Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2024

Η δυσάρεστες «αλήθειες» του Κώστα Καραμανλή που που περιέγραψαν εμμέσως πλην σαφώς την κάκιστη σε επίπεδα δημοκρατίας κυβέρνηση που έχουμε

 


Η κατάπτωση της δημοκρατίας

ΕΦ.ΣΥΝ.

kostas karamanlisΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI


Ο Κώστας Καραμανλής είναι βαθιά πολιτικό ον. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς. Δεν αρέσκεται σε ακαδημαϊσμούς και ρητορείες, είναι λιτός και συγκεκριμένος, δεν μιλάει χωρίς λόγο. Και σε αυτό σίγουρα δεν υπάρχει η παραμικρή διαφωνία. Ουδείς τόλμησε να πει κάτι διαφορετικό γι' αυτόν. Κατά συνέπεια, όταν μιλάει ο Καραμανλής, αυτό που λέει πρέπει να αξιολογείται με αυτά τα κριτήρια.

Προχθές, ο Κ. Καραμανλής μίλησε σε παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή ήταν ο θείος του, καθώς ο τίτλος του βιβλίου που προϊδεάζει και για το περιεχόμενο είναι «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη». Για τον πρώην πρωθυπουργό, το βιβλίο ήταν η αφορμή για να κρούσει τον κώδωνα σχετικά με τη μεταπολιτευτική ελληνική δημοκρατία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ή τις στρεβλώσεις που βιώνει.

Μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, για τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τα πολιτικά πάθη που οδηγούν σε ύβρεις, προσωπικές διαμάχες, άκρατους κομματικούς ανταγωνισμούς, διχόνοια και διχασμό.

Μίλησε, επίσης, για την αξία της πολιτικής διαφωνίας, που δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε προσωπική αντιπαράθεση. Για τον σεβασμό της διαφορετικής γνώμης. Για το δικαίωμα στην ενημέρωση και την απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, όταν η πλειοψηφία των πολιτών τού γυρίζει τις πλάτες.

Θα πρέπει να εθελοτυφλεί εκείνος που αδιαφορεί απέναντι σε αυτές τις παραινέσεις, που θεωρεί πως δεν τον αφορούν, λες και ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε σε κενό πραγματικότητας, περιγράφοντας καταστάσεις που γέννησε η φαντασία του. Κι όμως, έτσι τον αντιμετώπισε η κυβέρνηση, αν κρίνει κανείς απ' όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Το χειρότερο για μια κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό είναι να σφυρίζουν αδιάφορα σε μια εμπεριστατωμένη -έμμεση μεν, αλλά στοχευμένη σε αυτούς, καθώς αυτοί κυβερνούν- κριτική. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν προέρχεται από κορυφαίο πολιτικό παράγοντα της χώρας, που βρίσκεται στην παράταξή τους κι έχει κυβερνήσει τον τόπο.

Το κάνουν. Κι αυτό μπορεί να είναι κάκιστο για τη μεταπολιτευτική μας δημοκρατία, αλλά είναι και απόδειξη για την κατάπτωσή της. Μια κατάπτωση για την οποία ο Κ. Μητσοτάκης και το μέγαρο Μαξίμου έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: