Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2009

e-βιβλιοθήκη τσέπης


e-βιβλιοθήκη τσέπης


Είναι εξαιρετικά ελαφρύ- ζυγίζει 292 γραμμάρια. Μπορεί να χωρέσει έως 200 βιβλία- και ακόμη περισσότερα με επέκταση της μνήμης του- και κοστίζει 276 ευρώ. ΄Οπως αναφέρουν Τα Νέα (26.01.2009), πρόκειται για το ηλεκτρονικό βιβλίο ή αλλιώς την ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης της Αmazon- kindle ονομάζεται- που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Παιδεία.

Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση. Εάν το ηλεκτρονικό βιβλίο έμπαινε στα σχολεία θα αποτελούσε χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές, τονίζουν μιλώντας στην εφημερίδα εκπαιδευτικοί και ειδικοί του Ίντερνετ. Και αυτό διότι στα ελληνικά σχολεία επικρατεί ηλεκτρονικός Μεσαίωνας, αφού τα περισσότερα διαθέτουν υπολογιστές παλιάς τεχνολογίας και άλλα δεν διαθέτουν αίθουσες υπολογιστών, ενώ σε ελάχιστα χρησιμοποιείται το Ίντερνετ κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Εάν ήμουν υπουργός Παιδείας θα υιοθετούσα κάθε νέα τεχνολογία. Ειδικά αυτή την ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης που είναι και χαμηλού κόστους και θα μπορούσε να βοηθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Στην ουσία έρχεται να επαναπροσδιορίσει την έννοια του βιβλίου και του σχολικού βιβλίου. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι εδώ, αλλά δεν μας ακούει κανένας», λέει με νόημα ο Νίκος Βασιλάκος, εκπρόσωπος της Ομάδας Πίεσης Ιnternet Νow και παρουσιαστής της εκπομπής στην ΕΡΤ «Ψηφιακή Ελλάδα». Όπως προσθέτει, «είναι εφικτό τα σχολικά βιβλία να μεταφερθούν σε αυτή την συσκευή αφού υπάρχει η υποδομή. Τι εννοώ; Τα βιβλία υπάρχουν ήδη και σε ηλεκτρονική μορφή. Συνεπώς μπορεί να γίνει άμεσα. Επιπλέον πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει αυτή η συσκευή είναι ότι εάν ένα βιβλίο πρέπει να διορθωθεί, οι μαθητές δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρις ότου επανεκτυπωθεί και ξαναμοιραστεί. Η διόρθωση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε και τι βάρος κουβαλάνε στις τσάντες τους ακόμα και οι μικροί μαθητές». Όπως προσθέτει, πρόκειται για ιδιαίτερη φιλική συσκευή με οθόνη LCD και με φωτισμό που δεν κουράζει τα μάτια.

Πρωτοποριακή χαρακτηρίζουν την πρόταση και οι εκπαιδευτικοί. «Πρόκειται για πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του μαθητή. Εφόσον αυτή η πρόταση υλοποιηθεί και αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος, θα βοηθήσει τον μαθητή στην αναζήτηση της πληροφορίας από μια παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια» τονίζει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος θυμίζει και την ηλεκτρονική ένδεια στα σχολεία. «Είναι πολύ πρωτοποριακή πρόταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο δημοτικό οι υπολογιστές απουσιάζουν παντελώς. Ένα θέμα που σχετίζεται με την αύξηση των δαπανών της Παιδείας για υλικοτεχνικές υποδομές και το έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές από την κυβέρνηση» λέει.

Η ηλεκτρονική συσκευή βέβαια, προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, «δεν θα αντικαταστήσει τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερο συστηματική δουλειά για να μάθει ο μαθητής πώς να μαθαίνει». Παράλληλα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κώστας Μανιάτης λέει πως «η αντικατάσταση των παραδοσιακών βιβλίων από τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποβεί χρήσιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εφόσον σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεται η παιδαγωγική εγκυρότητα των νέων μέσων».

Η ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης Αmazon Κindle πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική τον Νοέμβριο του 2007 από τη διαδικτυακή εταιρεία Αmazon. Η εσωτερική μνήμη της συσκευής μπορεί να χωρέσει 200 βιβλία. Ωστόσο, με επέκταση της μνήμης (sd) ο αναγνώστης μπορεί να βάλει πολλά περισσότερα. Στην Αμερική η συσκευή συνδέεται ασύρματα με το ηλεκτρονικό κατάστημα kindle και έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί αυτόματα να αγοράσει και να κατεβάσει σε λιγότερο από ένα λεπτό το βιβλίο που τον ενδιαφέρει. Επίσης έχει τη δυνατότητα να διαβάσει εφημερίδες και blogs. Στην Αμερική η συσκευή κοστίζει 359 δολάρια. Το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει περισσότερους από 200.000 τίτλους βιβλίων.
e-paideia.net

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

You these things, I have read twice, for me, this is a relatively rare phenomenon!
handmade jewelry

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για το σκάνδαλο Novartis

  « Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία για το σκάνδαλο Novartis, αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησ...