1. Και με την βούλα του ΟΗΕ: Γενοκτονία ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα
Οι πολεμικές μέθοδοι του Ισραήλ “αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά γενοκτονίας” αναφέρει σε έκθεσή της επιτροπή του ΟΗΕ
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα φέρει χαρακτηριστικά γενοκτονίας, όπως ανέφερε την Πέμπτη (14/11) ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, κατηγορώντας τη χώρα για «χρήση της πείνας ως μέθοδο πολέμου».
Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των πρακτικών του Ισραήλ, οι πρακτικές πολέμου στη Γάζα «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», ενώ παράλληλα επισημαίνει πως «μαζικές απώλειες αμάχων και συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Παλαιστινίων, οι οποίες επιβάλλονται σκόπιμα», σε νέα έκθεση που καλύπτει την περίοδο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι μέχρι τον Ιούλιο.
Η πείνα ως μέθοδος πολέμου του Ισραήλ
«Μέσω της πολιορκίας της Γάζας, της παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και των στοχευμένων επιθέσεων και θανάτων αμάχων και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα θανάτους, πείνα και σοβαρούς τραυματισμούς», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.
Οι πρακτικές πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», δηλώνει στη συνέχεια η επιτροπή σύμφωνα με το ΒARRONS’, η οποία εδώ και δεκαετίες διερευνά τις πρακτικές του Ισραήλ που επηρεάζουν τα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με την επιτροπή, «χρησιμοποιεί την πείνα ως μέθοδο πολέμου και επιβάλλει συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό πληθυσμό».
Μια αξιολόγηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο προειδοποίησε ότι ο λιμός είναι επικείμενος στη βόρεια Γάζα.
Η έκθεση της επιτροπής που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατέγραψε πώς η εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστρέψει βασικές υπηρεσίες και έχει προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή με διαρκείς επιπτώσεις στην υγεία.
Πάνω από 25.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν χρησιμοποιηθεί στη Γάζα
Μέχρι τον Φεβρουάριο φέτος, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «ισοδύναμο με δύο πυρηνικές βόμβες», επισημαίνεται στην έκθεση.
«Με την καταστροφή ζωτικών συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διατροφής, καθώς και με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει έναν συνδυασμό θανατηφόρων κρίσεων που θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις επόμενες γενιές», ανέφερε η επιτροπή.
Η επιτροπή δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά για την πρωτοφανή καταστροφή της πολιτικής υποδομής και τον υψηλό αριθμό θανάτων στη Γάζα», όπου περισσότεροι από 43.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Στο κάδρο και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ
Ο συγκλονιστικός αριθμός των θανάτων εγείρει σοβαρές ανησυχίες, όπως αναφέρεται, σχετικά με τη χρήση συστημάτων στόχευσης ενισχυμένων με τεχνητή νοημοσύνη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.
«Η χρήση από τον ισραηλινό στρατό συστημάτων στόχευσης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, με ελάχιστη ανθρώπινη εποπτεία, σε συνδυασμό με βαριές βόμβες, υπογραμμίζει την αδιαφορία του Ισραήλ απέναντι στην υποχρέωσή του να διακρίνει μεταξύ αμάχων και μαχητών και να λαμβάνει επαρκή μέτρα για την πρόληψη θανάτων αμάχων», αναφέρεται στην έκθεση.
Η επιτροπή προειδοποίησε ότι οι νέες οδηγίες που αναφέρθηκαν και που μειώνουν τα κριτήρια για την επιλογή στόχων και αυξάνουν τον αποδεκτό λόγο απωλειών αμάχων προς μαχητές φαίνεται να επέτρεψαν στον στρατό να χρησιμοποιήσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για «ταχεία δημιουργία δεκάδων χιλιάδων στόχων, καθώς και την παρακολούθηση στόχων μέχρι τα σπίτια τους, ιδιαίτερα τη νύχτα, όταν οι οικογένειες καταφεύγουν μαζί».
Η επιτροπή τόνισε την υποχρέωση άλλων χωρών να δράσουν επειγόντως για να σταματήσει η αιματοχυσία, αναφέροντας ότι «άλλα κράτη δεν επιθυμούν να θεωρήσουν το Ισραήλ υπόλογο και συνεχίζουν να του παρέχουν στρατιωτική και άλλη υποστήριξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου