ΟΙΕΛΕ / Tα funds «καταπίνουν» τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία
«Οι ξένοι κερδοσκόποι “μυρίστηκαν” αίμα και εφορμούν» - Καμπανάκι ιδιωτικοποίησης η εισαγωγή του ΙΒ στα πρότυπα σχολεία, τονίζουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Την απόβαση των ξένων funds στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την εξαγορά από το βρετανικό International School Partnerships του ιστορικού ιδιωτικού σχολείου «Εκπαιδευτήρια ο Πλάτων», καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας). Πρόκειται για το πέμπτο μεγάλο ιδιωτικό σχολείο που εξαγοράζεται από επενδυτές του εξωτερικού, μετά τα CGS – Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και Σχολή Μωραΐτη από την Inspired Education Group, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα από την Cognita και το International School of Athens από την Dukes Education.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ δύο ακόμη μεγάλα σχολεία της Αθήνας είναι κοντά στην εξαγορά τους από funds, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για πολλά ακόμη.
«Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για την κύρια αιτία πίσω από την μαζική εισβολή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα (παρά τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος) και η νομοθέτηση της δυνατότητας για τους μαθητές να μπορούν να φοιτούν σε ένα Πανεπιστήμιο αποφεύγοντας τον “βραχνά” των Πανελλαδικών Εξετάσεων με κύριο εφόδιο τα χρήματα των γονέων τους, δίνουν τη δυνατότητα της θεμελίωσης ενός παράλληλου εκπαιδευτικού παρασυστήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.
«Οι ξένοι κερδοσκόποι “μυρίστηκαν” αίμα και εφορμούν, αποκτώντας το ένα πίσω από το άλλο, ιστορικά ιδιωτικά σχολεία. Το αποτέλεσμα; Από τη μια θα διαφημίζονται οι υπερ-ιδιωτικοί κολοσσοί που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά από την προσχολική αγωγή και θα τα παραδίδουν με …πτυχίο και από την άλλη το δημόσιο σχολείο θα υποχρηματοδοτείται. Μόνοι χαμένοι οι γόνοι των μη προνομιούχων που θα υποχρεώνονται να φοιτούν σε ένα απαξιωμένο σχολείο και να οδηγούνται αναγκαστικά στην τεχνική εκπαίδευση και σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η παγίωση των ανισοτήτων είναι, άλλωστε, βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής» υπογραμίζει.
«Η κυβέρνηση μας εξαναγκάζει να πουλήσουμε»
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, συγκλονισμένοι οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την ενημερωτική ομιλία του ιδρυτή του Εκπαιδευτηρίου Παναγιώτη Παπαδόπουλου, μετέφεραν στην Ομοσπονδία ότι ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η κυβερνητική πολιτική με τα μέτρα που λαμβάνει, μάς εξαναγκάζει να ξεπουλήσουμε στα funds. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν πλέον τους κολοσσούς».
Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε αναλυτική έρευνα, παραθέτει κάποιες ομοιότητες στις εξαγορές:
- Τα funds χτυπούν κυρίως μεγάλα σχολεία που παρέχουν προγράμματα ΙΒ.
- Οι εγχώριοι (πρώην;) ιδιοκτήτες παραμένουν στο μάνατζμεντ, κυρίως για να καθησυχάσουν τους γονείς. Ενδέχεται η παραμονή τους να είναι προσωρινή.
- Ήδη όλες οι βασικές θέσεις διοίκησης (ΔΣ και οικονομικές υπηρεσίες) έχουν καλυφθεί από στελέχη των funds.
«Υπάρχει και μια διαφορά που οφείλουμε να σημειώσουμε. Ενώ η Inspired Education Group επέβαλε στους εκπαιδευτικούς την απαράδεκτη απαγόρευση αναρτήσεων με πολιτικό/θρησκευτικό/οικονομικό περιεχόμενο στα προσωπικά τους social media, το fund που χθες ανακοίνωσε την εξαγορά του Εκπαιδευτηρίου ο Πλάτων δεσμεύτηκε για αύξηση μισθών. Θα παρακολουθούμε στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις των funds σε σχέση με τα εργασιακά των συναδέλφων μας και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε» τονίζει.
ΙΒ στη δημόσια εκπαίδευση - Αρχή ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης;
Στο μεταξύ, η ΟΙΕΛΕ αναφέρεται και στη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τον οργανισμό ΙΒΟ (που παρέχει τα προγράμματα ΙΒ) με στόχο την εισαγωγή του προγράμματος ΙΒ (International Baccalaureate) σε πέντε πρότυπα Λύκεια με προοπτική την επέκτασή του σε όλα, παρατηρώντας ότι δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
«Μπορεί ο Υπουργός Παιδείας να μίλησε για “τολμηρές κινήσεις, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας – και με ίσες ευκαιρίες για όλους”, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επιβολή διδάκτρων σε δημόσια σχολεία είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εκκίνηση ιδιωτικοποίησης και καθόλου δεν διασφαλίζει τις ίσες ευκαιρίες, τουναντίον τις περιορίζει μόνο για τους έχοντες» σημειώνει.
«Αν η πολιτεία θέλει πραγματικά να δώσει ίσες ευκαιρίες για όλους, ας εκσυγχρονίσει δραστικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αντί να καταφεύγει σε εισαγόμενες, επί πληρωμή, λύσεις. Η ΟΙΕΛΕ έχει παραδώσει τις προτάσεις της για το νέο Λύκειο, βασισμένες σε μεγάλο βαθμό τόσο σε καλές πρακτικές προηγμένων συστημάτων όσο και στη λογική της κριτικής μάθησης και της διαθεματικότητας του ΙΒ. Αντί να επιβάλλει δίδακτρα, να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης, να απολαύσουν ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης που θα ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και θα καταλήγουν σε ένα ισχυρό, αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο» υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου