Γαστρεντερολόγοι για προβιοτικά: Συχνά είναι “πεταμένα λεφτά”
Πλέον υπάρχουν παντού διαφημίσεις για τα προβιοτικά, στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση από «ειδικούς στην υγεία του εντέρου», συμπεριλαμβανομένων και γιατρών.
Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν το μικροβίωμά σας, δηλαδή τους μικροργανισμούς που ζουν μέσα στο έντερό σας, και να βοηθήσουν σε πεπτικά προβλήματα, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμη και στην ψυχική υγεία.
Αλλά οι διαφημιστικοί ισχυρισμοί για τα προβιοτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα αποδεικτικά στοιχεία, αναφέρουν οι ειδικοί.
Ως γαστρεντερολόγος, αναφέρει η Trisha Pasricha, MD στη Washigton Post (WP), «σπάνια συμβουλεύω τους ασθενείς μου να ξεκινήσουν ένα προβιοτικό και αυτό τους εκπλήσει, λόγω της μεγάλης καμπάνιας μαρκετινγκ για τα οφέλη τους στην υγεία του εντέρου».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η μη χρήση προβιοτικών αποτελεί μέρος των κατευθυντήριων οδηγιών που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις, καθώς η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία δεν συνιστά προβιοτικά για τις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
«Αντ’ αυτού, προτείνω να καταναλώνεται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτή η δοκιμασμένη στο χρόνο σύσταση παραμένει ένας από τους πιο ισχυρά επιστημονικά μελετημένους τρόπους για την προώθηση και τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και τη βελτίωση της συνολικής σας υγείας», γράφει η ίδια.
Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οδηγεί στην απώλεια σημαντικών κατηγοριών βακτηρίων. Το αρνητικό είναι ότι μόλις χαθούν ορισμένες ομάδες βακτηρίων, μπορεί να χαθούν για πάντα, ακόμη και αν προσπαθήσετε αργότερα να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
«Επομένως, η ώρα να δράσετε είναι τώρα. Όσο πιο ποικιλόμορφη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο ποικιλόμορφο είναι το μικροβίωμά σας και τόσο πιο υγιείς είστε. Επιλέξτε, λοιπόν, μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία φυτικής διαστροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (τουρσί) για να τροφοδοτήσετε το μικροβίωμά σας με τον “μπουφέ” θρεπτικών συστατικών που του αξίζει».
Η έρευνα για τα προβιοτικά είναι «μπερδεμένη»
Επισήμως, ο όρος «προβιοτικά» χαρακτηρίζει τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που είναι γνωστό ότι παρέχουν κάποιο όφελος στην υγεία.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 κλινικές δοκιμές προβιοτικών, όμως υπάρχει τεράστια ετερογένεια μεταξύ των πειραμάτων, καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικά βακτηριακά στελέχη, διαφορετικές δόσεις και διαφορετικά αποτελέσματα που μετρώνται.
Ορισμένες λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του ξενιστή, άλλες όχι, εστιάζοντας περισσότερο στα συμπτώματα ή σε άλλα μέτρα υγείας.
Αυτό δημιουργεί ένα συγκεχυμένο ερευνητικό τοπίο γεμάτο με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Ακόμα και όταν συγκεντρώνονται σε μετα-αναλύσεις, τα αποτελέσματα είναι μπερδεμένα.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν θεωρεί τα μη συνταγογραφούμενα προβιοτικά ως φάρμακα, οπότε, σε αντίθεση με τα φάρμακα, δεν χρειάζεται να περάσουν από τη διαδικασία αυστηρών δοκιμών και κλινικών δοκιμών.[....................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου