Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2019


Πούτιν μαινόμενος: Υπερασπίζεται ΕΣΣΔ - Στάλιν για τη συμφωνία με τον Χίτλερ πριν τον Β' Π.Π.

Πηγή: huffingtonpost.gr



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος σε ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε σε θέμα που αφορούν την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπερασπίστηκε την συμφωνία Μολότοφ - Ρίμπεντροπ (23 Αυγούστου 1939) που είχε υπογράψει η ΕΣΣΔ με την Ναζιστική Γερμανία πριν την επίσημη έναρξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου (1η Σεπτεμβρίου 1939). Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και σε ανάλογες συμφωνίες στις οποίες είχαν προχωρήσει και άλλες χώρες της Δύσης εκείνη την περίοδο με την Ναζιστική Γερμανία, όπως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Πολωνίας, όπως αναφέρει το Associated Press. 
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο σύμφωνο είπε ότι «Η Σοβιετική Ένωση έχει κάνει την εκτίμησή της για το σύμφωνο Μολότοφ –Ρίμπεντροπ, και το έκανε αυτό με ειλικρίνεια, ευθέως και ανοιχτά. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν το έκανε».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρίνοντας τη συμπεριφορά του Στάλιν με αυτή των τότε ευρωπαίων ηγετών έναντι του Χίτλερ, είπε ότι «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηγέτες αυτών των χωρών συναντήθηκαν προσωπικά με τον Χίτλερ και έβαλαν τις υπογραφές τους σε αντίστοιχες συμφωνίες. Ο Στάλιν, όπως και να τον αντιμετωπίζει κανείς, δεν στιγματίστηκε ερχόμενος σε απευθείας επικοινωνία με τον Χίτλερ, δεν συναντήθηκε μαζί του, ενώ τα πρώτα πρόσωπα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών το έκαναν αυτό».
Σημειώνεται πως πριν τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βρετανία υπό τον πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν ακολουθούσε την αποκαλούμενη και ως «πολιτική κατευνασμού» (προσπάθεια διατήρησης καλών σχέσεων με την ναζιστική Γερμανία). Μάλιστα το 1938 Βρετανία και Γαλλία υπέγραψαν με την Ναζιστική Γερμανία και την Φασιστική Ιταλία την Συμφωνία του Μονάχου  που προέβλεπε ότι η Τσεχοσλοβακία θα έδινε τα ανατολικά εδάφη της Σουδητίας στη Γερμανία.
Κατά την άποψη του Ρώσου πρόεδρου, το σημαντικό δεν είναι εαν το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ περιελάμβανε μυστικές συμφωνίες αλλά το «πως αυτές λειτούργησαν. Η ΕΣΣΔ ήταν η τελευταία χώρα της Ευρώπης η οποία υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με την Γερμανία. Όλες οι άλλες, σημαντικές χώρες της Ευρώπης, το υπέγραψαν πριν υπογράψει η Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Πούτιν.
«Βεβαίως το σύμφωνο είχε υπογραφεί και περιελάμβανε μυστική συμφωνία για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Αλλά τι έκαναν οι ευρωπαϊκές χωρίς πριν από αυτό; Ακριβώς το ίδιο, αρχίζοντας από το 1938 όταν ο Χίτλερ άρχισε να διεκδικεί τμήμα της Τσεχοσλοβακίας, η Βρετανία και η Γαλλία παρέδωσαν τον σύμμαχό τους, αν και είχαν συνάψει με την Γαλλία συμφωνία περί αμοιβαίας βοήθειας, και έδωσαν την δυνατότητα στον Χίτλερ να καταλάβει τμήμα της Τσεχοσλοβακίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στην Πολωνία, η οποία όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε καταλήξει σε συνεννόηση με την φασιστική Γερμανία. Παράλληλα επικαλέσθηκε έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία και αποκαλύπτουν πώς διεξάγονταν οι συνεννοήσεις αυτές, ενώ αποκάλεσε τον τότε Πολωνό πρέσβηστην Γερμανία «κάθαρμα και αντισημιτικό γουρούνι» όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  
AFP. «Τι έκαναν όμως τα άλλα κράτη και η ίδια η Πολωνία; Στην πραγματικότητα, κατέληξαν σε συνεννόηση με τον Χίτλερ. Αυτό φαίνεται καθαρά στα έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Επικαλούμενος έγγραφα των αρχείων, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο Χίτλερ εξέθεσε στον Λίπσκι την ιδέα του να εξορίσει στην Αφρική τους Εβραίους «για να πεθάνουν και να εξολοθρευθούν».
Αργότερα ο Πολωνός πρεσβευτής, στην έκθεση του προς τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Μπέκου περιέγραψε τις εντυπώσεις του για την συνομιλία που είχε με τον Χίτλερ. «Όταν το άκουσα αυτό…του απάντησα και του είπα ότι ”αν αυτό το κάνει τότε θα του στήσουμε ένα θαυμάσιο ανδριάντα στην Βαρσοβία”».

Ο Γιόζεφ Λίπσκι διετέλεσε πρεσβευτής της Πολωνίας στο Βερολίνο την περίοδο 1934-1939. Ένας από τους πρώτους στόχους του ως πρεσβευτής ήταν να συνεργασθεί για τη σύναψη πολωνο-γερμανικού συμφώνου μη επίθεσης.
Πηγές: Associated Press, AFP, Tass, AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...