Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2009

ΜΟΡΦΕΣ : ΣΕΣΙΛ ΝΤΕ ΜΙΛ

Cecil Blount DeMille
(1881 –21 Ιανουαρίου 1959)


Ο πολυβραβευμένος Σεσίλ Ντε Μιλ υπήρξε
ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες του αμερικανικού κινηματογράφου, διατρέχοντας με επιτυχία και τις τρεις περιόδους της τεχνικής εξέλιξης των ταινιών (βωβός κινηματογράφος- ασπρόμαυρος με ήχο- έγχρωμος σινεμασκόπ).
Διακρίθηκε σε όλα τα είδη των ταινιών ( κοινωνικά δράματα, ελαφρές κομεντί- μουσικοχορευτικές επιθεωρήσεις - επικά φιλμ) και πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου ως ένας στιβαρός σκηνοθέτης, που ήξερε να διδάσκει σωστά τους ηθοποιούς του και να προκαλεί πειστική ατμόσφαιρα.
Η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του υπήρξε η δεύτερη ταινία που γύρισε με θέμα τις "Δέκα εντολές" (1956), όπου κατάφερε να κινήσει με εκπληκτική άνεση μεγάλα πλήθη ηθοποιών και κομπάρσων και να δημιουργήσει σκηνές εντυπωσιακού μεγαλείου. Η ταινία αυτή μπήκε στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ταινιών με επικό χαρακτήρα , σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αμερικανικής Ακαδημίας κινηματογράφου.
______________________________
" Οι δέκα εντολές"
[ Σκηνές από το έργο όπως τις σχολιάζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης]
Ανάμεσα στους πολλούς γνωστούς ηθοποιούς θα ανγνωρίσετε τους
αγαπητότατους Τσάρλτον Ήστον και Γιουλ Μπρίνερ.
(Διάρκεια: 9.34΄)


Cécile Chaminade (1857-1944):Μια ξεχασμένη εξαιρετική συνθέτρια έργων για πιάνο της ύστερης ρομαντικής περιόδου

Late-Romantic French piano music of unfailing elegance and wit, chosen by a rising piano star and gifted young advocate of under-rated compo...