου γένους και του περιβάλλοντός του, και iii) η θέση εντοπίζεται σε οποιαδήποτε περιοχή της Μακεδονίας, πρωτίστως, όμως, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην αρχαιολογική κληρονομιά περιλαμβάνονται κατασκευές, οικοδομήματα, αρχιτεκτονικά σύνολα, οργανωμένοι χώροι και τόποι, κινητά αντικείμενα, μνημεία πάσης φύσεως μαζί με το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, είτε αυτά βρίσκονται στη γη είτε στο νερό.

Δ) Η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των στοιχείων του περιβάλλοντος, της ιστορίας, του πολιτισμού και των δυνατοτήτων της κοινωνίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, με την προώθηση διαδικασιών για την πρόταση και εφαρμογή μέτρων ή προγραμμάτων ανάδειξης, προστασίας, εμπλουτισμού και υποδειγματικής αξιοποίησης των στοιχείων αυτών. Ε)…….ΣΤ)…….

Ακριβώς δε λόγω της ύπαρξης του άμεσου και ειδικού εννόμου συμφέροντος της Κίνησης, έγινε δεκτό το σχετικό αίτημά της και εκπρόσωποί της παρέστησαν και με τοποθετήσεις τους παρενέβησαν και ανέπτυξαν τις θέσεις της Κίνησης κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 18-12-2019 στη συζήτηση του προαναφερόμενου θέματος για την έγκριση ή μη του αιτήματος της ΑΜ Α.Ε.

Επιπρόσθετα έχουμε ασκήσει και αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ προσβάλλοντας την Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε για επαναφορά στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ένωση προσώπων, που προβλέπεται από το άρθρο 107 του Αστικού Κώδικα, για την επιδίωξη συγκεκριμένων σκοπών, όπως προαναφέρθηκαν, που δεν αποτελεί σωματείο.

Τα στοιχεία που αιτούμεθα προορίζονται για κάθε νόμιμη χρήση ενόψει της συνεδρίασης του ΚΑΣ για γνωμοδότηση επί της εν λόγω μελέτης του κ. Δημητρίου Κορρέ και για δικαστική χρήση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και παντός άλλου αρμόδιου δικαστικού σχηματισμού.

Τα στοιχεία επικοινωνίας μας και ειδικότερα του Προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης Πολιτών είναι: Φωκίων Πουλόπουλος – Δεληγιάννης του Ιωάννη, δικηγόρος, ………………. Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκριση του αιτήματός μας, Παρακαλούμε δεχτείτε προκαταβολικά τις ευχαριστίες μας.

Με τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...