«En finir avec Eddy Bellegueule» («Να τελειώνουμε με τον Εντί Μπελγκέλ») : η αυτοβιογραφία ενός νέου , που στα 21 του χρόνια αποφασίζει να μιλήσει , χρησιμοποιώντας λογοτεχνικό ψευδώνυμο Εντουάρ Λουί , για την παιδική και εφηβική ηλικία του σε ένα χωριό της Πικαρδίας (Βόρεια Γαλλία).
Ο τολμηρός χαρακτήρας των αποκαλύψεων του νεαρού συγγραφέα έκανε τόση αίσθηση στη λογοτεχνική πιάτσα της Γαλλίας που τον καθιέρωσε αμέσως ως «παιδί θαύμα» από το 2014.
Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι το όμορφο αγόρι με το ονοματεπώνυμο Εντί Μπελγκέλ (Εντί Ομορφοπρόσωπος) ανακαλύπτει από πολύ νωρίς τη σεξουαλική του έλξη για τους άνδρες και την αηδία του για τις ετεροφυλόφιλες σχέσεις .
Η απόρριψη που υφίσταται λόγω των εξωφρενικών τρόπων του εκ μέρους των ανθρώπων του χωριού και της εργατικής οικογένειάς του, η βία και την ταπείνωση που υφίσταται σε ένα περιβάλλον όπου δε χωράνε οι "fagots" ("αδελφές"), πληγώνουν την ευαίσθητη ψυχή του.
Το να είσαι φτωχός και γκέι σε ένα χωριό ημιβάρβαρων ανθρώπων είναι κόλαση για έναν άντρα , πολύ περισσότερο για ένα αγόρι. Ο χλευασμός, η βία, οι βρισιές , οι αποκλεισμοί , η περιφρόνηση ήταν στην ημερήσια διάταξη και όπως γράφει, ήταν χειρότερες από το να σε λένε «άραβα», «Εβραίο» ή «μαύρο».
Αντιμέτωπος με το ιστορικό της αποτυχίας του, ο νεαρός αποφασίζει να φύγει και καταφεύγει σε ένα γυμνάσιο στην Amiens, όπου ανακαλύπτει μια άλλη κοινωνική τάξη , της οποίας οι κώδικες αξιών είναι διαφορετικοί και η συμπεριφορά λιγότερο απορριπτική.
Ο δρόμος πλέον προς ένα μέλλον περισσότερο φωτεινό θα έχει ανοιχθεί, πράγμα που το επιβεβαιώνουν οι λαμπρές σπουδές του φτωχού νεαρού, που θα εξελιχθεί σε ένα σοβαρό επιστήμονα με διδακτορικό στις κοινωνικές επιστήμες.
Το δεύτερο βιβλίο του Εντουάρ Λουί είναι και αυτό αυτοβιογραφικό.Στο δεύτερο βιβλίο του, την «Ιστορία της βίας», ο Εντί ήταν ακόμη πιο εξομολογητικός: εκεί αφηγείται πώς τον κακοποίησε σεξουαλικά και τον τραυμάτισε σαδιστικά ένας αλγερινός μετανάστης, που τελικά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 11 μήνες στη φυλακή.
Παρ΄όλα αυτά ο Εντί διαφωνεί με την προσφυγή στη βία ως μέθοδο τιμωρίας, διότι «η βία δεν πρέπει ποτέ να απαντηθεί με μεγαλύτερη βία». Ειδικότερα για τον εγκλεισμό στις φυλακές πιστεύει ότι δεν αποτελεί μέσο σωφρονισμού, επειδή « Οι φυλακές συχνά χειροτερεύουν τα πράγματα. Δεν λέω να μην κάνεις τίποτα. Δεν το λέω καθόλου αυτό… Λέω απλώς ότι υπάρχουν πιθανώς άλλοι τρόποι από το να κλείσεις ένα ανθρώπινο κορμί μέσα σε ένα κλουβί».
Ο Εντί επίσης δε συντάσσεται με τα βίαια ακτιβιστικά κινήματα, γι΄αυτό αποδοκίμασε τα έκτροπα μερίδας από το τεράστιο πλήθος που συντάχθηκε πρόσφατα στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
Το τρίτο βιβλίο του Λουί «Qui a tué mon père» /«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου», εκδ.Αντίποδες,είναι ένα κείμενο ανοιχτής πολεμικής κατά του Εμανουέλ Μακρόν.
«Μακρόν, γράφω για να σε ντροπιάσω. Γράφω για να δώσω όπλα σε εκείνους που σε πολεμούν» , λέει προκλητικά στο 85σέλιδο πόνημά του.
Μολονότι ο πατέρας του δεν είναι βιολογικά νεκρός , όπως διατείνεται ο τίτλος του βιβλίου, είναι ένας άνθρωπος καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, έντονα κακοπαθημένος . ΄Ως το 2000 δούλευε ως εργάτης στο τοπικό εργοστάσιο , απ' όπου απολύθηκε , και έτσι αναγκάστηκε να γίνει οδοκαθαριστής. Η οικογένεια πέρασε δύσκολες στιγμές βουτηγμένη μέσα στην ανέχεια .
Για τον Λουί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποιος ευθύνεται για τον σωματικό πόνο και τα βάσανα της φτώχειας.
Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, γράφει ο Λουί, κατέστρεψε τα σωθικά σου,
πατέρα μου, «επειδή η πολιτική του στα μέσα της δεκαετίας του 2000
αύξησε την τιμή ορισμένων φαρμάκων που χρειαζόσουν».
Συνεχίζοντας
να απευθύνεται στον μπαμπά του, ο Λουί γράφει ότι ο (επίσης δεξιός
πρόεδρος) Νικολά Σαρκοζί «έσπασε την πλάτη σου, μπαμπά, επειδή έκοψε
κοινωνικά επιδόματα, αναγκάζοντάς σε, αν και ήσουν άρρωστος, να αρχίσεις
πάλι να δουλεύεις. Και ο Μακρόν πήρε την μπουκιά από το στόμα σου,
μειώνοντας (κατά 5 ευρώ τον μήνα), τα κοινωνικά επιδόματα για τους πιο
φτωχούς».
«Η ιστορία του κορμιού σου, μπαμπά, είναι
η ιστορία αυτών των ονομάτων που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον για να το
καταστρέψουν» γράφει κοντά στο τέλος του βιβλίου ο Λουί.
«Σε μια πολιτική στιγμή που χαρακτηρίζεται από τη λαϊκίστικη οργή, ο Λουί θέλει να πάρει εκδίκηση για έναν πληθυσμό που λέει ότι έχει εγκαταλειφθεί από τους πολιτικούς του συστήματος. Και προσπαθεί να ξεκινήσει μια επανάσταση ταξικής συνείδησης σε μια χώρα που παραμένει ένα από τα πιο υπερήφανα κράτη Πρόνοιας της Ευρώπης» γράφει χαρακτηριστικά η «Washington Post».
«Σε εκείνους που τα έχουν όλα, δεν έχω δει ποτέ οικογένεια να πηγαίνει στη θάλασσα για να γιορτάσει μια πολιτική απόφαση, επειδή για κείνους η πολιτική δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα. Το συνειδητοποίησα όταν πήγα να ζήσω στο Παρίσι, μακριά από σένα: οι κυρίαρχοι μπορούν να παραπονιούνται για μια αριστερή κυβέρνηση, μπορούν να παραπονιούνται για μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν τους διαλύει ποτέ τα σωθικά, καμία κυβέρνηση δεν τους τσακίζει ποτέ τη μέση, καμία κυβέρνηση δεν τους κάνει ποτέ να πάνε στη θάλασσα. Η πολιτική δεν αλλάζει τη ζωή τους ή την αλλάζει ελάχιστα. Είναι παράξενο, εκείνοι ακριβώς ασκούν την πολιτική ενώ η πολιτική δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στη ζωή τους. Για τους κυρίαρχους η πολιτική είναι συνήθως "ζήτημα αισθητικής": ένας τρόπος να σκέφτονται τον εαυτό τους, ένας τρόπος να βλέπουν τον κόσμο, να συγκροτούν το πρόσωπό τους. Για εμάς, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ο Λουί επιτίθεται στη Δεξιά και τη Σοσιαλδεξιά για την καθολική ανημποριά του πατέρα του, αλλά ο μπαμπάς του ψηφίζει ... Λεπέν. Πώς εξηγεί ο Λουί αυτήν την αντίφαση;
«Οι άνθρωποι αναζητούν λόγους και λόγια
για να εξηγήσουν τα βάσανά τους. Αν ο πατέρας μου είναι
ρατσιστής, αυτό είναι το σφάλμα του Μακρόν, το σφάλμα του (Σοσιαλιστή
προέδρου) Ολάντ, το σφάλμα του Σαρκοζί».
«Η ζωή σου, μπαμπά, αποδεικνύει ότι δεν είμαστε
αυτό που κάνουμε, αλλά αντίθετα, είμαστε αυτό που δεν έχουμε κάνει,
γιατί ο κόσμος ή η κοινωνία μάς έχει εμποδίσει. Οι ετυμηγορίες τους, οι
ταμπέλες που μας βάζουν – γκέι, τρανς, γυναίκες, μαύροι, φτωχοί – μας
έχουν στερήσει κάποιες ζωές, εμπειρίες και όνειρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου