Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2009

ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΕ ΨΑΡΙΑ ΤΡΩΤΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

"Γκαρσόν, πόσες φορές θα το πούμε;
Επαναλαμβάνω : θέλουμε το φαγητό μας
να περιέχει λάιτ αντιβιοτικά!"
**********************


"[...] το 40% των φρέσκων ψαριών που διακινείται στην ελληνική αγορά προέρχεται από τους κλωβούς των ιχθυοκαλλιεργειών, ποσοστό που δείχνει τάσεις ανόδου. Η τιμή είναι αυτή που οδηγεί όλο και περισσότερους Ελληνες να προτιμήσουν ένα... «μαμόθρεφτο» ψάρι -όπως περιπαιχτικά ονομάζουν οι παράκτιοι αλιείς τα ψάρια ιχθυοτροφείου- από ένα «αλανιάρικο». «Μια πελαγίσια τσιπούρα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 30 ευρώ το κιλό, ενώ η τσιπούρα ιχθυοτροφείου κοστίζει 8 - 10 ευρώ», λέει ο κ. Μιχάλης Λιόσης, πρόεδρος των ιχθυεμπόρων Πειραιά.

Ωστόσο, για πολλούς η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών στην τιμή, αντικατοπτρίζει και την ανάλογη διαφορά στην ποιότητα.
«Η εκτροφή ψαριών ομοιάζει στην αντίστοιχη των χοίρων στις κτηνοτροφικές μονάδες», σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς «η ταχύτητα και το κέρδος παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο»... Τα ψάρια μεγαλώνουν μέσα σε κλωβούς, όπου υπάρχει «συνωστισμός» και τρέφονται συστηματικά με ιχθυάλευρα. «Ταυτόχρονα, τους χορηγείται αυξητική ορμόνη και αντιβιοτικά προς αποφυγήν ασθενειών, οι οποίες, λόγω του ότι βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο, θα μεταδίδονται άμεσα σε όλο τον πληθυσμό», λέει στην «Κ» ο κ. Λιόσης. Στόχος να παχύνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να πουληθούν σύντομα... «Τα ψάρια ιχθυοτροφείου καταναλώνουν τροφές που είναι διαφορετικής σύστασης από τις τροφές που προσλαμβάνουν τα ψάρια τα οποία ζουν ελεύθερα στη θάλασσα», διευκρινίζει στην «Κ» η κ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος και διδάκτορας στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). «Τα ψάρια τρέφονται από άλλα, μικρότερα ψάρια, από φυτοπλαγκτόν ή και άλλα στοιχεία που αφθονούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτά, βέβαια, δεν μπορούν να τα βρουν μέσα στους κλωβούς των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας». Τρέφονται λοιπόν με ιχθυάλευρα. «Τα ιχθυάλευρα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, παράγονται από μικρότερα ψάρια της ανοιχτής θάλασσας, που δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο.

Συχνά, τα είδη αυτά είναι επιβαρυμένα από τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη θάλασσα και η τοξικότητα αυτή αυξάνεται λόγω της επεξεργασίας», τονίζει η κ. Βασιλοπούλου. «Σε πρόσφατες μελέτες αποδείχθηκε ότι οι σολομοί ιχθυοτροφείου π
εριέχουν έως και δεκαπλάσιες συγκεντρώσεις διοξινών και άλλων χλωριωμένων οργανικών ενώσεων και υδραργύρου συγκριτικά με τον σολομό ανοιχτής θάλασσας. Η αιτία είναι η κατανάλωση ιχθυάλευρων», προσθέτει. Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, η έλλειψη κίνησης και οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται τα ψάρια ιχθυοτροφείου, οδηγεί και στη διαφοροποίηση των συστατικών τους σε σχέση με τα ψάρια που αλιεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Διοξίνες δυστυχώς έχουν εντοπιστεί και σε ψάρια ανοιχτών θαλασσών, οι οποίες είναι μολυσμένες».

Κέρδη σε οικονομία και περιβάλλον

Οι «υποστηρικτές» των ιχθυοτροφείων ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους αλλά και τις συνθήκες που τα ψάρια εκτρέφονται. «Οι πληθυσμοί των ψαριών σε κάθε κλωβό έχουν αραιώσει σημαντικά με τις νέες κοινοτικές οδηγίες, με αποτέλεσμα τα ψάρια να μπορούν να μετακινηθούν», λέει στην «Κ» ο κ. Φωτάκος, ιχθυέμπορος. «Οι ιχθυοτροφές έχουν εξελιχθεί, πολύ συχνά είναι «light», ώστε να μη συσσωρεύουν λίπος στο σώμα τους».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή κ. Ιω. Γκλαβάκη, η ανάπτυξη της ιχθυο
καλλιέργειας, πάντως, μπορεί να φέρει πολλά οφέλη τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο περιβάλλον. «Η ζήτηση ψαριού έχει αυξηθεί, ενώ τα ιχθυαποθέματα μειώνονται συνεχώς λόγω υπεραλίευσης. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου δίνουν απάντηση στο πρόβλημα που προκύπτει. Παράλληλα, δημιουργείται ανταγωνισμός και έτσι συγκρατούνται και οι τιμές των ψαριών ελεύθερης αλιείας», εκτιμά.

Αν, ωστόσο, μπορούσαμε να διαλέξουμε;

«Το ευκταίο είναι να τρώμε φρέσκα ψάρια. Θα πρότεινα να τρώμε πιο συχνά μικρά ψαράκια όπως αθερίνα, σαρδέλα, μαρίδα και γαύρο που καταναλώνονται με τα κόκαλα και αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου. Ρέγκα, βακαλάος
, γόπα και κουτσομούρα που είναι πιο οικονομικά -μιας και υπάρχει αυξημένος πληθυσμός στις θάλασσες μας- ενώ είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», καταλήγει η διατροφολόγος κ. Αιμιλία Βασιλοπούλου."

Ιωάννα Φωτιάδη : "Τσιπούρα πελαγίσια ή ιχθυοτροφείου;"
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/1/2009
Production
Production cycle

Sparus aurata production cycle extensive system



Sparus aurata production cycle intensive system


Πηγή :www.fao.org
****************************************
"Με δουλεύεις; Αυτοί είναι τίγκα στα αντιβιοτικά!
Δεν έχεις κάτι πιο υγιεινό;"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...