Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024

The Private Life of Henry VIII (1933) : Ο καλύτερος Ερρίκος Η΄ όλων των εποχών

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ Ο ΟΓΔΟΟΣ

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Henry-VIII-kingofengland_1491-1547.jpg/330px-Henry-VIII-kingofengland_1491-1547.jpg

Βικιπαίδεια=>Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας


Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ Η΄  

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTU5NTE2NTc0OV5BMl5BanBnXkFtZTYwNTM1NDg5._V1_.jpg 

 

Η ταινία Ερρίκος Η΄ γνωστή και ως Η Ιδιωτική Ζωή του Ερρίκου του 8ου, είναι ιστορική ταινία του 1933 σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Κόρντα και με πρωταγωνιστές τους Τσαρλς Λότον, Μερλ Όμπερον, Έλσα Λάντσεστερ και Ρόμπερτ Ντόνατ. Το σενάριο της ταινίας έγραψαν οι Λάγιος Μπιρό και Άρθουρ Γουίμπερις.

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 17 Αυγούστου 1933
Διευθυντής: Αλεξάντερ Κόρντα

Ερρίκος ο 8ος

Πηγή: Filmy.gr 
 
Η ιστορία του διαβόητου βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκου του 8ου, με φόντο τις τελευταίες πέντε από τις έξι γυναίκες του. Η ιδιαιτερότητα είναι πως οι σύζυγοι του δεν έπαιρναν διαζύγιο, αλλά θανατώνονταν κατά διαταγή του.

Σκηνοθεσία:

Alexander Korda

Κύριοι Ρόλοι:

Charles Laughton … Henry VIII

Merle Oberon … Anne Boleyn

Wendy Barrie … Jane Seymour

Binnie Barnes … Katherine Howard

Everley Gregg … Katherine Parr

Elsa Lanchester … Anne of Cleves

Robert Donat … Thomas Culpeper

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Arthur Wimperis, Lajos Biro

Παραγωγή: Alexander Korda, Ludovico Toeplitz

Μουσική: Kurt Schroder

Φωτογραφία: Georges Perinal

Μοντάζ: Stephen Harrison

Σκηνικά: Vincent Korda

Κοστούμια: John Armstrong

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου (Charles Laughton). Υποψήφιο για καλύτερη ταινία.

Παραλειπόμενα

  • Αυτή είναι η πρώτη ταινία που δεν είναι παραγωγής ΗΠΑ και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Charles Laughton, επίσης, ήταν ο πρώτος νικητής αντρικής ερμηνείας πάλι από μη αμερικανική ταινία.
  • Μεγάλη εμπορική επιτυχία διεθνώς, κάτι που καθιέρωσε τον Charles Laughton ως κινηματογραφικό σταρ. Με μπάτζετ 65 χιλιάδες λίρες, έβγαλε 750 χιλιάδες.
  • Ο Alexander Korda αναζητούσε να κάνει μια ταινία με τον Charles Laughton και τη σύζυγο του, Elsa Lanchester. Το πώς όμως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιστορία, παραμένει ερωτηματικό. Μία εκδοχή θέλει ο Laughton να ήταν ίδιος με τον Ερρίκο σε ένα άγαλμα που είδαν, ενώ μια άλλη λέει για έναν αμαξά που έτυχε να τραγουδάει το I’m Henery the Eighth, I Am. Σε μια τρίτη όμως εκδοχή, οι δύο άντρες συζητούσαν για την ιστορία στα παρασκήνια μιας προηγούμενης τους ταινίας.
  • Η πρώτη γυναίκα του Ερρίκου, η Κατερίνα της Αραγονίας, εξαιρέθηκε από το σενάριο, επειδή δεν είχε ενδιαφέρον η ιστορία της.
  • Τα ιστορικά στοιχεία ήθελαν τον αληθινό Ερρίκο τον 8ο να ακολουθάει κανόνες υγιεινής, αντίθετα με την καθιερωμένη πλέον εικόνα του εύσωμου καλοφαγά που πέρασε αυτή η ταινία στη συλλογική μνήμη.
  • Λόγω ενός “σφάλματος στο σύστημα” πάνω στον βρετανικό νόμο δικαιωμάτων, το φιλμ μέχρι και το 2026 (που συμπληρώνονται 70 έτη από τον θάνατο του Alexander Korda) είναι σε ελεύθερη διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Private Life of Henry VIII (1933) : Ο καλύτερος Ερρίκος Η΄ όλων των εποχών

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ Ο ΟΓΔΟΟΣ Βικιπαίδεια=>Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ Η΄       Η ταινία Ερρίκος Η΄ γν...