Τρίτη, Ιουλίου 07, 2020


Γ. Ραγκούσης: Τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις ...Νόμος για τις συγκεντρώσεις. Υπάρχει πρόβλημα!







Ακριβέστερα θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επιδιώκει να ψηφίσει η κυβέρνηση, η πραγματοποίηση δημόσιας συγκέντρωσης μπορεί να απαγορευτεί με μόνη την απόφαση της αστυνομικής αρχής. Αν η Ελληνική Αστυνομία έχει πολύ κακές επιδόσεις σε λιγότερο απαιτητικά ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων (πχ. στο να ελέγχει τα πεπραγμένα των μελών της ή να μην τους επιτρέπει να κάνουν βασανιστήρια), μπορούμε να σκεφτούμε πόσο αυθαίρετη μπορεί να είναι η σχετική κρίση.
Δεύτερον, κατά το σχέδιο νόμου, οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις «δύνανται να επιτραπούν», δηλαδή κατ’αρχάς απαγορεύονται, κατ’αντιστροφή της συνταγματικής αρχής σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα συνάθροισης μόνο κατ’εξαίρεση μπορεί να απαγορευτεί. Ας σκεφτούμε τις συνέπειες της απαγόρευσης των αυθόρμητων συγκεντρώσεων σε συγκυρίες όπως ένα εργατικό ατύχημα, το κλείσιμο της ΕΡΤ ή μια διαμαρτυρία ενάντια σε μια επέμβαση σε μια άλλη χώρα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η πραγματοποίηση συγκέντρωσης θα ήταν κατ’αρχάς απαγορευμένη.
Τρίτον, σαν να μην μας έφταναν οι ποινικές διατάξεις, φτιάχνουμε άλλες δύο για την περίσταση, δηλαδή το αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση αλλά και της μη συμμόρφωσης στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Μπορείς να τιμωρηθείς ποινικά δηλαδή όχι μόνο γιατί πήγες σε μη προβλεπόμενη πορεία αλλά και γιατί πχ δεν ακολούθησες το εγκεκριμένο από την αστυνομία δρομολόγιο.
Συγχαρητήρια, συλλαμβάνεστε!
Πολύ προβληματικές είναι και οι διατάξεις για την αστική ευθύνη του οργανωτή που καταλύει τον δεσμό τις ατομικής ευθύνης για τις πιθανότατα άσχετες προς τις προθέσεις του οργανωτή ζημιές. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις συνέπειες και αυτής της διάταξης.
Τελικά, σε τι αποσκοπεί αυτός ο νόμος;
Πέρα από την ιδεοληπτική εμμονή στο νόμο και την τάξη, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία (που είχε προαναγγελθεί από τα πάντα πρόθυμα ΝΕΑ πριν 20 ημέρες) νομίζω ότι εντάσσεται στη στρατηγική του δόγματος του σοκ, δηλαδή στην αξιοποίηση της ευκαιρίας ψήφισης νόμων που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητοι, σε μια συνθήκη παράλυσης των αντανακλαστικών της κοινωνίας λόγω της πανδημίας.
Να μην το επιτρέψουμε!

Από το  facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...