
Κωνσταντίνος, Κώστας , Κώτσος και Κοκός
Ποίος ο άχρηστος και ποίος ο καλός;
Κωλόπαιδο με βούλα στην παλιά γειτονιά μου ήτανε από τα γενοφάσκια του ο Κωνσταντίνος, που δεν ανέχονταν να τον λένε Κώστα και έψηνε το ψάρι στα χείλη των γονέων ,ενώ βασάνιζε τα ζώα και πλάκωνε στο ξύλο όποιο παιδί δεν του έκανε τα χατίρια.
Αυτόν τον τραμπούκο , αλήτη και νταή, μου έφερε στη μνήμη προχθές η ιστορία που μας είπε αγαπημένος φίλος , στην τακτική πρωινή μας σύναξη για καφέ ,πώς βρέθηκε για ψώνια σε μεγάλο σουπερμάρκετ κι , αφού τέλειωσε,κάθισε στο καφεστιατόριό του σε μια γωνιά δίπλα από τον παιδότοπο.
Εκεί ξαφνιάστηκε όταν άκουσε πολλούς γονείς να καλούν το παιδί τους για να το πάρουν με το όνομα «Κωνσταντίνος» και όχι Κώστας. Του έκανε μάλιστα εντύπωση ότι μέσα στο πλήθος των παιδιών που έπαιζαν στο παιδότοπο οι Κωνσταντίνοι είχαν τη μερίδα του λέοντος. «Τόσο αγαπητός ακόμα και σήμερα ο Κωνσταντίνος ανάμεσα στο λαό , μολονότι όλοι πια ξέρουν πόσο αιματοβαμμένα 
ήταν τα χέρια του ;» αναρωτήθηκε ρητορικά. «Ως και το γιο του , τη γυναίκα και τον εντεκάχρονο ανιψιό ξεπάστρεψε, ο αθεόφοβος, για να εδραιώσει το θρόνο του».
Επιστρέφοντας στο σπίτι , κάθισα και σκέφτηκα τα παιχνίδια της άτιμης της Ιστορίας μας με τους Κωνσταντίνους , έχοντας γενάρχη τον «αγιασμένο» συζυγοκτόνο και παιδοκτόνο, τον ιδρυτή του Βυζαντίου, το όνομα του οποίου φέρει υπερηφάνως κάθε πατριώτης χριστιανός.
Σειρά έπειτα πήρε ο άταφος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , ο "μαρμαρωμένος βασιλιάς", που πέθανε ο δύστυχος για μιαν ιδέα, υπερασπίζοντας το κουφάρι του πάλαι ποτέ ενδόξου βασιλείου του.

Τα απωθημένα των σύγχρονων σαλών τον θέλουν να εισέρχεται, "πάλε με χρόνια με καιρούς"κραταιός στην Πόλη, το άλογό του να φρουμάζει στα δύο πόδια στην Πύλη των τειχών, κι αυτός ,σκορπίζοντας τον τρόμο στα μεμέτια, να κατευθύνεται για την πανηγυρική δοξολογία στην Αγια-Σοφιά. Και τα μισοτηγανισμένα ψάρια που κολυμπούν ζωντανά μέχρι σήμερα, έχοντας μια πλευρά μαύρη (τηγανισμένη) και την άλλη άσπρη, θα γίνουν εντελώς ζωντανά και θα αποτηγανιστούν.Τέτοια κούνια τους κούναγε, αυτά πιστεύουν...


Παραδόξως ο πλέον άχρηστος των μεταπολεμικών Κωνσταντίνων αναδείχθηκε ένας ανέμελος πρωθυπουργός . Ο Κώστας Καραμανλής με το Καλημέρα διόρισε στο Δημόσιο τη μισή Ελλάδα και μέσα σε λίγα χρόνια έριξε την Ελλάδα στις ξέρες της Χρεοκοπίας , κάνοντας πάντοτε το σταυρό του ευλαβώς και μασουλώντας αμερίμνως πιτόγυρα στου Μπαϊρακτάρη, τις χαρτοπετσέτες του οποίου χρησιμοποιούσε για να γράφει τους προϋπολογισμούς του ο υπουργός οικονομικών του.
Σήμερα ο άχρηστος αυτός τύπος , αντί να γράφει την αυτοβιογραφία του στον Κορυδαλλό , απολαμβάνει τέτοια ασυλία , ώστε έφτασε στο σημείο να παριστάνει τον σοφό Νέστορα και να δίνει συμβουλές περί του πρακτέου για τα εθνικά θέματα στους Έλληνες, ενώ τιμάται για την ...προσφορά του στην Ελλάδα που χρεοκόπησε από ιεράρχες και άλλους επώνυμους.

Ο πλέον αντιπαθής των νεότερων πολιτικών Κωνσταντίνων υπήρξε ο συνεπώνυμός του Κωστάκης εκ Σερρών, ο οιηματίας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του Μητσοτάκη , που , λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία των Τεμπών, κουνούσε το δάχτυλο προς αντιπολιτευόμενους και τσίριζε στη Βουλή εκτοξεύοντας την γνωστή ατάκα
«Δε σας επιτρέπω! Είναι ντροπή και ντρέπομαι, που
θέτετε θέματα ασφαλείας. Θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Είναι ντροπή!».
Το υποκείμενο αυτό όχι μόνο δεν αποσύρθηκε από τον πολιτικό βίο μετά το φριχτό έγκλημα των Τεμπών αλλά ξανακατέβηκε στον πολιτικό στίβο και επανεξελέγη θριαμβευτικά από το λαό των Σερρών, επιβεβαιώνοντας υποδειγματικά τη αξία της σοφής λαϊκής παροιμίας «Όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα».
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Βεβαίως και δεν παρέλειψα να θυμηθώ τον παλαιό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη , τον εποναμασθέντα "ο γκαντέμης", τον αθεόφοβο κυνικό πολιτικό με τις 10.000 κουμπαριές στην Κρήτη, που ό,τι έπιανε γινόταν στάχτη και πούλβερη , τον αποστάτη , αυτόν δηλαδή που πούλησε τον Γέρο της Δημοκρατίας, επιτάχυνε τη δικτατορία του πουλιού των συνταγματαρχών και κληροδότησε στο έθνος τη μεγίστη Ντόρα και τον παμμέγιστο Κούλη, τον ντίλερ των ιδιωτικών εταιρειών , αυταρχικό νεοφιλελεύθερο, άσο στη συγκάλυψη καραμπινάτων σκανδάλων και μεγάλο θαυμαστή των ισραηλινών γενοκτόνων, τους οποίου προστατεύει όσο μπορεί , για να επιδίδονται ανενόχλητοι στα εγκλήματά τους κατά αμάχων και παιδιών.

Ομοίως πώς να μη ξεπηδήσει στη μνήμη μου από το πάνθεον των μεγάλων μορφών της ελληνικής ιστορίας το βαρύγδουπο όνομα του «Κινέζου» πρωθυπουργού μας Κώστα Σημίτη, προσφάτως εγκαταλείψαντα τον μάταιον κόσμον και εγκατασταθέντα εις τας μονάς του σοσιαλιστικού Παραδείσου;
Ο μακαρίτης χρήζει ενός Κοέλιο ως βιογράφου για τις αλχημιστικές του επιδόσεις, αίτινες μας οδήγησαν στας μασέλας του Ευρώ και , εν συνεχεία, στα σαγόνια των τροϊκανών καρχαριών; Ποιος ξεχνά, άραγε, ότι με τα εξοπλιστικά του προγράμματα και τις βαλίτσες τίγκα στα χρήματα με χρήματα που έπαιρνε το κόμμα του έβαλε τη Διαφθορά επισήμως , εκτός από τα σκυλάδικα , και στα ολυμπιακά αγωνίσματα;
Θεσσαλονίκη, 9/3/26
Gerontakos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου