Παρασκευή, Φεβρουαρίου 21, 2014

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΤΟΝ ΦΙΛΟ...



Τώρα Θεσσαλονίκη

Επιστολή στην Αυγή της 19ης Φεβρουαρίου 2014 


Η σημασία της αναμέτρησης του Μαΐου σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής έχει αναλυθεί εξαντλητικά και, θέλουμε να πιστεύουμε, κατανοηθεί επαρκώς από όσους έχουν την πρώτη ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων και στην τήρησή τους.
Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες επισημάνσεις αναφορικά με το ισοζύγιο αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών διατυπώθηκε και η άποψη ότι το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στις ευρωεκλογές. Θα συμφωνούσε κανείς ανεπιφύλακτα, υπό τον όρο ότι οι ευρωεκλογές θα διεξάγονταν την πρώτη Κυριακή, μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, πράγμα που αλλάζει τους όρους της σύγκρισης και αξιολόγησης. Η καταγραφή δυνάμεων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών θα αποθαρρύνει ή θα ενθαρρύνει, αναλόγως, την αποχή στην οποία προσβλέπει η πανικόβλητη συγκυβέρνηση και, συνολικά, θα επηρεάσει το κλίμα των ευρωεκλογών. Αυτή η παράμετρος δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική παράμετρος, είναι ότι, πιθανότατα, σε όλους τους «πολιτικά κρίσιμους» δήμους, θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδόσεις στον πρώτο γύρο -ακόμη και αν δεν σημειωθεί προπόρευση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του αντιπάλου με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο- πρέπει ανυπερθέτως να είναι τέτοιες που να κινητοποιούν δυναμικά προς την κατεύθυνση της νίκης τόσο αυτοδιοικητικά όσο και ευρωκοινοβουλευτικά.
Μιλώντας για «πολιτικά κρίσιμους» δήμους, οι υποψηφιότητες για την Αθήνα και τον Πειραιά τόνωσαν την αίσθηση ότι οι παραπάνω προϋποθέσεις θα τηρηθούν αποτελεσματικά. Είναι ευχής έργο το ίδιο να συμβεί και με τη Θεσσαλονίκη. Στην προκειμένη περίπτωση, εξίσου σημαντικό με την αναγνωρισιμότητα του προσώπου που θα σηκώσει το βάρος της υποψηφιότητας, είναι το πρόσωπο αυτό να έχει πείρα του δήμου και γνώση των πραγματικών αναγκών των δημοτών. Από Θεσσαλονικείς, και όχι μόνο, έχει σωστά επισημανθεί ότι είναι μεν ευπρόσδεκτες «οι πράξεις κοινωνικού φιλελευθερισμού», οι «θετικές παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού», οι πεζοδρομήσεις και τα παγκάκια στον «αστικό πυρήνα» της πόλης, δράσεις που χαρακτηρίζουν την αντίληψη περί προτεραιοτήτων της σημερινής δημοτικής αρχής, όμως το ζητούμενο για την αυριανή δημοτική αρχή, το πρωτεύον, είναι η άμεση και δραστική «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», η «ανάγκη αλληλεγγύης και ανακούφισης των ευάλωτων ομάδων». Κοντολογίς, το άκουσμα του ονόματος του υποψηφίου για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να παραπέμπει σε έναν άνθρωπο έτοιμο να παλέψει για τα ανθρωπιστικά προτάγματα της Αριστεράς, σε έναν αριστερό δήμαρχο.
Στον βαθμό που αυτό είναι αλήθεια, οι τυχόν περιηγήσεις στην πινακοθήκη των «προσωπικοτήτων ευρύτερου κύρους» μάλλον περιττεύουν. Αν οι επιλογές για την Αθήνα, τον Πειραιά, το Ηράκλειο και αλλού, κρίνονται εύστοχες υπό το πρίσμα του διπλού ζητούμενου να υπηρετηθούν οι ανάγκες των δήμων και οι κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις, τότε και η επιλογή για τη Θεσσαλονίκη πρέπει επίσης να κινητοποιεί αγωνιστικές διαθέσεις.

Η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική παράταξη της πόλης, έχει τον πρώτο λόγο. Έχει, επίσης, τον επικεφαλής της, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Την εμπειρία του από μια μακρόχρονη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αμφισβητούν ούτε και εκείνοι που δεν γνωρίζουν καλά ότι χρόνια τώρα αγωνίζεται μόνος του στο δημοτικό συμβούλιο και στις διάφορες επιτροπές, ακάματος, με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, χάρη στην επιμονή, την εργατικότητα και την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτηρίζουν.
Η Αριστερά που αναγνωρίζουμε αναγνωρίζει και τιμά τους αγωνιστές που ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους στις αξίες του ανθρωπισμού, το αγωνιστικό φρόνημα, το πολιτικό ήθος, την εντιμότητα και την εργατικότητα, τη φιλόφρονα και καθαρή στάση τους απέναντι στους συναγωνιστές με διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, όπως είχαμε επανειλημμένα την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για τον Τριαντάφυλλο οι υπογράφοντας συγκρατούμενοί του στις φυλακές της δικτατορίας. Σε συνθήκες πολυετούς φυλάκισης, όπου οι προσωπικές αρετές είναι το καθαρό απόσταγμα της αναμέτρησης με τον έγκλειστο χρόνο, τις προκλήσεις της γνώσης και την αντοχή των πεποιθήσεων, ο Τριαντάφυλλος καταξιώθηκε ανάμεσα στους συναγωνιστές που οι συγκρατούμενοί τους θα τους περιβάλλουμε πάντα με την εκτίμηση και την αναγνώρισή μας.

Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά τη δικτατορία, οι ναζιστές νοσταλγοί της χούντας χλευάζουν την Αντίσταση και απειλούν τη Δημοκρατία. Η δημοτική παράταξη, η οργάνωση πόλης, όσοι, από τη βάση μέχρι την κορυφή, έχουν την ευθύνη της απόφασης, δεν θα παραβλέψουν την υψηλή συμβολική αξία και το ηθικό βάρος της επιλογής ενός αντιφασίστα που κατέβαλε στο ακέραιο το κόστος της επιλογής του να αγωνιστεί για την πραγματική δημοκρατία.
Η εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπο του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη τα μέλη, οι οπαδοί, οι ψηφοφόροι της παράταξης, ακόμη και οι έντιμοι αντίπαλοί του, πιστεύουμε ότι εγγυάται για την Ανοιχτή Πόλη της Θεσσαλονίκης την «πρωτιά» που χρειάζεται για να αναμετρηθούμε νικηφόρα με την τριπλή κάλπη των εκλογών του Μαΐου.
Κωστής Γιούργος
Θανάσης Καλαφάτης
Παύλος Κλαυδιανός
Νίκος Μανιός
Γιάννης Ξαρχουλάκος
Γιάννης Σταματάκης
Γιάννης Στρατής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...