Ελλάδα – Αγγλία: Είναι ντροπή να κινδυνεύεις σε μια γιορτή
Στη χώρα της προχειρότητας και του χαβαλέ, κάποια πράγματα έχουν πάψει να έχουν πλάκα.
Το ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Αγγλία το βράδυ της Πέμπτης, θα έπρεπε να είναι μια γιορτή. Στηρίχθηκε από ανθρώπους που σύνδεσαν το όνομά τους με τους μεγαλύτερους θριάμβους της, διαφημίστηκε, αποτέλεσε ένα ματς ορόσημο εν πάση περιπτώσει για την ομάδα που στήνει βήμα – βήμα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ασχέτως τελικού αποτελέσματος.
Το sold out έγινε εν ριπή οφθαλμού, άμα τη εμφανίσει των εισιτηρίων, μέσα σε λίγες ώρες. Κοινώς, οι οργανωτικές αρχές δεν είχαν καμία δικαιολογία για να πιαστούν απροετοίμαστες.
Το αποτέλεσμα ήταν το βράδυ της Πέμπτης το ΟΑΚΑ να “φιλοξενεί” όχι 60.000 κόσμου, αλλά πολλές χιλιάδες παραπάνω. Και δεν πήγαν λάθος μονάχα ένα – δύο πράγματα.
Βιωματικά μιλώντας, η όλη εμπειρία του να παρακολουθήσεις τον εν λόγω αγώνα, ήταν ένας αγώνας από μόνος του. Αρχικά ο κόσμος αναγκάστηκε να περιμένει με τις ώρες για να μπει στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, καθώς η είσοδος επιτρεπόταν μονάχα από δύο πύλες. Ο συνωστισμός και οι εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που είχαν πληρώσει για να παρακολουθήσουν τον αγώνα και έβλεπαν την ώρα να περνάει, έκαναν τελικά τους υπεύθυνους να “ανοίξουν” τις πόρτες και να περάσουν όλοι εντός, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο.
Εν συνεχεία, ανάλογος συνωστισμός ακολούθησε και στις θύρες του γηπέδου. Προσωπικά, βρέθηκα όπως πολλοί ακόμη στη θύρα 35, όπου το να μπει κανείς εντός, ήταν κυριολεκτικά αδύνατο. Σημειωτέον, πως στο γήπεδο είχαμε φτάσει από τις 20.30 και καταλήξαμε να βρούμε μια κάποια θέση στις 21.50.
Έξω από τη θύρα 35 λοιπόν καταγράφηκε “ντου” οπαδών που έσπασαν την πόρτα, με αποτέλεσμα να περάσουν υπεράριθμοι φίλαθλοι. Όταν φτάσαμε στο “τουρνικέ”, η απάντηση των ανθρώπων της φύλαξης ήταν πως “περάστε, αλλά δεν χωράτε”. Και μας παρέπεμψαν σε “άλλες θύρες”. Προφανώς και οι εργαζόμενοι security είναι οι τελευταίοι που φταίνε, μιας και οι άνθρωποι των ΜΑΤ έφτασαν αφού πρώτα είχαν πραγματοποιηθεί οι “εισβολές”.
Εμφανής ήταν επίσης η παρουσία ουκ ολίγων ακροδεξιών στοιχείων.
Τελικά, καταφέραμε να μπούμε στη θύρα 32 όπου η εικόνα δεν ήταν πολύ καλύτερη. Παρακολουθήσαμε το ματς από τα σκαλιά, παρότι είχαμε εισιτήριο, ενώ σε όλες σχεδόν τις θύρες ήταν ξεκάθαρο πως οι θεατές ήταν υπεράριθμοι, όπως καταγράφηκε και στις κάμερες και τα τηλεοπτικά πλάνα. Οικογένειες με τα μικρά παιδιά τους τρομοκρατήθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, κρατούσαν ο ένας τον άλλο από το χέρι για να μη χαθούν μέσα στο πλήθος, φωνές ακούγονταν για να “μη σπρωχνόμαστε” με τον κίνδυνο τραυματισμών να είναι παραπάνω από ορατός.
Να υπογραμμίσουμε εδώ πως σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, οι διάδρομοι πρέπει πάντοτε να είναι ελεύθεροι, πράγμα που ήταν ανέφικτο να συμβεί. Μέσα στις κερκίδες, πολλοί διαπληκτίζονταν μεταξύ τους για τις θέσεις, καθώς παρότι διέθεταν αριθμημένα (και ακριβά) εισιτήρια, οι θέσεις τους είχαν ήδη καταληφθεί. Τελικά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι διοργανωτές άνοιξαν τη θύρα κάτω από τους φιλάθλους της Αγγλίας, για να χωρέσει ο κόσμος.
Με λίγα λόγια, χάος, μπάχαλο και ανοργανωσιά παντού.
Το δε ΟΑΚΑ είναι πραγματικά ένα ακατάλληλο γήπεδο για τέτοιους αγώνες. Οι τουαλέτες είναι ελάχιστες, ενώ οι Άγγλοι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι κατήγγειλαν πως είχαν στη διάθεσή τους μόλις 2 χημικές τουαλέτες για 2.000 άτομα.
Αξίζει δε να αναφέρουμε πως μετά το τέλος του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ αγγλικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις καταγγελίες των Άγγλων οπαδών οι οποίοι κάνουν λόγο για κακή αντιμετώπιση από την ελληνική αστυνομία και άσκοπη χρήση βίας. Αναφορές για την απουσία ελέγχων και την εν γένει ταλαιπωρία, υπήρξαν και σε site σαν το talkSport, ενώ η UEFA είναι ενήμερη για όσα έλαβαν χώρα.
Φυσικά, στη χώρα της προχειροδουλειάς, της αρπαχτής και του “πάμε κι όπου βγει”, τίποτα από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση. Ωστόσο, κάποια πράγματα πρέπει να πάψουν να “έχουν πλάκα”, πριν φτάσουμε στην επόμενη τραγωδία για την οποία θα φταίνε όλοι και κανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου