Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2014

Ποιοι είναι αυτοί οι τεχνοκράτες που πάνε να μας πεθάνουν;


                                                                  Gerontakos


EOΠΥΥ, ξέρεις πόσα φάρμακα δίνεις;

 Βασίλης Βενιζέλος ,Protagon.gr,16/2/14


Εάν έχει γίνει λάθος, να αναθεωρηθεί. Το μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων δεν φαίνεται να συνάδει με τη βιωμένη εμπειρία και τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα για τις χώρες οι οποίες βρίσκονται βυθισμένες στην ύφεση, την οικονομική κρίση και την έκρηξη της ανεργίας.

Σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι Ντέιβιντ Στάκλερ και Σάντζεϊ Μπασού στο νέο, εξαιρετικό βιβλίο τους με τίτλο «Πολιτικές ζωής και θανάτου - Πώς η κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», «στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 22% από το 2007 μέχρι και το 2009. Μία έρευνα του 2010 έδειξε πως το 7% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για “άγχος που σχετιζόταν με την εργασία” ξεκίνησαν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το 2010 οι γιατροί χορήγησαν 3,1 εκατομμύρια περισσότερες συνταγές για αντικαταθλιπτικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Στην Ισπανία και στις ΗΠΑ σημειώθηκαν επίσης αυξήσεις στις συνταγές για αντικαταθλιπτικά φάρμακα».

Το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο θέσπισε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε ύψος κατά 20% χαμηλότερο από το ύψος της συνταγογράφησης για το 2013, είναι αυθαίρετο και έχει προκαλέσει ήδη πλείστα όσα προβλήματα στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη. Δεν έχω βρει γιατρό, νοσοκομειακό ή ιδιώτη, ο οποίος να μην εκφράζει την έκπληξη όσο και τη δυσαρέσκειά του για το ανορθολογικόν του μέτρου.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εκδόθηκαν 10 εκατομμύρια συνταγές μόνον για τον Οκτώβριο του 2013 και άλλες 9 εκατομμύρια συνταγές για τον Νοέμβριο του 2013, σε μία προσπάθεια να «αποδείξει» ότι ο όγκος της συνταγογράφησης για τον Οργανισμό έχει ξεφύγει.

Ωραία. Το ερώτημα έρχεται αβίαστο και έχει να κάνει με το «αποδεκτό» ύψος της συνταγογράφησης φαρμάκων, καθώς και με τα κριτήρια τα οποία οδηγούν σε αυτό το «αποδεκτό» ύψος. Έχει ο ΕΟΠΥΥ τέτοια στοιχεία; Πολύ αμφιβάλλουμε. Εάν τα είχε, θα τα είχαμε δει.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλες οι διαθέσιμες έρευνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη και τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης της ανεργίας στα ύψη: Σε τέτοιες περιόδους, εκείνο το οποίο παρατηρείται, και μάλιστα σε χώρες οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται από φαινόμενα διαφθοράς σχετιζόμενα με τη συνταγογράφηση, είναι ότι η συνταγογράφηση αυξάνεται ραγδαία, καθώς το άγχος, η κατάθλιψη, οι αυτοκτονικές τάσεις, αλλά και τα συμπαρομαρτούντα αυτών, οδηγούν παντού, συνεπώς και στην Ελλάδα, σε έκρηξη της συνταγογράφησης φαρμάκων προς τα πάνω.
Καλό θα ήταν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μας έδινε μία ανάλυση για το περιεχόμενο και την ποιότητα της συνταγογράφησης φαρμάκων για τον Οργανισμό. Εάν, πράγματι, η συνταγογράφηση φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται από ανορθολογισμό και δεν συνάδει με όσα γνωρίζουμε για τις ανάγκες των ασφαλισμένων, των ανασφαλίστων και των ασθενών σε περιόδους βαθιάς οικονομικής ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας στα ύψη, τότε να παραμείνει και να εφαρμοσθεί με αυστηρότητα το μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Αλλά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει τον κόπο να μας δώσει τέτοια στοιχεία. Ούτε σε εμάς, αλλά ούτε και στους διεθνείς οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε σχέση με τους τελευταίους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...