Πάνω από δύο ώρες κλασικής μουσικής από την οποία γίνονται αναφορές στα μυθιστορήματα του Ιάπωνα συγγραφέα μυθοπλασίας Χαρούκι Μουρακάμι, με συνθέσεις των Σούμπερτ, Λιστ, Μότσαρτ και άλλων.
Ο Μουρακάμι συχνά αναφέρει έργα κλασικής μουσικής στα μυθιστορήματά του, καθώς η μουσική είναι ένα από τα κύρια θέματα και πάθη του. Η μουσική ως αφηγηματικό και ψυχολογικό εργαλείο δίνεται συχνά με λεπτομέρειες για συγκεκριμένα κομμάτια, που ακούνε οι χαρακτήρες του. Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.
Μπετόβεν – Συμφωνία αρ. 3 «Ηρωική»
-
Βιβλίο: 1Q84
-
Πλαίσιο: Το έργο «εμφανίζεται» μέσα από τον φανταστικό συνθέτη Γιανατσέκ, ο οποίος αποτελεί βασικό θεματικό στοιχείο της τριλογίας. Ειδικά η έννοια του προσωπικού ηρωισμού και της επανάστασης μέσα από τη σιωπή.
Λέος Γιαννάτσεκ – Σονάτα για βιολί και πιάνο
-
Βιβλίο: 1Q84
-
Πλαίσιο: Η Αομάμε ακούει συχνά αυτό το έργο, και λειτουργεί ως μουσικό μοτίβο της ύπαρξής της. Η σονάτα είναι δραματική, γεμάτη ένταση, ιδανική για να εκφράσει το εσωτερικό της χάος.
Μότσαρτ – Ρέκβιεμ
-
Βιβλίο: Η σκληρή χώρα των θαυμάτων και το τέλος του κόσμου
-
Πλαίσιο: Το Ρέκβιεμ λειτουργεί σχεδόν τελετουργικά, σαν μουσική για το πέρασμα ανάμεσα στους δύο κόσμους — έναν υπόγειο, έναν νοητικό.
Ροσίνι –Κλέφτρα Κίσσα
-
Βιβλίο: Νορβηγικό Δάσος (Norwegian Wood)

-
Πλαίσιο: Ο Τόρου ακούει όπερες και κλασική μουσική σε δίσκους, συχνά μαζί με τη Ναόκο. Οι μουσικές επιλογές τους λειτουργούν σαν ηχητικό αντίβαρο στο χάος των συναισθημάτων τους.
Γιοχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Συχνά αναφέρεται, ειδικά τα έργα για τσέλο, όπως οι «Σουίτες για τσέλο» (Cello Suites, BWV 1007-1012).
Φραντς Σούμπερτ: Η «Σονάτα για πιάνο No. 17 σε Ρε μείζονα, D. 850» παίζει σημαντικό ρόλο.
2.
«Ο Κάφκα στην Ακτή» (2002)Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Piano Trio No. 7, Op. 97.
Λέος Γιανάτσεκ: Η «Σονάτα για πιάνο «1.X.1905»» (από την οποία ο Μουρακάμι πήρε έμπνευση για έναν χαρακτήρα).
3. «1Q84» (2009-2010)
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Η «Σονάτα για βιολί και χembalo No. 3, BWV 1014» είναι κεντρικό μουσικό θέμα.
Λέος Γιανάτσεκ: Η «Συμφωνιέτα» (Sinfonietta) παίζει σημαντικό ρόλο.
ΒιβλίοΝότια των συνόρων, δυτικά του ήλιουΦραντς Λιστ: Το «Έτος Προσκυνήματος» (Années de pèlerinage) αναφέρεται.
Lazar Berman, Liszt - Le Mal Du Pays 00:00
Schumann, Robert, Backhaus, Wilhelm, The Vienna Philharmonic Orchestra, Wand, Günter - Vogel Als Prophet 5:41
Beethoven Piano Trio No 7 Archduke - I (Rubinstein, Heifetz, Feuermann) 8:26
Schubert, Vienna Konzerthaus Quartet - String Quartet No. 15 In G Major, Op. 161 17:08
Schubert, Budapest Philharmonic Orchestra, Janos Kovacs - Rosamunde 24:06
Radu Lupu, Franz Schubert - Piano Sonata In A Minor, D 845 30:44
Karajan, Wiener Philharmoniker, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, R. Strauss - Der Rosenkavalier 38:22
Bruno Walter, Beethoven - Symphony No. 7 In A Major, Op. 92 47:31
Mozart, Strauss, Cristina Gómez Godoy, West-Eastern Divan Orchestra, Daniel Barenboim - Oboe Concerto In D Major, TrV 292 53:41
Tchaikovsky - Serenade for Strings in C Major op. 48 1:03:57
Mendelssohn, The Cleveland Quartet - Octet In E-flat Major, Op. 20 1:13:51
Leoš Janáček, Wiener Philharmoniker, Sir Charles Mackerras - Sinfonietta - 1:23:32
Mozart, Neville Marriner, Academy Of St. Martin-in-the-Fields - Don Giovanni, K. 527 1:44:39
Brahms, Curzon, London Symphony, Szell - Piano Concerto No. 1 In D Minor, Op. 15 1:50:45
Wagner - Der Fliegende Holländer - Romantische Oper In Drei Akten 2:08:22
Rossini’s - La Gazza Ladra 2:18:00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου